Давос: Свјетској економији пријети „савршена олуја“

Танјуг
Foto: Танјуг

ДАВОС- Тренутно удружено дјеловање различитих ризика пријети глобалној економији „малом савршеном олујом“, изјавио је Хозе Виналс, предсједник мултинационалне банке Стандард Чартерд, придруживши се серији страшних упозорења о изгледима глобалног раста, на Свјетском економском форуму у Давосу.

„Имали смо велике кризе у прошлости, али ова, са толико различитих изворишта ризика, може бити јединствена по димензијама“, рекао је он у интервјуу за тв "Блумберг".

Америчка министарка за трговину Ђина Раимондо рекла је на WЕФ-у да је потребно учинити више на стављању инфлације под контролу, додајући да би смањење царина могло бити опција и да ће Федералне резерве можда морати да предузму додатне акције. Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба, који је данас говорио на неколико панела на овогодишњем скупу у швајцарским Алпима, поручио је да Кијев неће трговати територијом зарад склапања мировог споразума и да би циљ међународне заједнице требало да буде потпуна победа над Русијом.

ПредсЈедница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард оцијенила је да је рат у Украјини показао да Европа не схвата колику би моћ могла да има на свјетској сцени и да би 27-члани блок требало више да „покаже мишиће" него што то чини сада.

Лагардова је навела да „огромно тржиште" ЕУ значи да блок може да поставља трговинске услове и да њени закони о заштити конкуренције омогућавају да блокира спајања широм свијета.

Она је такође истакла потенцијал ЕУ да у куповини наступа као уједињена група, а гоорила је и о огромним ресурсима пензионог фонда којима би могло боље да се располаже.

Рат у Украјини је доминатна тема на првом окупљању лицем у лице светске економске и политичке на скупу у Давосу после две године. Растућа инфлација, несташица хране, климатске промене и миграциони ризици такође се налазе високо на агенди Свјетског економског форума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана