Kojić: O rezoluciji o Srebrenici se priča kao da ne postoji 3.260 ubijenih Srba

SRNA
Kojić: O rezoluciji o Srebrenici se priča kao da ne postoji 3.260 ubijenih Srba

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas da je neprocesuiranje zločina nad Srbima dovelo BiH u situaciju da se priča o rezoluciji u Srebrenici, a da se ne želi pomenuti 3.260 ubijenih Srba na tom području od 1992. do 1995. godine, kao da ti ljudi ne postoje.

"Zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici ne može da ima pravnu kvalifikaciju uništenja jedne nacionalne, vjerske, rasne grupe, koja, kao što vidimo, nije uništena", rekao je Kojić novinarima u Sarajevu.

Ako BiH želi da se suoči sa prošlošću i ide putem pomirenja i suživota, kaže Kojić, mora da se priznati da su zločini činjeni na svim stranama.

Kojić je naveo da su procesi vođeni u Haškom tribunalu i u BiH rezultirali neprocesuiranjem ratnih zločina nad Srbima.

"U Federaciji BiH /FBiH/ vlada atmosfera da je dozvoljeno ubijati Srbe, jer to nije kažnjivo", istakao je Kojić.

On je rekao da je za porodice žrtava ratnih zločina bitno da se procesuiraju odgovorni i da njih ne interesuje kvalifikacija zločina, a da porodice srpskih žrtava nisu dobile satisfakciju.

Kojić je istakao da je pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici pokušaj podvale srpskom narodu, iako se ne pominje kolektivna odgovornost.

"Sigurno slijede koraci kroz udžbenike i nastavni plan i program da ne učimo istorijske činjenice, nego istorijske laži koje su nametnuli Bošnjaci potpomognuti međunarodnom zajednicom. Moje dijete to neće učiniti", poručio je Kojić, koji je uvjeren da je poenta rezolucije da se dovede u pitanje postojanje Republike Srpske.

Govoreći o današnjoj sjednici Predstavničkog doma, na čijem je dnevnom redu bio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim bi se omogućila isplata plata licima sa američke "crne liste", Kojić je rekao da smatra da treba da se nađe način da ova lica dobijaju plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana