“Mali Tramp” između Beograda i Prištine

Agencije
“Mali Tramp” između Beograda i Prištine

VAŠINGTON - Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Njemačkoj, koga je američki predsjednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, nije “nov čovjek” kad je riječ o kosovskom pitanju.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra, kada se, kako je pisao “Vašington post”, u Berlinu sastao sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je navodno tada obećao ukidanje taksi na srpsku robu. Amerikanac je tada pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su SAD spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Da Grenelovo imenovanje nije iznenađenje pokazuje i njegovo učešće na sastanku koji su kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron u aprilu organizovali za predstavnike Beograda i Prištine u Berlinu.

Kako su prenijeli mediji, Grenel je u ambasadi prije toga primio kosovsku delegaciju.

Grenel je Trampov čovjek od ogromnog povjerenja i važi za osobu koju američki predsjednik izuzetno cijeni, između ostalog, i zbog sličnog “buldožerskog” političkog stila, navodi RTS.

On je svojevremeno slovio za najizglednijeg kandidata za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, što je pozicija na nivou člana predsjednikovog kabineta, a otkad je Ričard Bolton smijenjen, Grenel je važio za jednog od pet kandidata za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Među prvima je podržao Trampa, da se uopšte izbori da bude predsjednički kandidat republikanaca, što mu je, smatra se, obezbijedilo vrlo bliske veze sa Trampom i mogućnost da bude u direktnoj vezi s njim.

Grenelov rad na mjestu ambasadora u Njemačkoj smatra se kontroverznim, a u toj zemlji ga nazivaju “Malim Trampom”.

U martu 2019. Grenel je njemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO-a opisao kao nedovoljne, poslije čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsjednik opozicionih “Slobodnih demokrata” optužio da se miješa u politička pitanja suverene zemlje. Kubicki je ocijenio da se američki diplomata “ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile” i da treba da zna da “njemačka tolerancija ima granice”.

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bijele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vrijeme četiri američka ambasadora. Poznat je i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije. Bio je čest komentator konzervativne TV mreže “Foks njuz”. Rođen je 18. septembra 1966. godine.

Razgovor

Aleksandar Vučić razgovarao je u petak telefonom sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Kazao je da je Grenelovo imenovanje za Beograd bila iznenađujuća vijest, podsjetivši da se razgovori vode pod okriljem EU, a i da je SAD već imenovala izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera. Ukazao je istovremeno da je Grenel “ozbiljan i odgovoran, čovjek od poverenja Trampa”.

- Videćemo u kom smeru će to da ide - rekao je Vučić.

Priština pozdravila imenovanje

Čelnici vlasti u Prištini Ramuš Haradinaj i Hašim Tači pozdravili su imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine.

Tači je izjavio da vjeruje da će Grenelovo imenovanje dovesti do mirovnog sporazuma, koji bi, kako je naveo, mogao da rezultuje srpskim priznanjem.

- To još jedan dokaz da američka država stoji uz nas. Sada smo još sigurniji u proces dijaloga - napisao je Tači na “Fejsbuku”.

Povodom imenovanja Grenela oglasio se i Haradinaj koji je kazao:

- Radićemo zajedno na bezuslovnom dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana