Balon oboren, Peking i Vašington nastavili sa kritikama i optužbama

Tanjug, Srna
Balon oboren, Peking i Vašington nastavili sa kritikama i optužbama

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas snažno nezadovoljstvo i protivljenje povodom odluke SAD da upotrijebe silu i obore kineski vazdušni brod.

Američki borbeni avion oborio je juče, kako je Vašington objavio, sumnjivi kineski špijunski balon, sedam dana nakon što je ušao u američki vazdušni prostor. Zvanični Peking je danas oštro reagovao zbog obaranja balona i saopštio da zadržava pravo da “preduzme dalje akcije”, kritikujući SAD zbog “očigledno pretjerane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse”.

U saopštenju se navodi da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da “preduzme dalje mjere kao odgovor” na američko obaranje balona.

Ovaj događaj uzbunio je američku javnost i narušio odnose dvije zemlje.
Vojska SAD saopštila je da je akciju obaranja balona izvršio avion “F-22” i da će pokušati da sakupi ostatke koji su pali u blizini obale Južne Karoline.
Zvaničnik Pentagona rekao je novinarima da su ostaci balona u relativno plitkoj vodi, ali da ne zna koliko će operacija trajati. Drugi vojni zvaničnik izjavio je da ne očekuje da će to trajati sedmicama ili mjesecima, nego kraće.

Visoki zvaničnik američke administracije odbacio je danas ponovljene tvrdnje Pekinga da je balon, koji je oboren iznad Atlantika nadomak Južne Karoline, bio “jednostavno samo za civilnu upotrebu” i da je “slučajno” ušao u američki vazdušni prostor.

-Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvjereni smo da je namjera bila da se nadgledaju osjetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osjetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je riječ o meteorološkom balonu -rekao je neimenovani američki zvaničnik, prenio je CNN.

Ovaj američki zvaničnik je potvrdio da je još jedan “kineski balon za nadzor” istih karakteristika primijećen iznad Centralne i Južne Amerike.

-Oba balona nosila su opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima- rekao je američki zvaničnik.

Tvrdi da je Kina u stanju da “aktivno upravlja balonima i usmerava ih na određene lokacije”, jer su opremljeni malim motorima sa propelerom.

Američki zvaničnik je rekao da je Kina godinama koristila ovakve balone za nadzor koji su detektovani na pet kontinenata.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana