Njemačka će jedina imati uvodnu riječ, tražiće usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN

Tanjug
Njemačka će jedina imati uvodnu riječ, tražiće usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN

NjUJORK - Delegacija Srbije u Njujorku predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem dobila je informaciju da će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak i tražiti podršku za prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Prema saznanjima Tanjuga, stalna predstavnica Njemačke u UN Antje Leendertse bila je najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje „boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda“. 

„I upravo će ona i predstaviti Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a poslie toga se očekuje odgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“, rečeno je Tanjugu.

Predsjednik Srbije Vučić boravi u Njujorku, gdje će 23. maja prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici. 

U delegaciji sa predsjednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić. 

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, BiH, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države. 

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtjeva konsenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana