Загреб: Обрт у афери “Јанаф”

Тањуг
Загреб: Обрт у афери “Јанаф”

ЗАГРЕБ - Тотални обрт у наводној корупционашкој афери са државном фирмом “Јанаф”, након што један од 11 ухапшених Крешо Петек, према писању данашњег хрватског недјељника “Национал”, који тврди да је имао увид у документацију УСКОК-а, у својој одбрани навео да је два милиона куна дао за финансирање предсједничке кампање.

 “Национал” пише да је у тренутку кад је Петек ушао у Клуб затвореног типа у власништву Ковачевића, гдје је извршена примопредаја новца, у том простору био Јаков Китаровић, а да је Драган Ковачевић дошао касније.

Ковачевић се у Клубу појавио неколико минута касније, док је Китаровић, иначе, супруг бивше предсједнице Хрватске Колинда Грабар Китаровић, дошао међу првима.

Недјељник пише да се Петек уочи доласка јавио Ковачевићу, тада директору фирме “Јанаф” и рекао му да ће мало каснити.

“Национал” је први открио присуство Китаровића у Клубу током примопредаје нешто мање од два милиона куна, што је он и потврдио.

Хрватски недјељник тврди да је дошао до УСКОК-ове документације у којој стоји да ће се Крешо Петек бранити тврдњом да је тих два милиона куна било намијењено “за помоћ политичарима у предизборној кампањи за предсједничке изборе”.

“Национал” је објавио и разговор Петека и банкара, који од њега затражио образложење за подизање толико новца.

“То је мој новац, боли вас ....., могу купити магарца, стадо оваца, не морам имати никакав уговор за то. Ако не можете моје новце држати приватно у јавности, идем у другу банку”, рекао је Петек.

Према детаљима тајних снимака које је јуче објавио загребачки портал “Телеграм”, 6. новембра прошле године, Петек је тражио састанак с Ковачевићем, који је потом договорен у Клубу “у понедјељак у 13.30”.

“Тај понедјељак био је 11. новембра. Петек уочи састанка наручује у својој банци 1,96 милиона куна. Новац, како је снимљено, узима у 12.51”, наводи се и додаје да се потом упутио према Клубу у загребачкој Словенској улици.

Ковачевић је у Клуб стигао нешто након Петека. Полицајци су га снимили како у 13.40 излази из возила и улази у зграду у Словенској 9.

У тим тренуцима снимљено је и да Петек зове још једног директора из “Јанафа” - Горана Петровића. Позвао га је да “дође код шефа” јер је “тамо пун ку*** клопе”, пренио је хрватски портал Индеџ.

Након свега двадесетак минута Петек без врећице излази из зграде у Словенској 9. Одмах се упућује према “Јанафу”, гдје се састаје с директором задуженим за безбједност компаније Владом Зорићем.

И Зорић је, кажу, сада под истрагом због сумње да је учествовао у намјештају тендера за Електроцентар Петек, вриједан 20 милиона куна.

Ријеч је, иначе, о наводно корупционашкој афери која данима потреса Хрватску, а која је након хапшења 11 особа, међу којима су и двојица градоначелника, изазвала оштру полемику у јавности између Зорана Милановића и Андреја Пленковића, због питања које је предсједник поставио - зашто сви осумњичени нису похашени прије 10 мјесеци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана