Nestajanje svedoka zločina na Kosovu i Metohiji - ponavljanje istorije?

Tanjug
Nestajanje svedoka zločina na Kosovu i Metohiji - ponavljanje istorije?

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ne iznenađuje činjenica da potencijalni svjedoci ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Mehohiji nestaju i danas i smatra da postoji bojazan da se ponovi "istorija", kao i toku rada Haškog tribunala, kada su nestajali ključni svedoci u postupcima protiv kosovskih Albanaca.

"Ne iznenađuje činjenica da potencijalni svjedoci i danas, skoro 30 godina kasnije, kada se samo otškrine pitanje mogućeg procesuiranja ovekovečenih ratnih zločinaca koji su počinili najstrašnija djela protiv čovječnosti nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na teritoriji KiM tokom devedesetih", rekla je Kuburović Tanjugu. 

Ona je podsjetila da su tokom rada Haškog tribunala nestajali ključni svedoci u slučajevima protiv kosovskih Albanaca i da maltene niko sem Srba nije osuđen pred tim sudom, Kuburović je navela da "svi strahujemo da će se istorija samo ponoviti".

Ona jer istakla da će, ukoliko Specijalno tužilaštvo u Hagu podigne optužnice, srpski nadležni organi preduzeti sve neophodne mjere zaštite potencijalnih svedoka iz Srbije. 

Međutim, ukazala je da, s obzirom da do sada nije podignuta nijedna optužnica, ne mogu da se procenjuju konkretne mere i aktivnosti.

Kada je u pitanju saradnja sa Specijalizovanim vijećima i tužilaštvom u Hagu za zločine OVK, Kuburović je napomenula da su to prištinski organi, a da je razmjena svih podataka sa prištinskim organima moguća da se odvija isključivo u skladu sa dogovorenim mehanizmom - preko Euleksa ili kancelarija Delegacije Evropske unije.


Ubijeni Rustemi bio svjedok likvidacije Albanaca nelojalnih OVK

Ubijeni inspektor u Savezu šumarstva u Prištini Nazmi Rustemi trebalo je da bude svedok protiv osumnjičenih za likvidacije Albanaca koji su odbijali da sarađuju sa tzv. OVK, piše "Politika" pozivajući se na sagovornike upoznate sa radom Specijalnog tužilaštva u Hagu. 

Portparol haškog tužioca Džeka Smita, Kristofer Benet, rekao je za "Politiku" da su kosovske vlasti nadležne za istragu o smrti Rustemija, koji je ubijen u Prištini, navodeći da ne želi da komentariše "medijske spekulacije" o ovom događaju. 

Benet nije hteo da odgovori da li Haško tužilaštvo ispituje ubistvo Rustemija, da li je on imao zaštitu, niti je pokušao da uveri javnost u bezbjednost haških svedoka. 

Iz kabineta predsjednice Haškog suda Ekaterine Trendafilove za "Politiku", međutim, navode da su mjere zaštite i podrška svjedocima od najvećeg prioriteta i za sud i za tužilaštvo. 

"Mjere su u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a specijalizovana jedinica obezbeđuje sigurnost, bezbednost i dobrobit svedoka prije, tokom i nakon suđenja", kažu u sudu dodajući da je za pitanja o smrti Rustemija i o istragama nadležno tužilaštvo. 

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je i ranije uočio šupljine u načinu na koji haško tužilaštvo obezbjeđuje svedoke. 

Kako je naveo, zbog manjkavosti haškog programa zaštite, neki albanski svedoci sami su tražili da o njima brine MUP Srbije. 

"Ako je informacija o Rustemiju tačna, to je prvi slučaj da je ubijen neko ko je bio svjedok ovog tužilaštva. Ne znamo da li je bio u programu zaštite a, ako jeste, to znači da program nije dovoljno efikasan", rekao je Drecun. 
Prištinska televizija T7 javila je da je Rustemi saslušan tri mjeseca prije nego što je pronađen mrtav. On je ubijen iz vatrenog oružja 18. decembra u večernjim časovima, dok je bio na dužnosti, u bllizini Badovačkog jezera.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ne iznenađuje činjenica da potencijalni svedoci ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Mehohiji nestaju i danas i smatra da postoji bojazan da se ponovi "istorija", kao i toku rada Haškog tribunala, kada su nestajali ključni svedoci u postupcima protiv kosovskih Albanaca. 

"Ne iznenađuje činjenica da potencijalni svedoci i danas, skoro 30 godina kasnije, kada se samo otškrine pitanje mogućeg procesuiranja ovekovječenih ratnih zločinaca koji su počinili najstrašnija dela protiv čovječnosti nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na teritoriji KiM tokom devedesetih", rekla je Kuburović Tanjugu. 

Ona je podsetila da su tokom rada Haškog tribunala nestajali ključni svedoci u slučajevima protiv kosovskih Albanaca i da maltene niko sem Srba nije osuđen pred tim sudom, Kuburović je navela da "svi strahujemo da će se istorija samo ponoviti".

Ona jer istakla da će, ukoliko Specijalno tužilaštvo u Hagu podigne optužnice, srpski nadležni organi preduzeti sve neophodne mjere zaštite potencijalnih svedoka iz Srbije. 

Međutim, ukazala je da, s obzirom da do sada nije podignuta nijedna optužnica, ne mogu da se procenjuju konkretne mere i aktivnosti.

Kada je u pitanju saradnja sa Specijalizovanim većima i tužilaštvom u Hagu za zločine OVK, Kuburović je napomenula da su to prištinski organi, a da je razmjena svih podataka sa prištinskim organima moguća da se odvija isključivo u skladu sa dogovorenim mehanizmom - preko Euleksa ili kancelarija Delegacije Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana