Одјељење САНУ побројало своје напоре за Косово и Метохију

Агенције
Одјељење САНУ побројало своје напоре за Косово и Метохију

БЕОГРАД- Одељење историјских наука Српске академије наука и умјетности (САНУ) констатовало је данас да се током протеклих неколико дана развила хајка поводом, како наводе, „нетачно интепретираног интервјуа предсједника САНУ Владимира Костића, који као закључак има да Академија ништа не ради у вези са питањима везаним за Косово и Метохију“.

Из САНУ истичу да се такви закључци заснивају или на намјерном ширењу неистина или на тоталном непознавању одговарајућег ангажовања САНУ, а то би се, кажу, могло избјећи увидом у сајт Академије и праћењем осталих облика њеног информисања јавности.

У саопштењу је истакнуто да се са сигурношћу може рећи да ниједна научна институција у Србији није дала толики допринос у свестраном изучавању Косова и Метохије колико је то учинила и чини САНУ, као и да је лично Костић био иницијатор многих активности у вези са проучавањем Косова и Метохије и здушно их је подржавао.

- Последњи гест у овом смислу је успостављање сарадње између САНУ и Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у оквиру које је започет рад на организовању и остваривању већег броја научних пројеката и других видова помоћи овом универзитету - напомињу из Одбора.

Да ситуација буде гора, како је истакнуто, изриче се паушална оптужба о забрани изложбе о Јасеновцу у САНУ, која је лишена сваког утемељења. Штавише она није ни планирана под тим насловом.

У саопштењу је напоменуто да је сасвим малициозно и неосновано спочитавање Академији да је неко у њој забранио одржавање изложбе о Јасеновцу "Тотални геноцид", која није одржана, јер је првобитно одгођена пошто није била правовремено припремљена, а касније је њен аутор преминуо.

Одјељење је навело да је Академија имала веома ангажован приступ нарочито посљедњих година о питању Косова и Метохије, те подсјетила на научна истраживања, научне скупове, изложбе и друге активности, документа који се тичу Косова и Метохије, те истакло да је оспоравање тих напора и постигнућа потпуно неоправдано.

Наведено је да све активности одсликавају уобичајени начин рада једне националне академије.

- А на политичким и другим друштвеним чиниоцима је да у тако ствараном и створеном врелу проналазе материјал за доношење сопствених одлука. На ову синергију медијске изјаве било ког појединца, као лични чин слободе изражавања, не би требало да имају утицај - истакнуто је у саопштењу.

Одјељење подсјећа да је САНУ једина институција која је скорашњи унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, инициран од предсједника Србије, довела до резултата објављених у публикацији "Учешће Српске академије наука и уметности у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији. Прилози чланова и одељења САНУ, Београд 2018".

- Сарађујући на изради ове књиге, Одељење историјских наука је аргументовано осудило незаконитост и насиље приликом отимања јужне покрајине - наводи се у саопштењу.

Подсјетили су да је САНУ још 1983. године основала академијски Одбор за проучавање Косова и Метохије, те напоменули да та област, као средишњи дио Старе Србије, представља важан дио интердисциплинарних научних истраживања САНУ од њеног оснивања до данас.

Одјељење се огласило након писма готово сто интелектуалаца и протеста групе грађана због посљедње изјаве Костића за један београдски медиј о Косову и Метохији, гдје је објашњавао своју изјаву из 2015. године да "Косово и Метохија нису ни дефакто ни дејуре у саставу Србије и да би то неко требало да саопшти народу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана