Vulin: Crnogorska skupština, ako ne smije da pomene ustaše i Hrvatsku,neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu

SRNA
Vulin: Crnogorska skupština, ako ne smije da pomene ustaše i Hrvatsku,neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu

BEOGRAD- Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je da Skupština Crne Gore, ako ne smije da pomene ustaše i Hrvatsku i Nijemce u rezoluciji o Jasenovcu, ne rasitnjava jasenovaču golgotu da bi opravdala Vladu zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici.

Vulin je istakao da rezolucija o jasenovačkon genocidu ne može i ne smije da bude puko potkusurivanje sa Srebrenicom.

"Prevelika je jasenovačka patnja, a još veći hrvatski greh da bi se Jasenovac poredio sa Srebrenicom", naglasio je Vulin.

On je naveo da su pisci crnogorske rezolucije o Jasenovcu uspjeli ono što niko nije mogao, da napišu rezoluciju o jasenovačkom genocidu, a da ni jednom ne pomenu ustaše i NDH, da srpsko ime pomenu jednom, a hrvatsko samo kada su nabrajali narode koji su stradali u Jasenovcu.

"Možda crnogorski jezik nije dovoljno bogat da sve ovo pobroji, ali mogli su pisci rezolucije da se posluže i srpskim", rekao je Vulin, koji je i senator Republike Srpske.

Osim manjka riječi ili, kako kaže, manjka hrabrosti da izgovore prostu istinu o odgovornosti NDH, Hrvata i ustaša, Vulin je istakao da su pisci rezolucije pokazali i potpuno nepoznavanje istorije.

Vulin je podsjetio da 22. aprila 1944. godine jasenovački logor nije rasformiran, kako se kaže u prijedlogu rezolucije, već su preostali logoraši, njih šest stotina od ukupno hiljadu, izvršili proboj jurišajući na hrvatske ustaše i žicu.

Zapamćeno je, napomenuo je, da je Mile Ristić logoraš, Kozarčanin oteo ustašama mitraljez i pokrivao proboj, te dodao da ne znaju pisci rezolucije da je Jasenovac jedini logor smrti koji na sramotu i partizana i četnika nije oslobođen, već su se logoraši sami oslobodili, pa samin tim nije mogao biti rasformiran.

"Ako Skupština Crne Gore ne sme da pomene i Hrvatsku i ustaše i Nemce neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdala Vladu Crne Gore zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici. Ne znam šta je veća uvreda za Srbe", naglasio je Vulin reagujući na prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je predat Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine u Crnoj Gori potpisali su prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji je sinoć predat u skupštinsku proceduru.

U tekstu je predloženo da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine, te se osuđuje svako poricanje tog genocida i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana