Povratničke opštine ne dobijaju ništa

Željka Bašić
Povratničke opštine ne dobijaju ništa

BANjA LUKA - Vlasti Livanjskog kantona povratničkim opštinama Grahovo, Drvar i Glamoč ne izmiruju ni ono na šta ih zakon obavezuje, tako da su im budžeti nerijetko uskraćeni za dio sredstava od koncesija, komunalnih taksi i drugih naknada.

Ovo su na jučerašnjem sastanku u Livnu istakli načelnici ove tri opštine. U opštine Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar, koje pripadaju Livanjskom kantonu, vratilo se oko 15 hiljada Srba, što je manje od 50 odsto u odnosu na stanje prema popisu iz 1991. godine.

U opštini Bosansko Grahovo u prva tri mjeseca ostvareno je samo 40 odsto planiranih budžetskih prihoda, a osim što ima budžetski deficit iz ranijih godina, koji iznosi oko milion maraka, zaposlenima u opštinskoj administraciji opština duguje 19 plata.

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Makić rekao je "Glasu Srpske" da je odnos kantonalnih vlasti prema ovoj opštini zakazao na svim nivoima.

- Ne izmiruju nam redovno ni ono što nam pripada prema zakonu, dok je o bilo kakvoj drugoj pomoći izlišno govoriti. Kantonalne vlasti jednostavno žele da nestanemo odavde, ali mi ćemo tražiti druge načine da se tome suprotstavimo - istakao je Makić.

Makić kaže da je opština Grahovo isključena iz procesa privatizacije lokalnih preduzeća jer je privatizacija podignuta na nivo kantona.

- Mi samo dajemo saglasnost za privatizaciju. U Grahovo nije uložena ni marka od privatizacije preduzeća - tvrdi Makić.

U Grahovu, ističe Makić, ima oko 560 radno sposobnih mladih ljudi i nisu tačne tvrdnje da među povratnicima dominira starije stanovništvo.

- Šumarija u Grahovu, kao najveći proizvodni kapacitet, mogla bi da uposli mnogo ljudi. Nekada je u njoj radilo 98 odsto Srba i dva odsto Hrvata, a danas je od ukupnog broja zaposlenih samo osmoro Srba, bez obzira na to što ima kadra sa odgovarajućom stručnom spremom - rekao je Makić.

Dodao je da će opština uputiti  Ministarstvu vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona zahtjev da se prirodno bogatstvo da opštini na upravljanje kako bi se poboljšao ukupan razvoj i nivo zaposlenosti.

Livanjski kanton

U Vladi Livanjskog kantona nismo uspjeli od nadležnih da dobijemo komentar na tvrdnje načelnika opština Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

- Od 64 miliona maraka, koliko je "težak" budžet Livanjskog kantona, 70 odsto puni se sječom šume. Od "šumskog kolača" opština Grahovo dobije svega dva odsto, a odlukom Ustavnog suda BiH taj procenat će u našu korist biti povećan na četiri odsto - rekao je Makić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana