“Ruski dom” - kapija koja povezuje ruski i srpski narod

Srna
“Ruski dom” - kapija koja povezuje ruski i srpski narod

BEOGRAD - Novi direktor “Ruskog doma” u Beogradu Jevgenij Baranov rekao je da je buduća misija ove ustanove da bude kapija koja povezuje ruski i srpski narod ne samo na istorijskom i duhovnom, već prije svega na praktičnom, savremenom, ljudskom nivou.

“Ruski i srpski narod imaju zajedničku sudbinu. Možemo imati neka politička razmimoilaženja, nerazumijevanje među elitama, ali u cjelini preživljavamo istu sudbinu. Moj zadatak je da se ta zajednička sudbina i istinski osjeti”, rekao je Baranov, koji je tokom dvadesetak godina novinarske karijere u Srbiji i Republici Srpskoj bio u prilici da dobro upozna srpski mentalitet i da stekne brojne prijatelje.

Baranov, dugogodišnji dopisnik ruskog Prvog kanala, koji je na čelo Ruskog centra za nauku i kulturu /Ruski dom/ došao početkom februara, rekao je da bi volio da ova ustanova postane “otvorena kapija između male Srbije i ogromne Rusije, kroz koju Srbi mogu da vide ono što se u Rusiji zaista dešava, a ne ono što pokušavaju da im prodaju kao informacije o njoj”.

On je ocijenio da jedan od osnovnih pravaca u kojima bi trebalo da se kreće rad Ruskog doma jeste poboljšanje uslova za obrazovanje mladih ljudi iz Srbije u Rusiji, te naveo da Srbija nije iskoristila potencijal ruskog obrazovanja, koje je jedno od najjačih na svijetu, zbog banalnih razloga, jer su obrazovanje i boravak u Rusiji veoma skupi.

On je naveo da pokušavaju da zajedno sa srpskim kolegama smisle šemu za dodatno finansiranje srpskih studenata koji žele da se obrazuju u Rusiji, te dodao kako treba uspostaviti fondove koji će omogućiti najboljim studentima iz Srbije da dobiju stipendije uz koje će moći spokojno i normalno da žive i da uče.

Jedan od prvih programa koje Ruski dom planira u narednom periodu jeste obilježavanje 80 godina od početka Drugog svjetskog rata u Srbiji, 6. aprila.

 “Želimo da naglasimo da Rusi pamte 6. april, da sa bolom preživljavaju taj datum i da su zahvalni Srbima”, rekao je Baranov za “Sputnjik”, aludirajući da su njemački tenkovi zbog toga stigli u Rusiju tek u zimu.

Osim tradicionalnog obilježavanja 9. maja, Dana pobjede, koje će, nada se direktor Ruskog doma, ove godine moći da bude organizovano na ulicama srpskih gradova, planirano je i obilježavanje 145 godina od početka Srpsko-turskog rata.

“To je za nas važan datum pojavljivanja našeg ruskog dobrovoljačkog pokreta, svuda u svijetu, a ovdje je oko 3.500 ruskih života koji su položeni na srpskoj zemlji”, napomenuo je on.

Jedna od ideja Ruskog doma jeste i da, u saradnji sa lokalnim vlastima u Aleksincu, budu objedinjeni objekti koji se nalaze na teritoriji kroz koju je prolazila linija fronta i da tu bude napravljen memorijalni kompleks, otvoren za turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana