Davos: Svjetskoj ekonomiji prijeti „savršena oluja“

Tanjug
Foto: Tanjug

DAVOS- Trenutno udruženo djelovanje različitih rizika prijeti globalnoj ekonomiji „malom savršenom olujom“, izjavio je Hoze Vinals, predsjednik multinacionalne banke Standard Čarterd, pridruživši se seriji strašnih upozorenja o izgledima globalnog rasta, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Imali smo velike krize u prošlosti, ali ova, sa toliko različitih izvorišta rizika, može biti jedinstvena po dimenzijama“, rekao je on u intervjuu za tv "Blumberg".

Američka ministarka za trgovinu Đina Raimondo rekla je na WEF-u da je potrebno učiniti više na stavljanju inflacije pod kontrolu, dodajući da bi smanjenje carina moglo biti opcija i da će Federalne rezerve možda morati da preduzmu dodatne akcije. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji je danas govorio na nekoliko panela na ovogodišnjem skupu u švajcarskim Alpima, poručio je da Kijev neće trgovati teritorijom zarad sklapanja mirovog sporazuma i da bi cilj međunarodne zajednice trebalo da bude potpuna pobeda nad Rusijom.

PredsJednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocijenila je da je rat u Ukrajini pokazao da Evropa ne shvata koliku bi moć mogla da ima na svjetskoj sceni i da bi 27-člani blok trebalo više da „pokaže mišiće" nego što to čini sada.

Lagardova je navela da „ogromno tržište" EU znači da blok može da postavlja trgovinske uslove i da njeni zakoni o zaštiti konkurencije omogućavaju da blokira spajanja širom svijeta.

Ona je takođe istakla potencijal EU da u kupovini nastupa kao ujedinjena grupa, a goorila je i o ogromnim resursima penzionog fonda kojima bi moglo bolje da se raspolaže.

Rat u Ukrajini je dominatna tema na prvom okupljanju licem u lice svetske ekonomske i političke na skupu u Davosu posle dve godine. Rastuća inflacija, nestašica hrane, klimatske promene i migracioni rizici takođe se nalaze visoko na agendi Svjetskog ekonomskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana