Ћирилицу вратити у јавну употребу

СРНА
Ћирилицу вратити у јавну употребу

ПОДГОРИЦА - Заштитник људских права и слобода Црне Горе дао је препоруку Министарству капиталних инвестиција да приступи измјенама Правилника о саобраћајној сигнализацији како би се створили услови да се називи на саобраћајним знаковима осим на латиничном, исписују и на ћириличном писму, са циљем очувања ћирилице, као једног од два Уставом равноправна писма.

У мишљењу се наводи да је институцији поднијета притужба због дискриминације и кршења равноправности употребе ћириличног писма у обиљежавању топонима на дионици ауто-пута Смоковац - Матешево, истичући да ниједан топоним на релацији од 43 километра није исписан на ћириличном писму.

Омбудсман подсјећа на њихов ранији став да ћирилично писмо представља дио националног, културног и језичког идентитета не само српског, већ и црногорског народа и других народа чији језик има заједничку лингвистичку основу, а који ћирилицу користе, односно могу користити као једно од писама свог језика.

У мишљењу се наводи да је "Монтепут" у свом изјашњењу навео да се натписи на саобраћајној сигнализацији исписују на црногорском језику, сходно Правилнику о саобраћајној сигнализацији којим је предвиђена употреба латиничног писма.

"Како се држава опредијелила на равноправност оба писма, коју је гарантовала највишим правним актом, то је њена обавеза да предузме све разумне, објективне и дјелотворне мјере како би промовисала равноправност оба писма и обезбиједила услове који би ћирилично писмо заштитили од заборава и изопштавања", наводи се у мишљењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана