Arnaut traži nesmetan pristup novinara zgradi Parlamenta

Srna
Arnaut traži nesmetan pristup novinara zgradi Parlamenta

Sarajevo - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od nadležnih službi da obezbijede da novinari akreditovani za praćenje Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara, te drugih tijela imaju nesmetan pristup zgradi parlamenta radnim danima.

Arnaut je podsjetio da je novinarima pristup toj zgradi i novinarskoj sobi dozvoljen isključivo u intervalima u kojim se održavaju sjednice.

- Ta praksa dovodi do situacija da novinari čekaju na platou ispred zgrade, te da se od njih često traži da zgradu napuste do okončanja neke sjednice, što je bio slučaj tokom nedavne sjednice Savjeta ministara", istakao je Arnaut u saopštenju.

Arnaut je nadležne službe upoznao o praksi u demokratskim zemljama, prema kojoj je akreditovanim novinarima ne samo dozvoljen konstantan boravak u zgradi zakonodavnog ili izvršnog organa vlasti, uključujući u Bijeloj kući u Vašingtonu, već su im osigurani uslovi za nesmetan rad - adekvatan prostor za veći broj novinara, pristup internetu...

"Uzimajući u obzir dolazeći zimski period, da li ćete do kraja ovog mjeseca omogućiti nesmetan i kontinuiran pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH novinarima akreditovanim za praćenje rada navedenih tijela, svakim radnim danom u periodu između 8.00 i 17.00 časova", Arnautovo je pitanje upućeno službama.

U aktu upućenom sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, Arnaut je zamolio službe da ga, ukoliko to neće uraditi, obavijeste o koracima koje on i njegove kolege poslanici treba da preduzmu kako bi novinarima omogućili pristup kao njihovim gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana