Ćirilicu vratiti u javnu upotrebu

SRNA
Ćirilicu vratiti u javnu upotrebu

PODGORICA - Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore dao je preporuku Ministarstvu kapitalnih investicija da pristupi izmjenama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji kako bi se stvorili uslovi da se nazivi na saobraćajnim znakovima osim na latiničnom, ispisuju i na ćiriličnom pismu, sa ciljem očuvanja ćirilice, kao jednog od dva Ustavom ravnopravna pisma.

U mišljenju se navodi da je instituciji podnijeta pritužba zbog diskriminacije i kršenja ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma u obilježavanju toponima na dionici auto-puta Smokovac - Mateševo, ističući da nijedan toponim na relaciji od 43 kilometra nije ispisan na ćiriličnom pismu.

Ombudsman podsjeća na njihov raniji stav da ćirilično pismo predstavlja dio nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta ne samo srpskog, već i crnogorskog naroda i drugih naroda čiji jezik ima zajedničku lingvističku osnovu, a koji ćirilicu koriste, odnosno mogu koristiti kao jedno od pisama svog jezika.

U mišljenju se navodi da je "Monteput" u svom izjašnjenju naveo da se natpisi na saobraćajnoj signalizaciji ispisuju na crnogorskom jeziku, shodno Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji kojim je predviđena upotreba latiničnog pisma.

"Kako se država opredijelila na ravnopravnost oba pisma, koju je garantovala najvišim pravnim aktom, to je njena obaveza da preduzme sve razumne, objektivne i djelotvorne mjere kako bi promovisala ravnopravnost oba pisma i obezbijedila uslove koji bi ćirilično pismo zaštitili od zaborava i izopštavanja", navodi se u mišljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana