Fico i nakon druge operacije u kritičnom stanju

Srna
Fico i nakon druge operacije u kritičnom stanju

BRATISLAVA Slovački premijer Robert Fico /59/ je u kritičnom stanju nakon što je podvrgnut još jednoj operaciji dva dana nakon što je teško ranjen u oružanom napadu u mjestu Handlova, saopštili su poljski zvaničnici.

Mirijam Lapunikova, direktor Univerzitetske bolnice „F. D. Ruzvelt“ u Banskoj Bistrici, u koju je Fico prebačen, izjavila je da je Fico prošao ce-te skener i da je trenutno budan i „stabilan“ na odjeljenju intenzivne njege.

„Međutim, njegovo stanje je veoma ozbiljno nakon operacije uklanjanja mrtvog tkiva iz njegovog tijela“, rekla je ona.

Ministar odbrane i zamenik premijera Robert Kalinak obratio se novinarima u bolnici, ukazujući na neizvjestan put Ficovog oporavka.

„Mislim da će proći još nekoliko dana dok definitivno ne budemo znali u kom pravcu će se situacija dalje razvijati“, rekao je Kalinak, ističući da Vlada ostaje funkcionalna.

On je napomenuo da ministarstva obavljaju sve svoje obaveze, da ništa nije zamrznuto niti zaustavljeno i da „zemlja ide dalje“.

„Država je stabilna i naš pacijent je stabilan“, dodao je Kalinak.

Slovačka televizija „Markiza“ objavila je snimak na kome se vidi kako policija i osumnjičeni ulaze u njegovu kuću.

Napadač Juraj Cintula /71/ uhapšen je odmah nakon napada i optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem. Prema saznanjima medija, osumnjičeni je penzioner i pjesnik amater, a radio je kao čuvar u tržnom centru na jugozapadu Slovačke.

Vladini zvaničnici naveli su da osumnjičeni nije bio povezan ni sa jednom političkom grupom, iako je sam napad bio politički motivisan.

Kao odgovor na napad, iz kabineta predsjednika Slovačke saopšteno je da je planiran sastanak lidera svih parlamentarnih stranaka u utorak, 21. maja.

Odlazeća predsjednica Zuzana Čaputova i novoizabrani predsjednik Peter Pelegrini, pokrenuli su ovu inicijativu kako bi se smanjile socijalne tenzije u zemlji, navodi portal „Glas Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana