Episkopi Joanikije i Teodosije predvodili litiju u Bijelom polju

Srna
Episkopi Joanikije i Teodosije predvodili litiju u Bijelom polju

BIJELO POLjE/BERANE - Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije predvodili su večeras litiju ulicama Bijelog Polja nakon što je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen moleban.

Vladika Joanikije rekao je u obraćanju vjernicima na gradskom trgu da je narod, boreći se protiv diskriminacije, sabrao u narodnu skupštinu.

“Ovdje se pravi presedan u Crnoj Gori da se ovaj nesrećni zakon, koji je zapravo bezakonje i udar na pravni poredak u Crnoj Gori, po istom modelu primijeni da bi Hašim Tači i Ramuš Haradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane, Pećku parijaršiju, Ljevišku. To je dogovor”, rekao je vladika Joanikije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da su srpski sveti vladari, arhiepiskopi i patrijarsi, znali da jedino svetinje mogu sačuvati biće naroda i da su zato podignuti Studenica, Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge svetinje po srpskim zemljama.

“Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a evo i ovo naše vreme, kako u našim Krajinama, Slavoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji. Svetinje su nas sačuvale i mi zato, gdje god danas da živimo, naše svetinje ne damo drugima”, poručio je episkop Teodosije.

Sa molebana u porti Manastira Đurđevi stupovi u Beranama poručeno je da će Crna Gora i pravoslavlje biti vječni.

“Kada bi temelji ovog manastira mogli da progovore, preci bi rekli da su ponosni na svoju djecu. Napadaju nas, kažu da na litijama ima djece, da zloupotrebljavamo djecu. A ja ima kažem da smo svi mi nečija djeca”, rekao je protojerej-stavrofor Dragan Ristić.

Na molebanu je još jednom ponovljeno da je sramni Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da narod neće dati svoje svetinje.

U današnjoj velikoj litiji bila je i grupa planinara koja je noć ranije izašla na vrh Ćafa prijedolska, na visini od 1.800 metara, da bi se odatle spustili u selo Šekular i sa tamošnjim litijom prepješačili još oko dvadeset kilometara do grada. U Berane su prije molebana stigle litije iz Andrijevice, Murina i Konjuha.

U jednu litiju u centru Berana slile su se mnoge seoske litije, pa se glavna litija protezala od manastira do Ulice 29. novembra.

Litija i moleban u Beranama protekli su mirno i dostojanstveno, bez incidenata, o čemu su se starali crkveni redari i redovna policija.

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije se od Božića organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, po blagoslovu Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Ovo je osma nedelja od kada se održavaju molebani Bogorodici i molitvene litije i sve su protekle bez incidenata, a organizovale su ih crkvene opštine u gradovima Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana