Zagreb: Obrt u aferi “Janaf”

Tanjug
Zagreb: Obrt u aferi “Janaf”

ZAGREB - Totalni obrt u navodnoj korupcionaškoj aferi sa državnom firmom “Janaf”, nakon što jedan od 11 uhapšenih Krešo Petek, prema pisanju današnjeg hrvatskog nedjeljnika “Nacional”, koji tvrdi da je imao uvid u dokumentaciju USKOK-a, u svojoj odbrani naveo da je dva miliona kuna dao za finansiranje predsjedničke kampanje.

 “Nacional” piše da je u trenutku kad je Petek ušao u Klub zatvorenog tipa u vlasništvu Kovačevića, gdje je izvršena primopredaja novca, u tom prostoru bio Jakov Kitarović, a da je Dragan Kovačević došao kasnije.

Kovačević se u Klubu pojavio nekoliko minuta kasnije, dok je Kitarović, inače, suprug bivše predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, došao među prvima.

Nedjeljnik piše da se Petek uoči dolaska javio Kovačeviću, tada direktoru firme “Janaf” i rekao mu da će malo kasniti.

“Nacional” je prvi otkrio prisustvo Kitarovića u Klubu tokom primopredaje nešto manje od dva miliona kuna, što je on i potvrdio.

Hrvatski nedjeljnik tvrdi da je došao do USKOK-ove dokumentacije u kojoj stoji da će se Krešo Petek braniti tvrdnjom da je tih dva miliona kuna bilo namijenjeno “za pomoć političarima u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore”.

“Nacional” je objavio i razgovor Peteka i bankara, koji od njega zatražio obrazloženje za podizanje toliko novca.

“To je moj novac, boli vas ....., mogu kupiti magarca, stado ovaca, ne moram imati nikakav ugovor za to. Ako ne možete moje novce držati privatno u javnosti, idem u drugu banku”, rekao je Petek.

Prema detaljima tajnih snimaka koje je juče objavio zagrebački portal “Telegram”, 6. novembra prošle godine, Petek je tražio sastanak s Kovačevićem, koji je potom dogovoren u Klubu “u ponedjeljak u 13.30”.

“Taj ponedjeljak bio je 11. novembra. Petek uoči sastanka naručuje u svojoj banci 1,96 miliona kuna. Novac, kako je snimljeno, uzima u 12.51”, navodi se i dodaje da se potom uputio prema Klubu u zagrebačkoj Slovenskoj ulici.

Kovačević je u Klub stigao nešto nakon Peteka. Policajci su ga snimili kako u 13.40 izlazi iz vozila i ulazi u zgradu u Slovenskoj 9.

U tim trenucima snimljeno je i da Petek zove još jednog direktora iz “Janafa” - Gorana Petrovića. Pozvao ga je da “dođe kod šefa” jer je “tamo pun ku*** klope”, prenio je hrvatski portal Indedž.

Nakon svega dvadesetak minuta Petek bez vrećice izlazi iz zgrade u Slovenskoj 9. Odmah se upućuje prema “Janafu”, gdje se sastaje s direktorom zaduženim za bezbjednost kompanije Vladom Zorićem.

I Zorić je, kažu, sada pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u namještaju tendera za Elektrocentar Petek, vrijedan 20 miliona kuna.

Riječ je, inače, o navodno korupcionaškoj aferi koja danima potresa Hrvatsku, a koja je nakon hapšenja 11 osoba, među kojima su i dvojica gradonačelnika, izazvala oštru polemiku u javnosti između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, zbog pitanja koje je predsjednik postavio - zašto svi osumnjičeni nisu pohašeni prije 10 mjeseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana