Odjeljenje SANU pobrojalo svoje napore za Kosovo i Metohiju

Agencije
Odjeljenje SANU pobrojalo svoje napore za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD- Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) konstatovalo je danas da se tokom proteklih nekoliko dana razvila hajka povodom, kako navode, „netačno intepretiranog intervjua predsjednika SANU Vladimira Kostića, koji kao zaključak ima da Akademija ništa ne radi u vezi sa pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju“.

Iz SANU ističu da se takvi zaključci zasnivaju ili na namjernom širenju neistina ili na totalnom nepoznavanju odgovarajućeg angažovanja SANU, a to bi se, kažu, moglo izbjeći uvidom u sajt Akademije i praćenjem ostalih oblika njenog informisanja javnosti.

U saopštenju je istaknuto da se sa sigurnošću može reći da nijedna naučna institucija u Srbiji nije dala toliki doprinos u svestranom izučavanju Kosova i Metohije koliko je to učinila i čini SANU, kao i da je lično Kostić bio inicijator mnogih aktivnosti u vezi sa proučavanjem Kosova i Metohije i zdušno ih je podržavao.

- Poslednji gest u ovom smislu je uspostavljanje saradnje između SANU i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u okviru koje je započet rad na organizovanju i ostvarivanju većeg broja naučnih projekata i drugih vidova pomoći ovom univerzitetu - napominju iz Odbora.

Da situacija bude gora, kako je istaknuto, izriče se paušalna optužba o zabrani izložbe o Jasenovcu u SANU, koja je lišena svakog utemeljenja. Štaviše ona nije ni planirana pod tim naslovom.

U saopštenju je napomenuto da je sasvim maliciozno i neosnovano spočitavanje Akademiji da je neko u njoj zabranio održavanje izložbe o Jasenovcu "Totalni genocid", koja nije održana, jer je prvobitno odgođena pošto nije bila pravovremeno pripremljena, a kasnije je njen autor preminuo.

Odjeljenje je navelo da je Akademija imala veoma angažovan pristup naročito posljednjih godina o pitanju Kosova i Metohije, te podsjetila na naučna istraživanja, naučne skupove, izložbe i druge aktivnosti, dokumenta koji se tiču Kosova i Metohije, te istaklo da je osporavanje tih napora i postignuća potpuno neopravdano.

Navedeno je da sve aktivnosti odslikavaju uobičajeni način rada jedne nacionalne akademije.

- A na političkim i drugim društvenim činiocima je da u tako stvaranom i stvorenom vrelu pronalaze materijal za donošenje sopstvenih odluka. Na ovu sinergiju medijske izjave bilo kog pojedinca, kao lični čin slobode izražavanja, ne bi trebalo da imaju uticaj - istaknuto je u saopštenju.

Odjeljenje podsjeća da je SANU jedina institucija koja je skorašnji unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, iniciran od predsjednika Srbije, dovela do rezultata objavljenih u publikaciji "Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji. Prilozi članova i odeljenja SANU, Beograd 2018".

- Sarađujući na izradi ove knjige, Odeljenje istorijskih nauka je argumentovano osudilo nezakonitost i nasilje prilikom otimanja južne pokrajine - navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da je SANU još 1983. godine osnovala akademijski Odbor za proučavanje Kosova i Metohije, te napomenuli da ta oblast, kao središnji dio Stare Srbije, predstavlja važan dio interdisciplinarnih naučnih istraživanja SANU od njenog osnivanja do danas.

Odjeljenje se oglasilo nakon pisma gotovo sto intelektualaca i protesta grupe građana zbog posljednje izjave Kostića za jedan beogradski medij o Kosovu i Metohiji, gdje je objašnjavao svoju izjavu iz 2015. godine da "Kosovo i Metohija nisu ni defakto ni dejure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopšti narodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana