Zaharova: Autori da povuku rezoluciju o Srebrenici, ona nosi antisrpski naboj

Tanjug
Zaharova: Autori da povuku rezoluciju o Srebrenici, ona nosi antisrpski naboj

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je autore nacrta rezolucije o Srebrenici da povuku taj dokument, koji, kako je naglasila, ne može da dovede do nacionalnog pomirenja u BiH.

Zaharova je na brifingu za novinare podsjetila da je rukovodstvo Republike Srpske uputilo  stavove generalnom sekretaru i predsjedavajućem Generalne skupštine UN i zemljama članicama UN sa apelom da spriječe usvajanje rezolucije.

-Štaviše, nedavno je Skupština Republike Srpske pokrenula zahtjev za oduzimanje ovlašćenja (ambasadoru BiH pri UN Zlatku) Lagumdžiji. Pozivamo autore nacrta rezolucije da povuku svoj dokument- naglasila je ona, objavljeno je na sajtu  ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je dodala da nacrt rezolucije, dostavljen Generalnoj skupštini UN, ne može  da dovede do nacionalnog pomirenja u BiH.

-To može samo povećati podjele u ovoj zemlji, i na Balkanu u cjelini. Dokument nosi antisrpski naboj, što je očigledno. Ne optužuje direktno srpski narod, ali sadrži pozivanje na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Srebrenici, koje se teško može nazvati pravednim u odnosu na Srbe, što su prepoznali i učesnici procesa koji ne ijdele simpatije prema Srbima. Ove odluke ne uživaju podršku među zemljama balkanskog regiona i svijeta - istakla je ona.

Zaharova smatra da je od fundamentalnog značaja i činjenica da se ova inicijativa promoviše kršeći unutrašnje procedure Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Republika Srpska više puta izražavala svoje neslaganje sa njom.

Ona je ujedno istakla da je prijedlog za uspostavljanje „međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida" u Srebrenici ispolitizovana inicijativa koju promoviše Lagumdžija, uz podršku zemalja NATO, ističući da ta inicijativa ne doprinosi pomirenju.

-I to, uprkos činjenici da su upravo članice NATO te koje snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, koji su doveli do pogibije ljudi različitih etničkih i vjerskih pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu -istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana