Arif Nanić, direktor IDDEEA: Kriza s pasošima se neće ponoviti

Goran Maunaga
Arif Nanić, direktor IDDEEA: Kriza s pasošima se neće ponoviti

Šanse da u martu potpišemo četvorogodišnji ugovor s novim dobavljačem pasoških knjižica ili da ugovor sa postojećim bude produžen za još godinu su podjednake, ali koja god opcija bude izabrana, građani ne smiju, ne mogu i neće ostati bez pasoša, rekao je u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Arif Nanić.

 

GLAS: Hoće li biti ugroženo izdavanje pasoša ukoliko Kancelarija za razmatranje žalbi poništi i aktuelni tender za nabavku pasoških knjižica i da li je u tom slučaju ponovo opcija produžavanje ugovora sa sadašnjim dobavljačem firmom "Milbauer"?

NANIĆ: Teoretski se može desiti da do marta, kad ističe jednogodišnji ugovor sa sadašnjim dobavljačem i kad bi trebalo da potpišemo novi sa novoizabranim dobavljačem, zbog izjavljivanja žalbe rumunske firme "Primatehnik servis SRL" dođemo u situaciju kakva je bila u martu ove godine. Mi smo dali odgovor na tu žalbu i kompletan spis dostavili Kancelariji za razmatranje žalbi na odlučivanje. Mi ne razmišljamo o najgorem sceneriju. Idemo u pravcu da će tenderski postupak biti okončan po zakonu i na osnovu tenderske dokumentacije kao što smo i planirali. Procjenjujem da su mogućnosti za jednu ili drugu opciju podjednake jer ne mogu da prejudiciram odluku Kancelarije za razmatranje žalbi, ali koja god opcija bude, građani ne smiju, ne mogu i neće ostati bez pasoša.

GLAS: Šta znači to što je austrijska firma "Osterreichische Staatsdruckerei" u septembru uložila žalbu na rješenje IDDEEA kojim je uvažen dio njenih ranijih žalbenih navoda, a zatim tu žalbu nakon dva časa povukla?

NANIĆ: Ne znam koji je razlog za to, ali to nije neobično, to je često u praksi. Bilo je sličnih situacija i u Kancelariji za razmatranje žalbi dok sam radio u toj instituciji. Žalilac je znao da povuče žalbu, ne nakon dva časa, ali nakon dan ili dva.

GLAS: Kako komentarišete tvrdnje da su problemi zapravo posljedica stalnih pokušaja štimanja tendera za pojedine firme?

NANIĆ: Praksa pokazuje da ih ima. Jedna međunarodna organizacija ove godine iznijela je podatak da je najveća korupcija u oblasti javnih nabavki. Gdje god su predmeti nabavke velike vrijednosti, moguća je korupcija i učestali su pokušaji nezakonitih radnji. U situaciji kad tendersku dokumentaciju preuzme 20 zainteresovanih subjekata, među kojima su i "Transparensi internešnel" i čak neki internet portali, što je zakon dopustio iako su od toga samo njih šest profesionalci u traženom poslu, teško je izbjeći ulaganje žalbi na dijelove tenderske dokumentacije.

GLAS: Bivši direktor IDDEEA uhapšen je pod sumnjom da je namještao tender za firmu "Milbauer", a godinu i po poslije toga "Milbauer" i dalje nabavlja pasoše za IDDEEA. Kako to komentarišete?

NANIĆ: Ugovor koji je zaključen sa tim dobavljačem još je važeći. Da li je bilo namještanja od strane ranijeg rukovodstva, to neka istraže nadležni organi koji vode postupak u tom predmetu.

GLAS: Ima li istine u tvrdnjama da će IDDEEA sama štampati pasoše?

NANIĆ: Mi težimo ka tome da IDDEEA postane državna štamparija identifikacionih dokumenata po modelu evropskih i država u regiji. IDDEEA po zakonu ima ovlašćenje da nabavlja identifikaciona dokumenta, da ih tehnički obrađuje i personalizuje. Još nam jedino nedostaje faza izrade tih dokumenata. U naredne tri-četiri godine trebalo bi da bude izmijenjen zakon o IDDEEA čime bi bio uspostavljen pravni okvir za to. Mi bismo zatim nabavili vrhunsku opremu i zaposlili neophodan kadar, još desetak ljudi, čime bi bilo spriječeno ponavljanje sadašnjih problema, a cijena dokumenta bila bi duplo niža.

GLAS: Postoji li do tada opcija za prevazilaženje sadašnjih problema?

NANIĆ: Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici donio odluku o formiranju radne grupe za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama. Jedan od članova te radne grupe je i predstavnik IDDEEA koji ima zadatak da predloži izmjene tog zakona tako da IDDEEA, odnosno nabavka identifikacionih dokumenata, bude izuzeta od Zakona o javnim nabavkama ili da bude propisan poseban postupak za nabavku tih dokumenata. Tada više ne bi dolazilo da problema u nabavci pasoša niti do krize kakva je bila u martu.

Sjedište u Banjaluci

GLAS: Zašto je nedavno promijenjeno sjedište IDDEEA u Banjaluci?

NANIĆ: S ciljem uštede prije tri mjeseca smo zaključili ugovor sa Centralnom bankom BiH o zakupu bivših prostorija te banke na četiri godine bez naknade. Tako smo u budžetu za taj period uštedjeli oko 1,4 miliona maraka.

GLAS: Šta je sa tenderom za izgradnju upravne zgrade IDDEEA u Banjaluci?

NANIĆ: Uspjeli smo da na tri godine produžimo građevinsku dozvolu pošto 11. novembra ističe stara, koja je vrijedna 1,5 miliona i nećemo morati dodatno da je plaćamo. Ostaje opcija za izgradnju zgrade u kasarni u Trapistima, a druga je kupovina objekta. Nama je povoljnije da kupimo novi objekat, ali bi u Savjetu ministara trebalo da bude promijenjena procedura jer nam je odobren novac za izgradnju objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana