Potrošili deset miliona, helikopteri neispravni

Goran Maunaga
Potrošili deset miliona, helikopteri neispravni

SARAJEVO/BANjALUKA - Komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Ministarstvo odbrane BiH još nije dostavilo odgovor na pitanje o tome kako su helikopteri Oružanih snaga BiH sa remonta u Ukrajini vraćeni neispravni, iako je za taj posao utrošeno deset miliona maraka.

To nisu jedini neispravni helikopteri u OS BiH. Šef Kancelarije za odnose s javnošću MO Uma Sinanović u dopisu "Glasu Srpske" navela je da OS imaju 40 helikoptera od kojih je ispravno 13, da ih je osam u Banjaluci, pet u Rajlovcu, a da su dva u fazi remonta.

- Riječ je o sumnjivom trošenju novca. To je još jedan u nizu dokaza o javašluku u Ministarstvu obrane i OS BiH. S druge strane, BiH uopšte nema finansijske mogućnosti držanja takvih OS. Ne vidim nijedan efekat koji ova zemlja ima od toga. Ni po kvalitetu, ni po obimu, BiH ne može da ispuni uslove koji su standard. Ovaj slučaj jasno pokazuje da je izdvajanje od čak 370 miliona KM za takvu vojsku preveliko - kaže Majkićeva.

BiH treba da ima, dodala je ona, male i dobro obučene OS koje su spremne za mirovne misije.

- Ako već nismo u mogućnosti da postignemo konsenzus oko ukupne demilitarizacije, onda bi OS trebalo da broje najviše 1.500 ljudi - istakla je Majkićeva.

Majkićeva je pitanje o opravci helikoptera postavila na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, ali da odgovora nema.

"Glas Srpske" objavio je ranije da je dio dokumentacije koja se odnosila na helikoptere za čiji je neuspješan remont u Ukrajini plaćeno deset KM, najvjerovatnije bačen 15. jula u jezero Buguljić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Branko Zrno istakao je da slučaj vraćanja neispravnih helikoptera sa remonta u Ukrajini treba rasvijetliti.

- Ako su helikopteri bili na remontu, onda je uložen novac. Treba provjeriti i odgovoriti šta je s tim novcem. Ali taj odgovor će vjerovatno sačekati novi saziv komisije - naglasio je Zrno.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, s druge strane, tvrdi da "nije tačno da je nestala dokumentacija" i dodao da se vodi evidencija o svakom remontovanom helikopteru.

- Remont je rađen u Ukrajini kao i prethodnih godina i o tome možete dobiti tačne podatke, kao i o broju operativnih helikoptera. Pošaljite zahtjev našoj Kancelariji za odnose s javnošću. A što se tiče funkcionisanja i budžeta OS, svako ima pravo na svoje mišljenje - kaže Cikotić.

Dodao je da je "brojnost OS političko pitanje koje će se rješavati isključivo konsenzusom".

I Uma Sinanović demantovala je tvrdnju da su helikopteri iz Ukrajine vraćeni neispravni.

- U Ukrajini je obavljen generalni remont pet helikoptera. Poslije remonta popunjena je sva tehnička dokumentacija. Remontom su stvoreni preduslovi za pomoć civilnom stanovništvu - navela je Sinanovićeva.

Ali da bi helikopteri Mi-8MTV1, stoji u dopisu Sinanovićeve, mogli da lete u noćnim uslovima potrebno je nabaviti specijalne naočare za noćno letenje i obučiti posade, dok je za učešće tih helikoptera u mirovnim misijama potrebna dodatna modernizacija.

Na pitanja o nestanku dokumentacije i cijeni od deset miliona maraka za remont, u Kancelariji nisu odgovorili.

Nedostaci

Nedostaci na helikopterima MI-8MTV i MI-17 koji su remontovani u ukrajinskom preduzeću "Ukrspetseksport" 2007. i 2008. godine godine uočeni su tek poslije nekoliko časova rada. Spisak nedostataka poslije remonta predat je nadležnima u komisiji koja je obavila primopredaju, a koja helikoptere pri preuzimanju nije pregledala. Niko, međutim, nije reagovao na to.

Ugovor o remontu helikoptera i obuci pilota sa ukrajinskom firmom potpisan je 18. decembra 2006. godine. Remont je počeo u maju 2007, a okončan u junu 2008. godine.

Iz fakture u koju je uvid imao "Glas Srpske", vidi se da su na remont išla tri helikoptera koje je u OS BiH unijela FBiH i dva helikoptera koji su nekada pripadali Republici Srpskoj. Pored toga, obučena su i četiri pilota, a to je plaćeno 136.750 maraka. Obuka tehničara plaćena je 24.200 maraka, a za obuku devet vazduhoplovnih mehaničara plaćeno je 123.750 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana