“Мали Трамп” између Београда и Приштине

Агенције
“Мали Трамп” између Београда и Приштине

ВАШИНГТОН - Ричард Гренел, актуелни амерички амбасадор у Њемачкој, кога је амерички предсједник Доналд Трамп именовао за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине, није “нов човјек” кад је ријеч о косовском питању.

Гренелово име појавило се у контексту дијалога још прошлог децембра, када се, како је писао “Вашингтон пост”, у Берлину састао са предсједником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је наводно тада обећао укидање такси на српску робу. Американац је тада позвао на нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре.

Састанак Тачија и Гренела догодио се неколико дана пошто је Трамп упутио писма Тачију и предсједнику Србије Александру Вучићу, у којима је навео да су САД спремне да помогну напорима “у постизању споразума који би уважио интересе и Косова и Србије”.

Да Гренелово именовање није изненађење показује и његово учешће на састанку који су канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон у априлу организовали за представнике Београда и Приштине у Берлину.

Како су пренијели медији, Гренел је у амбасади прије тога примио косовску делегацију.

Гренел је Трампов човјек од огромног повјерења и важи за особу коју амерички предсједник изузетно цијени, између осталог, и због сличног “булдожерског” политичког стила, наводи РТС.

Он је својевремено словио за најизгледнијег кандидата за америчког амбасадора при Уједињеним нацијама, што је позиција на нивоу члана предсједниковог кабинета, а откад је Ричард Болтон смијењен, Гренел је важио за једног од пет кандидата за новог савјетника за националну безбједност.

Међу првима је подржао Трампа, да се уопште избори да буде предсједнички кандидат републиканаца, што му је, сматра се, обезбиједило врло блиске везе са Трампом и могућност да буде у директној вези с њим.

Гренелов рад на мјесту амбасадора у Њемачкој сматра се контроверзним, а у тој земљи га називају “Малим Трампом”.

У марту 2019. Гренел је њемачке планове о војној потрошњи унутар НАТО-а описао као недовољне, послије чега га је Волфганг Кубицки, потпредсједник опозиционих “Слободних демократа” оптужио да се мијеша у политичка питања суверене земље. Кубицки је оцијенио да се амерички дипломата “понаша као високи комесар неке окупационе силе” и да треба да зна да “њемачка толеранција има границе”.

Гренел је дипломирао на Универзитету Еванђел, а магистрирао на Универзитету Харвард.

Како је наведено у саопштењу Бијеле куће, био портпарол САД у Уједињеним нацијама са најдужима стажом, од 2001. до 2008. године, служећи за вријеме четири америчка амбасадора. Познат је и као спољнополитички коментатор и стручњак за медије. Био је чест коментатор конзервативне ТВ мреже “Фокс њуз”. Рођен је 18. септембра 1966. године.

Разговор

Александар Вучић разговарао је у петак телефоном са новоименованим специјалним изаслаником предсједника САД за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Казао је да је Гренелово именовање за Београд била изненађујућа вијест, подсјетивши да се разговори воде под окриљем ЕУ, а и да је САД већ именовала изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера. Указао је истовремено да је Гренел “озбиљан и одговоран, човјек од поверења Трампа”.

- Видећемо у ком смеру ће то да иде - рекао је Вучић.

Приштина поздравила именовање

Челници власти у Приштини Рамуш Харадинај и Хашим Тачи поздравили су именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика предсједника САД за преговоре Београда и Приштине.

Тачи је изјавио да вјерује да ће Гренелово именовање довести до мировног споразума, који би, како је навео, могао да резултује српским признањем.

- То још један доказ да америчка држава стоји уз нас. Сада смо још сигурнији у процес дијалога - написао је Тачи на “Фејсбуку”.

Поводом именовања Гренела огласио се и Харадинај који је казао:

- Радићемо заједно на безусловном дијалогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана