Mediji: Ljudi bježe iz Ukrajine, sistem u raspadu

Srna
Foto: Tanjug

LAVOV - U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps uslijed saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

 “Trenutno je 760 putničkih vozila zaustavljeno u redovima na granici sa Poljskom u Lavovskoj oblasti”, navodi se u izvještaju.

Prema izvještajima medija, autobusi takođe čekaju u redovima na glavnim kontrolnim punktovima. Na tri punkta okupilo se 25 vozila.

Razlozi gužvi nisu navedeni.

U subotu, 18. maja, u Ukrajini stupa na snagu zakon o jačanju mobilizacije. Prema dokumentu, vojni obveznici moraju u roku od 60 dana da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru lično ili elektronski, prenosi B92.

Pored toga, svi muškarci od 18 do 60 godina biće obavezni da sa sobom ponesu vojnu legitimaciju i da je pokažu na prvi zahtjev zaposlenih ili policije.

Predviđene su sankcije za dezertere: od novčanih kazni do lišenja prava na upravljanje automobilom i prinudnog privođenja u vojnu kancelariju preko policije (u slučaju nepojavljivanja na poziv).

Istovremeno, iz zakona je uklonjeno pravilo o vremenu demobilizacije.

Od 24. februara 2022. godine u Ukrajini je na snazi vojno stanje, a sutradan je šef kijevskog režima potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje tokom vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana