“Руски дом” - капија која повезује руски и српски народ

Срна
“Руски дом” - капија која повезује руски и српски народ

БЕОГРАД - Нови директор “Руског дома” у Београду Јевгениј Баранов рекао је да је будућа мисија ове установе да буде капија која повезује руски и српски народ не само на историјском и духовном, већ прије свега на практичном, савременом, људском нивоу.

“Руски и српски народ имају заједничку судбину. Можемо имати нека политичка размимоилажења, неразумијевање међу елитама, али у цјелини преживљавамо исту судбину. Мој задатак је да се та заједничка судбина и истински осјети”, рекао је Баранов, који је током двадесетак година новинарске каријере у Србији и Републици Српској био у прилици да добро упозна српски менталитет и да стекне бројне пријатеље.

Баранов, дугогодишњи дописник руског Првог канала, који је на чело Руског центра за науку и културу /Руски дом/ дошао почетком фебруара, рекао је да би волио да ова установа постане “отворена капија између мале Србије и огромне Русије, кроз коју Срби могу да виде оно што се у Русији заиста дешава, а не оно што покушавају да им продају као информације о њој”.

Он је оцијенио да један од основних праваца у којима би требало да се креће рад Руског дома јесте побољшање услова за образовање младих људи из Србије у Русији, те навео да Србија није искористила потенцијал руског образовања, које је једно од најјачих на свијету, због баналних разлога, јер су образовање и боравак у Русији веома скупи.

Он је навео да покушавају да заједно са српским колегама смисле шему за додатно финансирање српских студената који желе да се образују у Русији, те додао како треба успоставити фондове који ће омогућити најбољим студентима из Србије да добију стипендије уз које ће моћи спокојно и нормално да живе и да уче.

Један од првих програма које Руски дом планира у наредном периоду јесте обиљежавање 80 година од почетка Другог свјетског рата у Србији, 6. априла.

 “Желимо да нагласимо да Руси памте 6. април, да са болом преживљавају тај датум и да су захвални Србима”, рекао је Баранов за “Спутњик”, алудирајући да су њемачки тенкови због тога стигли у Русију тек у зиму.

Осим традиционалног обиљежавања 9. маја, Дана побједе, које ће, нада се директор Руског дома, ове године моћи да буде организовано на улицама српских градова, планирано је и обиљежавање 145 година од почетка Српско-турског рата.

“То је за нас важан датум појављивања нашег руског добровољачког покрета, свуда у свијету, а овдје је око 3.500 руских живота који су положени на српској земљи”, напоменуо је он.

Једна од идеја Руског дома јесте и да, у сарадњи са локалним властима у Алексинцу, буду обједињени објекти који се налазе на територији кроз коју је пролазила линија фронта и да ту буде направљен меморијални комплекс, отворен за туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана