Stiglo nešto lijekova i štampe, situacija i dalje veoma teška

Srna
Stiglo nešto lijekova i štampe, situacija i dalje veoma teška

Beograd - Na Kosovo i Metohiju jutros je stigla određena količina lijekova i dnevne štampe, ali je situacija i dalje veoma teška, ponestaju zalihe kiseonika i prijeti zatvaranje narodnih kuhinja, prenose beogradski mediji.

Novine nisu stigle na kioske, već su razdijeljene po zgradama, ponegdje su stavljane u sandučiće ili ostavljane ispred vrata stanova.


Hljeb, mlijeko i mliječni proizvodi iz centralne Srbije ne dolazi u Zvečan već četiri dana, od kada je Priština uvela takse na robu od 100 odsto.

Na pijaci za vikend nije bilo prodavaca mesa iz kopaoničkih sela. Sve je manje lijekova, a najteže je sa rezervama kiseonika, javio je izvještač RTS-a.

Predsjednik Udruženja “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević kaže da na Kosmetu prijeti teška socijalna kriza.

Prema njenim riječima, ovo udruženje već 17 godina nastoji da najugraženijem stanovništvu na Kosmetu dopremi hljeb, a sada imaju brašna za svega 10 dana.

Stevićeva je rekla da su se javili i novi korisnici narodnih kuhinja koji traže pomoć, jer sada ne mogu da plaćaju hranu po novoj cijeni.

“To su porodice sa većim brojem dece”, kaže ona i upozorava da će narodne kuhinje biti zatvorene, ako ne uspiju da uvezu brašno.

Srbi sa Kosmeta najavili su za sutra mirni protest zbog taksi od 100 odsto koje je Priština uvela prije četiri dana za robu iz centralne Srbije, kao i zbog upada jedinice Rosu na sjever Kosmeta i hapšenja Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana