Нестајање сведока злочина на Косову и Метохији - понављање историје?

Тањуг
Нестајање сведока злочина на Косову и Метохији - понављање историје?

БЕОГРАД - Министарка правде Нела Кубуровић каже да не изненађује чињеница да потенцијални свједоци ратних злочина над Србима на Косову и Мехохији нестају и данас и сматра да постоји бојазан да се понови "историја", као и току рада Хашког трибунала, када су нестајали кључни сведоци у поступцима против косовских Албанаца.

"Не изненађује чињеница да потенцијални свједоци и данас, скоро 30 година касније, када се само отшкрине питање могућег процесуирања овековечених ратних злочинаца који су починили најстрашнија дјела против човјечности над српским и неалбанским становништвом на територији КиМ током деведесетих", рекла је Кубуровић Тањугу. 

Она је подсјетила да су током рада Хашког трибунала нестајали кључни сведоци у случајевима против косовских Албанаца и да малтене нико сем Срба није осуђен пред тим судом, Кубуровић је навела да "сви страхујемо да ће се историја само поновити".

Она јер истакла да ће, уколико Специјално тужилаштво у Хагу подигне оптужнице, српски надлежни органи предузети све неопходне мјере заштите потенцијалних сведока из Србије. 

Међутим, указала је да, с обзиром да до сада није подигнута ниједна оптужница, не могу да се процењују конкретне мере и активности.

Када је у питању сарадња са Специјализованим вијећима и тужилаштвом у Хагу за злочине ОВК, Кубуровић је напоменула да су то приштински органи, а да је размјена свих података са приштинским органима могућа да се одвија искључиво у складу са договореним механизмом - преко Еулекса или канцеларија Делегације Европске уније.


Убијени Рустеми био свједок ликвидације Албанаца нелојалних ОВК

Убијени инспектор у Савезу шумарства у Приштини Назми Рустеми требало је да буде сведок против осумњичених за ликвидације Албанаца који су одбијали да сарађују са тзв. ОВК, пише "Политика" позивајући се на саговорнике упознате са радом Специјалног тужилаштва у Хагу. 

Портпарол хашког тужиоца Џека Смита, Кристофер Бенет, рекао је за "Политику" да су косовске власти надлежне за истрагу о смрти Рустемија, који је убијен у Приштини, наводећи да не жели да коментарише "медијске спекулације" о овом догађају. 

Бенет није хтео да одговори да ли Хашко тужилаштво испитује убиство Рустемија, да ли је он имао заштиту, нити је покушао да увери јавност у безбједност хашких сведока. 

Из кабинета предсједнице Хашког суда Екатерине Трендафилове за "Политику", међутим, наводе да су мјере заштите и подршка свједоцима од највећег приоритета и за суд и за тужилаштво. 

"Мјере су у складу са највишим међународним стандардима, а специјализована јединица обезбеђује сигурност, безбедност и добробит сведока прије, током и након суђења", кажу у суду додајући да је за питања о смрти Рустемија и о истрагама надлежно тужилаштво. 

Предсједник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је и раније уочио шупљине у начину на који хашко тужилаштво обезбјеђује сведоке. 

Како је навео, због мањкавости хашког програма заштите, неки албански сведоци сами су тражили да о њима брине МУП Србије. 

"Ако је информација о Рустемију тачна, то је први случај да је убијен неко ко је био свједок овог тужилаштва. Не знамо да ли је био у програму заштите а, ако јесте, то значи да програм није довољно ефикасан", рекао је Дрецун. 
Приштинска телевизија Т7 јавила је да је Рустеми саслушан три мјесеца прије него што је пронађен мртав. Он је убијен из ватреног оружја 18. децембра у вечерњим часовима, док је био на дужности, у бллизини Бадовачког језера.

Министарка правде Нела Кубуровић каже да не изненађује чињеница да потенцијални сведоци ратних злочина над Србима на Косову и Мехохији нестају и данас и сматра да постоји бојазан да се понови "историја", као и току рада Хашког трибунала, када су нестајали кључни сведоци у поступцима против косовских Албанаца. 

"Не изненађује чињеница да потенцијални сведоци и данас, скоро 30 година касније, када се само отшкрине питање могућег процесуирања овековјечених ратних злочинаца који су починили најстрашнија дела против човјечности над српским и неалбанским становништвом на територији КиМ током деведесетих", рекла је Кубуровић Тањугу. 

Она је подсетила да су током рада Хашког трибунала нестајали кључни сведоци у случајевима против косовских Албанаца и да малтене нико сем Срба није осуђен пред тим судом, Кубуровић је навела да "сви страхујемо да ће се историја само поновити".

Она јер истакла да ће, уколико Специјално тужилаштво у Хагу подигне оптужнице, српски надлежни органи предузети све неопходне мјере заштите потенцијалних сведока из Србије. 

Међутим, указала је да, с обзиром да до сада није подигнута ниједна оптужница, не могу да се процењују конкретне мере и активности.

Када је у питању сарадња са Специјализованим већима и тужилаштвом у Хагу за злочине ОВК, Кубуровић је напоменула да су то приштински органи, а да је размјена свих података са приштинским органима могућа да се одвија искључиво у складу са договореним механизмом - преко Еулекса или канцеларија Делегације Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана