Abazović: Intenzivna agenda u Beogradu, sutra sa patrijarhom

Tanjug
Abazović: Intenzivna agenda u Beogradu, sutra sa patrijarhom

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je njegova agenda tokom posjete Beogradu veoma intenzivna i najavio da će se sa srpskim patrijarhom Porfirijem na kratko vidjeti sutra.

"Cilj je da se vidimo sa što više ljudi i to je sve što možemo da uradimo i da bude u korist onoga sto relaksira odnose dvije države", rekao je Abazović odgovarajući na pitanje da li planira tokom posjete Beogradu zvanični susret sa srpskim patrijarhom.

Abazović je izrazio zadovljstvo što je predviđen veliki broj susreta u Beogradu i danas i sutra i ocijenio da vremena za odmor nema. "Vjerujem da ćemo do sutra uveče završiti dosta toga", rekao je Abazović.

"Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno u prethodnom periodu rešimo u skladu sa Ustavom i Zakonom", rekao je Abazović.

On je to poručio nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Palati Srbija odgovarajući na pitanja novinara da li misli da će SDP izaći iz vlade i kakav stav očekuje od Demokratske partije socijalista povodom Temeljnog ugovora koji je juče u Crnoj Gori bio glavna tema i na udaru kritika, kao i da li misli da će te stranke prestati da pružaju podršku vladi.

Prema njegovim riječima što se tiče Temeljnog ugovora predstvnici DPS-a i SDP-a su bili upoznati sa tekstom nisu imali nikakvu primjedbu na normativni dio.

"Ukoliko budem morao da saopštavam detalje ja ću ih saopštiti, ali ne za ovom govornicom, niti na ovom mjestu.

Mislim da je to naša interna tema", kazao je Abazović. Objasnio je da su te stranke imale prilike da izraze svoje nezadovoljstvo i da ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa njihovim ovlašćenjima, on kao premijer, nema ništa protiv. Naglasio je da će se dok bude premijer voditi isključivo državnim interesima.

"Pojedinačni i partijski interesi me ne interesuju, a to se odnosi i na stranku čiji sam predsjednik", poručio je Abazović. Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što prije zatvor i ocijenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Naveo je da su danas otvorene neke ekonomske teme i izrazio želju da te teme ubuduće u Crnoj Gori budu prioritet. Podsetio je da je pitanje Temeljnog ugovora pokrenuto 2012. godine i da je pitanje za prethodne premijere i vlade Crne Gore zašto to pitanje nije ranije rešeno.

"Ova vlada će ga riješiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban", kazao je Abazović.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da treba da obavi konsultacije u vezi sa zvaničnom uzvratnom posjetom Crnoj Gori, s obzirom da je predsjednica vlade u tehničkom mandatu i istakla da će svakako novi predsednik Vlade Srbije, bez obzira da li će to biti ona ili neko drugi, posjetiti Podgoricu.

Brnabićeva je, na pitanje novinara da li će posjetiti Podgoricu, nakon što je premijer Crne Gore Dritan Abazović zvanično posjetio Srbiju, rekla da će ta posjeta biti realizovana čim pre, ali treba da vidi da li ima smisla da ide dok je u tehničkom mandatu.

"Volela bih da uzvratim posjetu čim prije", istakla je premijerka Brnabić. Dodala je u šali da želi mnogo sreće budućem premijeru Srbije. Na pitanje o inicijativi Otvoreni Balkan, to jest da li je u razgovoru sa Abazovićem čula koje su do sada bile prepreke Crne Gore da se priključi, ona je rekla da je Abazović izuzetno pragmatičan političar i da se sa njim odlično razume, pošto i sebe isto smatra pragmatičnom osobom.

Dodala je da ne zna šta su bili razlozi i da joj je Abazović rekao da sada prikuplja informacije kako bi utvrdili koje bi bile konkretne koristi za privredu i građane

Brnabićeva je ponovila da je ponudila Abazoviću svu potrebnu pomoć, informacije i kalkulacije u vezi sa tim koristima - koliko smo sada primaljivija destinacija za investitore, koliko je smanjeno vrijeme čekanja na granici, o umrežavanju inspekcija, pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana