Dodik: Sramno je ono što radi Crna Gora

Srna
Dodik: Sramno je ono što radi Crna Gora

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sramno to što Crna Gora radi kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici i da, ako bude glasala za ovaj dokument u Generalnoj skupštini UN, ne vidi zašto bi predstavnici srpskog naroda nastavili da daju legitimitet Vladi Milojka Spajića.

"To je diskvalifikacija naših odnosa i nakon toga nemoguće je prihvatiti ih i posmatrati kao do sada", rekao je Dodik za RTS.

Predsjednik Srpske je naveo da je Crna Gora bila negativna prema srpskim političkim pitanjima, a nakon priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ovo je kap u prepunoj čaši.

"Pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori su očajni i ne mogu da prihvate sa Crna Gora glasa za rezoluciju", rekao je Dodik.

On je ocijenio da odustajanje od rezolocije o Jasenovcu u crnogorskoj Skupštini govori o njihovom karakteru.

Odgovarajući na pitanje da je predlaganje rezolucije o Srebrenici možda početak akcije ukidanja Republike Srpske, Dodik je rekao da su takve akcije krenule nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Samo Republika Srpska se pokazala žilovom i ova struktura političar ipak je učinila da se značajno sačuva Republika Srpska, osim jednog perioda, kada je /biši lider PDP-a Mladen/ Ivanić predao pet najvažnijih ovlaštenja Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je rekao da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić lažno predstavljaju u Njujorku i da su tamo otišli bez odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da Republika Srpska nikada neće pristati da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučuje prostom većinom glasova.

"Sad EU nama gura princip u kome kaže da se do kraja 2026. godine odustane od bilo kakvog veta i da se kao civilizacijski i demokratski odlučuje većinom glasova. Nećemo pristati i ne bi nikad ne trebali pristati bez obzira na možda promjenjene okolnosti", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastancima sa Predsjedništvom BiH, dok je on bio član, uvijek govorio da ne računaju na Zapad i da pristaje na sve što se u BiH dogovore.

"Dogovorite se, nemojte da vam oni nameću rješenje. Ali mi se ne možemo dogovoriti, jer muslimani hoće da se nameću rješenja sa Zapadom. A Zapad ima svoje obračune sa Srbima, to je istorijski već poznato", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su muslimani poslušni i da će uraditi sve što od njih traže Amerikanci.

"Mi nismo. Mi smo svi pod sankcijama pa nemamo ni potrebe da sarađujemo sa njima", dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana