Antić: Incko želi da doprinese daljim podjelama među narodima BiH

Srna
Antić: Incko želi da doprinese daljim podjelama među narodima BiH

Beograd - Izjava Valentina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH je izraz nemoći, oholosti, frustracija i želje da doprinese daljim podjelama među narodima BiH, rekao je Srni istoričar Čedomir Antić.

"On /Incko/, podsećam, nije strana u sukobu, on treba da pomogne da do sukoba ne dođe, a odavno se svrstao na jednu stranu i, nažalost, nastavlja tradiciju koja postoji u BiH, a nametnuta je iz Austrije u doba Benjamina Kalaja, ministra finansija Austrougarske, koji je vršio vlast u BiH", rekao je Antić.

On je ocijenio da se čini kao da Incko "oseća patnju" što ne može da hapsi demokratski izabrane predsjednike republike, premijere i ministre, i "što nema više vojnu silu koja može da uradi ono što je pre 15 godina učinila na Palama kada je krvnički tukla Jeremiju Starovlaha i njegovog sina".

Antić je ukazao da Incko podsjeća na beogradske vezire iz doba kneza Miloša, koji su prvih godina mogli čak i da ubijaju srpske starješine, a posljednjih godina su primali milostinju kneza Miloša.

Kako je naveo Antić, od "velikog i strašnog međunarodnog predstavnika" danas je ostala njegova sjenka i "njegova oholost je jedino što nije propalo ili izgubilo na snazi i važnosti".

"Umesto da bude predstavnik evropskih vrednosti, gospodin Incko danas liči na jednog dekadentnog osmanskog činovnika iz 40-tih ili 50-tih godina 19. veka. To baš nije neka sreća", zaključio je Antić.

On je ocijenio da Inckovo poređenje Republike Srpske sa NDH treba da relativizuje nekoliko stvari, od kojih je prva uloga NDH.

"Gospodin Incko naravno hoće da kaže: žEvo, Srbi, vaša republika je isto što i NDHž. Pri tom on ne kaže da je Republika Srpska tvorevina koliko srpskog naroda, koliko nespremnosti Bošnjaka i Hrvata da prihvate ravnopravnost Srba, toliko i tvorevina velikih sila, među kojima i Evropske unije", rekao je Antić.

Navodeći da je zaštitnik NDH bio Treći rajh, Antić je zapitao da li to znači da je "ovoj novoj NDH" zaštitnik EU. "Mi smo u odnosu prema EU kao što je NDH bila prema Trećem Rajhu - jako smo joj odani, umresmo da uđemo u nju", objasnio je Antić.

On je primjetio da je tu i problem Austrije, jer Incko potiče iz Austrije, a sada već "predstavlja jedan nedemokratski faktor, što kaže i Venecijanska komisija".

"Ako mi Srbi imamo istoriju koja opterećuje, ako je imaju i Bošnjaci i Hrvati, pa i Austrijanci imaju istoriju koja opterećuje. Oni su izgleda jedini narod u svetu koji ima tako dobru diplomatiju da može da promeni istoriju. Ubedili su svet da je Betoven Austrijanac i da je Hitler Nemac, a nije bilo tako", rekao je Antić.

Austrijanci su, kako je podsjetio, bili bastion nacizma, a poslije rata, zbog interesa velikih sila, nisu temeljno denacifikovani.

"Austrijski narod je birao čoveka /Kurta Valdhajma za predsjednika Austrije/ za koga se znalo da je učestvovao u operaciji na Kozari, a koja je bila zločin većih razmera nego Srebrenica", rekao je Antić.

On je dodao da su "zemlje Evropske unije sebe ubedile da postoje od 1945. godine, a da je sve što je bilo pre 1945. godine izgorelo i nije bitno".

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje kako to da Incko ne prihvata presude Haškog tribunala, jer u presudi generalu Perišiću jasno je rečeno da Vojska Republike Srpske nije zločinačka, za razliku od Vermahta ili ustaške vojske koje su bile zločinačke formacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana