Балон оборен, Пекинг и Вашингтон наставили са критикама и оптужбама

Танјуг, Срна
Балон оборен, Пекинг и Вашингтон наставили са критикама и оптужбама

ПЕКИНГ - Кинеско Министарство спољних послова изразило је данас снажно незадовољство и противљење поводом одлуке САД да употријебе силу и оборе кинески ваздушни брод.

Амерички борбени авион оборио је јуче, како је Вашингтон објавио, сумњиви кинески шпијунски балон, седам дана након што је ушао у амерички ваздушни простор. Званични Пекинг је данас оштро реаговао због обарања балона и саопштио да задржава право да “предузме даље акције”, критикујући САД због “очигледно претјеране реакције и озбиљног кршења међународне праксе”.

У саопштењу се наводи да Кина одлучно подржава легитимна права и интересе компаније у чијем је власништву балон и да истовремено задржава право да “предузме даље мјере као одговор” на америчко обарање балона.

Овај догађај узбунио је америчку јавност и нарушио односе двије земље.
Војска САД саопштила је да је акцију обарања балона извршио авион “Ф-22” и да ће покушати да сакупи остатке који су пали у близини обале Јужне Каролине.
Званичник Пентагона рекао је новинарима да су остаци балона у релативно плиткој води, али да не зна колико ће операција трајати. Други војни званичник изјавио је да не очекује да ће то трајати седмицама или мјесецима, него краће.

Високи званичник америчке администрације одбацио је данас поновљене тврдње Пекинга да је балон, који је оборен изнад Атлантика надомак Јужне Каролине, био “једноставно само за цивилну употребу” и да је “случајно” ушао у амерички ваздушни простор.

-Ово је био кинески балон за надзор који није случајно прелетао САД и Канаду. Увјерени смо да је намјера била да се надгледају осјетљиве војне локације, јер му је рута била у близини многих потенцијално осјетљивих локација, што је у супротности са објашњењем владе НР Кине да је ријеч о метеоролошком балону -рекао је неименовани амерички званичник, пренио је ЦНН.

Овај амерички званичник је потврдио да је још један “кинески балон за надзор” истих карактеристика примијећен изнад Централне и Јужне Америке.

-Оба балона носила су опрему за надзор која обично није повезана са стандардним метеоролошким активностима или цивилним истраживањима- рекао је амерички званичник.

Тврди да је Кина у стању да “активно управља балонима и усмерава их на одређене локације”, јер су опремљени малим моторима са пропелером.

Амерички званичник је рекао да је Кина годинама користила овакве балоне за надзор који су детектовани на пет континената.

         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана