Na prelu Vrličke Krajine 400 Dalmatinaca

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Oko 400 Srba iz Vrličke Krajine koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta tokom rata, okupili su se na četvrtom po redu prelu održanom u Surčinu.

Na prelu, koje je održano sinoć, nastupilo je 15 izvođača među kojima i Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Krajina" iz Beograda, ali i ojkačka izvorna grupa "Otišić", te izvorna pjevačka grupa "Plitvice".

U Organizacionom odboru prela Srni je rečeno da je manifestacija organizovana kako bi se ponovo okupio narod koji je protjeran i "izbrisan" sa službenih stranica i istorije opštine Vrlika sa područja Vrličke Krajine.

Ovi Dalmatinci okupljaju se u velikom broju svake godine i poštuju svoju tradiciju i običaje, bez obzira što nisu u Vrličkoj Krajini, već u Srbiji.

Tokom skupa miješale su se suze i osmijesi sa pričama i pjesmom o zavičaju, kako kažu Vrličani, o najljepšoj Dalmaciji.

Grad Vrlika se nalazi na 470 metara nadmorske visine na samom rubu Vrličkog polja uz put Zagreb-Split, na 66 kilometara od Splita.

Udaljen je od Drniša 25, od Knina 30 i od Sinja 36 kilometara. U samom gradu izvire jedna od pritoka rijeke Cetine - Česma.

Vrlička Krajina se sastoji od gradića Vrlike koja je sjedište istoimene parohije i sela Otišić, Cetina, Civljane, Podosoje, Maovice, Garjak, Koljane, Laktac i Dabar gdje se nalazi i manastir Dragović kao duhovni centar ovog kraja.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Vrlici Željko Rađen rekao je Srni da u Vrlici danas živi svega oko 120 Srba.

U Vrlici se nalazi i pravoslavni hram posvećen Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, sagrađen davne 1618. godine, dok je čuvanje Hristovog groba pravoslavni običaj koji postoji šest vijekova i, najvjerovatnije, u Vrliku je donesen iz Jerusalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana