Gotovina i Markač stigli u Zagreb FOTO

Agenecije, Foto: HRT
Gotovina i Markač stigli u Zagreb FOTO

Zagreb - Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač koji su jutros u Haškom tribunalu oslobođeni svih tačaka optužnice nalaze se na zagrebačkom trgu gdje ih je dočekalo više hiljada ljudi, prenose agencije

Okupljenim građanima general Ante Gotovina je poručio da se treba okrenuti budućnosti, a general Mladen Markač zahvalio se svima.

Gotovina i Markač su na aerodrom Pleso stigli oko 16:05 časova, a na izlasku iz aviona dočekali su ih hrvatski premijer Ivo Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, te generali Damir Krstičević, Ivan Čermak, ministri, oko hiljadu građana i veliki broj novinara.

Gotovina je izjavio ranije u zagrebačkoj Zračnoj luci da nije očekivao oslobađajuću presudu Haškog suda te da se osjeća sjajno.

- Ne - odgovorio je kratko Gotovina na pitanje novinara da li je očekivao oslobađajuću presudu.

Upitan kako se osjeća kratko je odgovorio - “Sjajno!”

U 18 časova biće održana misa zahvalnica, nakon čega će se Gotovina i Markač uputiti na svečanu večeru kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Po generale u Hag je vladinim avionom otišao hrvatski ministar branitelja Fred Matić i ministar odbrane Ante Kotromanović sa suprugom i sinom generala Gotovine.

Na Trgu bana Jelačića već se okupilo više od 80 hiljada građana.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su svih tačaka optužnice i puštaju se trenutno na slobodu, objavio je sudija Teodor Meron u sudnici Haškog suda na današnjem izricanju pravosudne presude za zločine nad srpskim civilima tokom akcije “Oluja”.

Avion Vlade Hrvatske odletio je iz Zagreba po generale oko 12:40 časova.

Avion je oko 14:30 časova krenuo iz Roterdama, te se očekuje da će nešto prije 16 časova biti u Zagrebu!

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je odluku Pretresnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, a smatra i da generali Gotovina i Markač nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata.

Vijeće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija.

Gotovina i Markač su tako oslobođeni za progon, deportaciju, ubistva, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, te im se izriče oslobađajuća presuda po svim tačkama optužnice (1,2,4,5,6,7,8,9) osim treće tačke.

A ta treća tačka odnosi se na to da je Gotovina znao za krivična djela koja su počinjena i da je ta dela trebalo da istraži, što je Gotovina, prema Raspravnom vijeću, propustio učiniti.

Konačnom presudom Haškog suda utvrđeno je da odlazak civila poslije legalnih napada ne može biti smatrano deportacijom.

Gotovina i Markač koji su naredili napade u Kninskoj krajini, stoga, nisu imali namjeru da deportuju stanovništvo.

Dodik: Pokazalo se šta je međunarodna pravda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom pokazala kakva je međunarodna pravda.

- Tribunal, koji je prije izvjesnog vremena donio odluku o krivici o udruženom zločinačkom poduhvatu na bazi činjenica, u žalbenom postupku ih oslobađa odgovornosti, što govori da je to politički, a ne sud pravde. To je sud skrojen da bi svalio krivicu na Srbe i mi se ne smijemo pomiriti sa tom činjenicom - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjednik je ponovio da je odluka Tribunala politička, jer bi osudom o udruženom zločinačkom poduhvatu bila ugrožena referenca Hrvatske u pogledu njenog pristupanja EU.

- Sud bi trebao da se bavi pravdom, a ovo je nepravda. Haški tribunal sam sebe minimizira, jer je samo prije nekoliko mjeseci donio sasvim drugu odluku, a danas je poništava. Nemoguće je u prvostepenoj odluci toliko promašiti - ocijenio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je to slika međunarodnog prava i stranaca koji sjede u BiH i godinama pokušavaju da održe priču o krivici Srba i Republike Srpske, te prave probleme da bi održali svoje visoke plate.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su vjerovali u međunarodnu pravdu.

Dodik je istakao da je odluka Haškog tribunala nevjerovatna i sramna i da govori o tome da sud ima političku osnovu za donošenje odluka.

- Nevjerovatno je bilo da se ovo desi, imajući u vidu da je ovaj sud prije nekoliko mjeseci donio prvostepenu presudu koja je govorila o krivici, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako niko nije mogao da očekuje da mogu da dobiju oslobađajuću presudu - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ponovio da je odluka bila politička, jer bi osudom o udruženom zločinačkom poduhvatu bila ugrožena referenca Hrvatske u pogledu njenog pristupanja EU.

Dodik je istakao da ova ponižavajuća odluka za žrtve i pravdu urušava povjerenje u takav sud i govori o selektivnom pristupu.

- Vojislava Šešelja lidera SRS drže deset godina u Hagu, ne mogu da mu presude i on nije imao nikakvu komandnu odgovornost, a ljudima koji su direktno komandovali za zločine, daju se oslobađajuće presude - naglasio je Dodik.

On je dodao da se zbog toga ne može vjerovati takvim institucijama, niti ranijim ni budućim presudama ovog suda, koji sebe štiti time što zabranjuje bilo kakave ocjene o njemu samom.

Džombić: Legalizacija najvećeg etničkog čišćenja

Oslobađajućom presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški tribunal danas je legalizovao najveće etničko čišćenje na ovim prostorima nakon Drugog svjetskog rata, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

- Ovo je šamar svima nama, šamar pravdi i bezobzirna uvreda i poniženje za sve srpske žrtve hrvatskih ratnih operacija. Ovo je falsifikovanje istorije, jer kako objasniti porodicama oko 20.000 ubijenih i 230.000 protjeranih Srba da to što su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta i što su ubijani u izbjegličkim kolonama, nije zločin - rekao je Džombić.

Premijer Srpske zapitao je kakva je to poruka svim Srbima koji su se vratili ili koji žele da se vrate na svoja ognjišta, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

- Nažalost, i Srbi u Republici Srpskoj i BiH već su prolazili kroz ovakav scenario nakon sudskih odluka po pitanju Nasera Orića, Jovana Divjaka, te izostanka podizanja optužnice protiv Atifa Dudakovića - podsjetio je premijer Srpske.

On smatra da ne treba veći dokaz od ovoga da međunarodna zajednica već duže ne želi da na Balkanu ima iste aršine za sve.

- Uvjeren sam da će zbog toga, kad tad, biti suočena sa posljedicama - poručio je Džombić.

Plavšić: Skandalozna oslobađajuća presuda

Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić ocijenila je kao suviše strašnu i skandaloznu oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

- Suviše je strašno da bi se moglo uopšte komentarisati. Kada se sjetim onog užasa, kolona, izbjeglica strahota jedna. Ta mi se slika stalno  mota po glavi. Skandal - rekla je Plavšićeva, koja je odslužila kaznu Haškog tribunala od 11 godina zatvora.

Ona je ocijenila da, iako se znalo  da je Haški tribunal namijenjen Srbima, ovakvo nešto, ipak nije moglo očekivati.

- Presuda je bila 24 godine (za Gotovinu), a sada oslobađajuća. Tu nešto nije  kako treba. Ne samo što nije pravedno, nego nešto nije u redu. Apelacioni sud je sasvim anulirao sudije koji su donijeli prvu presudu - rekla je Plavšićeva.

Bosić: Oslobađajuća presuda ponižavajuća za srpski narod

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da je oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača bila očekivana, ali da je ponižavajuća za srpski narod.

- Oni koji su osnovali Sud na neki način su “oprali” Hrvatsku od odgovornosti u ratu s obzirom na to da ova zemlja uskoro ulazi u EU. Presuda je poražavajuća za srpski narod. Ovom odlukom, sud je ponovo odgovornost za rat prebacio na leđa Srba kao što je i ranije radio - naveo je Bosić.

Košarac: Niko nema prava da likuje nad sramnom odlukom

Niko u BiH nema prava da likuje nad sramnom odlukom Haškog tribunala da hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača pusti na slobodu, rekao je rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac.

Komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je “ispunjen srećom i ponosom” zbog oslobađajuće presude, Košarac je rekao novinarima u Sarajevu da Čović može da ima izražene emocije prema hrvatskim generalima, ali da niko nema prava da likuje.

Čović je izjavio da je svjestan da bilo kakva presuda Haškog tribunala izaziva potpuno različite osjećaje i komentare kod predstavnika tri naroda u regionu i BiH, ali da je on presretan kao Hrvat što su, kako je rekao, najponosniji sinovi hrvatskog naroda Markač i Gotovina oslobođeni svake odgovornosti.

Banjaluka: Parastos žrtvama "Oluje"

Parastos žrtvama hrvatske akcije "Oluja" u nedjelju, 18. novembra, biće služen u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci povodom presude Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, saopšteno je iz banjalučkog Predstavništva Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

Parastos će biti služen sa početkom u 11.00 časova poslije liturgije u ovom hramu.

- Pozivamo sva izbjeglička udruženja i sve građane koji saosjećaju sa izbjeglim i prognanim Krajišnicima da prisustvuju parastosu. Želja nam je da prislužimo svijeće i da se još jednom pomolimo za žrtve "Oluje" koje su ovom presudom ubijene po drugi put - saopšteno je iz "Veritasa", koji je organizovao održavanje parastosa.

U saopštenju se navode da ovaj centar želi da parastosom pokaže da je suđenje generalima, koji su bili optuženi za ratne zločine nad Srbima u akciji "Oluja", bila samo farsa koje je trebalo da skine odgovornost sa svjetskih moćnika koji su i doveli do građanskog rata i egzodusa srpskog stanovništva sa područja Hrvatske.

U nedjelju, 18. novembra, će u Crkvi Svetog Marka u Beogradu Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Atanasije /Rakita/ sa sveštenstvom služiti parastos za ubijene u hrvatskoj akciji "Oluja".

Banjaluka - Paljenje svijeća žrtvama "Oluje"

Oko stotinu građana Banjaluke okupilo se na Trgu Krajine i zapalilo svijeće u znak pomena žrtvama akcije "Oluja".

Građani su se okupili spontano, u znak revolta na oslobađajuću presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je danas hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije "Oluja".

U agresiji hrvatskih oružanih snaga na sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, koja je nazvana "Oluja", sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je oko 230.000 krajiških Srba.

Prema evidenciji "Veritasa", u vojnoj akciji i poslije nje, poginulo je i nestalo 1.922 Srba, od kojih su 1.192 bili civili, a oko polovine je bilo starije od 60 godina.

BORS: Posrnuće pravde i morala

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču predstavlja posrnuće pravde, pravne prakse i morala, i njom su legalizovani masovni zločini i progon koji je hrvatska vojska tokom “Oluje” počinila nad srpskim civilima, poručili su iz Boračke organizacije Republike Srpske.

- Očekivano ili neočekivano dogodila se bruka, posrnuće pravde, prava i morala. Mimo svih očekivanja i logike zdravog razuma i mimo svake pravde dogodila se još jedna, ko zna koja po redu, pravosudna haška bruka i sramota. Dogodilo se i ljudsko i moralno posrnuće - ocijenili su iz Boračke organizacije Srpske.

BORS ističe da je dobro poznato da je akcija za koju su danas oslobođeni odgovornosti Gotovina i Markač, a ranije i Ivan Čermak, bila zločinački čin, da je Srbe u Hrvatskoj svela na nacionalnu manjinu, te da je Srbima još onemogućen povratak na njihova imanja i uspostavljanje normalnog života u Hrvatskoj.

- Istovremeno, presuda je pokazala šta to znači kada iza generala ili osumnjičenih stoje država, njene institucije, intelektualni, politički i finansijski krugovi kao što je to u ovom slučaju bilo sa Hrvatskom - saopšteno je iz Boračke organizacije.

Iz Boračke organizacije ocjenjuju da ovakav pristup Hrvatske treba da bude pouka Republici Srpskoj i svim njenim institucijama kakav odnos treba imati prema ljudima iz vojnog i političkog vrha kojima se sudi u Hagu i Sarajevu.

- Republika Srpska mora promjeniti svoj odnos naspram ove problematike, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom od svjetskih sila naša borba potvrđena i priznata kao legitimna. To nam daje za pravo da svim svojim političkim, materijalnim i institucionalnim kapacitetima jače stojimo iza onih koji su stvarali Republiku Srpsku, a danas su optuženi ili im se sudi - poručili su iz Boračke organizacije.

Pavić: Hitno donijeti pravilnik o zaštiti naših ljudi

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da Vlada Republike Srpske hitno treba da donese pravilnik o zaštiti Srba pred Haškim tribunalom i da od sada sve presude ovog suda treba smatrati političkim, a ne pravnim aktima.

- Oslobađajuća presuda Anti Gotovini ujedno je i putokaz za EU, jer je očigledno da EU nije htjela genocidnu državu u svom krilu i zato je oslobađajuća presuda i donesena - rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su uvijek prihvatane presude svih sudova, ali Srpska sada treba dobro razmisliti kako amnestirati svoje ljude koje je osuđivao Haški tribunal u kojem, da je to pravi sud a ne politički, današnja presuda ne bi bila moguća.

- Dok su nas proglašavali i krivima i gonili nas zbog pomaganja haškim optuženicima, cijela hrvatska država se stavila u funkciju odbrane Gotovine i drugih, a to se smatralo legalnim - podsjetio je Pavić.

On je istakao da su danas pale sve maske i da je jasno da je Haški tribunal osnovan da sudi Srbima.

- Srbi su još prije rata označeni kao krivci i trebalo je to provesti. Očito je da na pravni način to nisu mogli, jer nema te pravde na svijetu koja bi mogla amnestirati Gotovinu. Zato je osnovan politički sud u Hagu kojem može stati sve pod kapu, pa i oslobađajuća presuda - ocijenio je Pavić.

Simić: Neprihvatljiva odluka

Pravni ekspert iz Republike Srpske Krstan Simić izjavio je da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neshvatljiva i neprihvatljiva.

- Nisam pratio današnje suđenje i ne znam koji su agrumenti Tribunala - da li su to valjani razlozi ili još jedna potvrda da je Tribunal politički sud - rekao je Simić.

On je istakao da je duboko iznenađen i razočaran, imajući u vidu da komandna odgovornost podrazumijeva da je jedan element odgovornosti sprečavanje izvršenja ratnih zločina.

- Nema nikakve sumnje da su Ivan Čermak i Gotovina morali znati za zločine počinjene tokom akcije “Oluja” i da nisu ništa preduzeli da se ti zločini spriječe - rekao je Simić.

Đokić: Haški tribunal je politički sud

Predsjednik Socijalističke partije i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je ovakvom presudom Haški tribunal potvrdio da je politički sud.

- Ovo je sramna presuda i očito je da je ovaj sud formiran samo da bi sudio Srbima. Nema razloga da se sada ne traži da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu pušteni iz pritvora, kao i svi srpski generali - ocijenio je Đokić.

Jeremić: Lično ću naneti štetu Haškom tribunalu

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija Vuk Jeremić oštro je danas reagovao na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, i najavio je da će on lično “nanijeti štetu” Haškom tribunalu.

- Sve što sam oduvek mislio o “hasskoj pravdi”, nakon današnjeg dana nema više razloga da se formuliše politički korektnim jezikom - napisao je Jeremić na svom ličnom profilu na društvenoj mreži Tviter.

Poslije prve reakcije na Tviteru, građani su pozvali Jeremića da podnese ostavku na funkciju, a on je odgovorio da će drugačije reagovati, a tribunal je nazvao “međunarodnim kriminalcima”.

- Ne, neću podneti ostavku, već ću ovim međunarodnim kriminalcima naneti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti - napisao je Jeremić.

On je u ocjeni pristrasnosti Euleksa pomenuo i slučaj trgovine organima na Kosovu.

- Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da Euleks istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili - naveo je Jeremić.

Nekadašnji šef srpske diplomatije napisao je i da neće više da komentariše oslobađanje generala i iz taktičkih razloga.

- A sada treba biti pametan i potisnuti gorčinu. I zato više neću reći nijednu reč, jer ih pažljivo prate. Neću da im dam priliku da se spreme - napisao je on.

Nikolić: Donesena politička odluka

Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški tribunal je sada sasvim jasno donio političku, a ne pravnu odluku, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prenose agencije.

- Današnja odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da provodi svoju žpravdu - ocijenio je predsjednik Srbije.

On je podsjetio da je hrvatskom operacijom “Oluja” protjerano više od 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i djece, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

- Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tela njihovih najmilijih - naglasio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, ako je do sada bilo razloga da se veruje onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više, Srbiji i srpskom narodu najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca to je demantovano.

- Srpski narod je u novijoj istoriji bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja, a Srbi žigosani kao zločinci koji treba da se stide i ćute. To je paradoks koji više ne sme da se ponovi - poručio je predsjednik Srbije.

Dačić: Haški tribunal nije sud

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača potvrđuje tvrdnje da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava političke zadatke.

- To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke - rekao je Dačić.

Selaković: Haški sud se ruga pravdi

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković ocijenio je danas da je Haški tribunal oslobađajućim presudama za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača napisao svojevrsnu rugalicu pravdi, žrtavma zločina, čitavom srpskom narodu i međunarodnom krivičnom pravu.

Ministar je rekao da je drugostepeno vijeće Haškog tribunala legalizovalo strahovite zločine i dalo primjer pristrasnog

Odlučivanja pošto je oslobodilo predvodnike najvećeg zločinačkog poduhvata poslije Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, presuda Tribunala je pokazatelj političkog, a nikako pravnog djelovanja.

- Delovanje Haškog tribunala u trenutku kada se Srbija bori za

stvaranje nezavisnog, objektivnog i pravednog pravosuđa opominje da je nepravda najbolnije osećanje, koje je ovog puta zadesilo svakog razumog čoveka - rekao je Selaković.

Vukčević: Odluka je skandalozna

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević smatra da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču skandalozna.

Vukčević, koji je i prvi iz javnog života Srbije reagovao na odluku u Hagu, istakao je da ona pokazuje da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina.

- Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao - rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvđenom činjeničkom stanju prvostepeno sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostepeno vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku.

Stefanović: Presuda ponižavajuća za srpski narod

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača “više politička nego pravna”.

- Ova presuda je ponižavajuća za srpski narod i za sve žrtve, jer je reč o stravičnom zloccinu i jednom od najvećih genocida počinjenih nakon Drugog svetskog rata. Nakon ovakve presude postavlja se pitanje ko je odgovoran za srpske žrtve - rekao je Stefanović.

Štrbac: Presuda je sramotna

Direktor Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” Savo Štrbac izjavo je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Hagu sramotna i da su Krajišnici njome više nego šokirani.

Štrbac je na konferenciji za novinare naveo da presuda Haškog tribunala više liči na politički pamflet ili deklaraciju neke političke organizacije, nego na presudu suda UN.

Prema njegovim riječima, presuda je i rezultat jake diplomatske aktivnosti Hrvatske koju je najavljivala i bivša premijerka Jadranka Kosor, navodeći da je angažovana čak i jedna lobistička organizacija.

Štrbac je dodao da sada predstoje još dva procesa koji se vode u smlislu dokazivanja genocidnosti akcije “Oluja”, a to su tužba Hrvatske i kontratužba Srbije, kao i proces koji Krajišnici vode pred američkim Federalnim sudom u Čikagu.

- Poslije ovakve presude imperativ Srbije je da ne odustaje po bilo koju cijenu od te tužbe - smatra Štrbac.

Direktor “Veritasa” je podsjetio da je Hrvatska pred ulaskom u EU i da presuda nije oslobodila samo generale, nego i državu Hrvatsku, koja bi, kako je ocijenio, u suprotnom, morala Srbima da vrati ono što im je otela u materijalnom smislu, a moguće i neku vrstu političke autonomije.

Ljajić: Saradnja sa Tribunalom se svodi na tehnički nivo

Vlada Srbije skinula je sa dnevnog reda sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znači da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnički nivou, izjavio je šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

On je rekao da je Vlada Srbije izrazila ogorčenost zbog presude kojom se hrvatski generali Ante Gotovina i Mladan Markač oslobađaju po svim tačkama optužnice, istakavši da takva presuda nanosi bol žrtavama i njihovim porodicama.

Ljajić je naveo da je Vlada odlučila da niko od državnih organa ne učestvuje na konferenciji koju Haški tribunal organizuje 22. novembra u Beogradu.

On je istakao da je takvu odluku donio i bivši šef Tribunala Fausto Pokar, koji je izdvojio svoje mišljenje u presudi hrvatskim generalima.

Ljajić je ocijenio da je nakon današnje presude Haški tribunal “izgubio svaki kredibilitet”.

- Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde - rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Medija centru i dodao da su ljudi u akciji “Oluja” ubijeni i protjerani, a da za to niko nije odgovoran.

- Ova odluka Apelacionog veća nas vraća tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti biće još gora - zaključio je Ljajić.

Simić: Presuda može destabilizovati odnose u regionu

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom je skandalozno, što može povećati evrofobiju u Srbiji i destabilizovati odnose u regionu, rekao je profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

- Ta odluka je u Zagrebu prihvaćena sa velikim oduševljenjem, ali sa druge strane, ona destabilizuje odnose u regionu i može delovati na otvaranje novih kriznih žarišta. Faktički se ovim šalje poruka da su jedini i isključivi krivci za sve Srbi i da svako ko se bude našao nasuprot njih može računati na pomoć Zapada - konstatovao je Simić.

On je ocijenio da je teško komentarisati presudu, koja je skandalozna i suprotna bilo kakvom shvatanju prava i pravde, jer ona abolira Hrvatsku i oslobađa je krivice za građanski rat i etničko čišćenje više od 200.000 Srba.

- Mislim da će to u Srbiji dodatno produbiti nepovjerenje prema međunarodnim institucijama i EU. To sigurno nije dobra vest ni za Srbiju, ni za Hrvatsku, kao ni za region i Evropu, koja će se suočiti sa još većim nepovernjem i skepsom na ovim prostorima - naglasio je on.

Ova presuda, kaže Simić, može vrlo vjerovatno da ima implikacije i na proces koji Hrvatska i Srbija vode pred Međunarodnim sudom pravde za genocid.

Petronijević: Potvrđena teza o različitim standardima za Srbe

Advokat Goran Petronijević, jedan od branilaca Radovana Karadžića, ocijenio je da bi Karadžić i ostali Srbi trebalo da budu oslobođeni pred Haškim tribunalom ako bi se primjenjivali isti standardi kao u slučaju hrvatskih generala, ali da sumnja da će se to desiti.

- Takva logika nije prihvatljiva pred Haškim tribunalom. Da je to sud koji poštuje standarde, onda bi to imalo logiku, ali ovo nije takav slučaj. Te logike do sada nikada nije bilo i ne verujem da će je i dalje biti - rekao je Petronijević.

On je ocijenio da je oslobađanje Ante Gotovine i Mladena Markača pokazalo da su Srbi definitivno diskriminisani pred Haškim tribunalom i da se po ko zna koji put potvrdila teza da pred ovim sudom važe različiti standardi – jedni za Srbe, a drugi za ostale.

- Ti različiti standardi važe i kada su u pitanju Srbi kao okrivljeni i Srbi kao žrtve - rekao je Petronijević.

Komentarišući oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, kao i samu akciju “Oluja”, Petronijević je upitao da li je moguće da je “više od 2.000 Srba samo sebe ubilo i da je više od 200.000 Srba samo sebe raselilo?”

- Dolazimo do paradoksalnog zaključka koji se graniči sa nezdravorazumskim. Ubijati i raseljavati Srbe – nije kažnjivo - rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, ovu presudu treba gledati kroz prizmu različitih standarda, odnosno ako nije bilo zločinačkog poduhvata na drugoj strani, to znači da će ga, prema logici Tribunala, biti sigurno na srpskoj strani.

Petronijević je naveo da srpska strana odavno ukazuje na to da Haški tribunal ima različite standarde kada su u pitanju i Srbi kao žrtve i Srbi kao okrivljeni u odnosu na druge.

On je podsjetio da je Teodor Meron, predsjedavajući sudija Žalbenog vijeća, isti onaj sudija koji je hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću smanjio kaznu zatvora sa 42 na devet godina, a srpskom generalu Veselinu Šljivančaninu povećao sa pet na 17 godina zatvora.

Petronijević je rekao da jedva čeka da vidi izdvojena mišljenja dva člana petočlanog Žalbenog vijeća, sudija Agijusa i Pokara, navodeći da to pokazuje da i u Hagu postoje ljudi koji ne razmišljaju logikom NATO-a.

Stojanović: Haški sud pokazao neozbiljnost

Istoričarka Dubravka Stojanović ocijenila je danas da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pokazuje neozbiljnost Haškog tribunala koji je nakon takve drugostepene odluke izgubio svaku mogućnost da bude sredstvo pomirenja u regionu.

Stojanovićeva je rekla da ne zna kako se može objasniti ta odluka i kakav uopšte utisak ostavlja sud koji prvo donese veoma ozbiljnu presudu o zločinačkom poduhvatu i na 24 godine osudi Gotovinu, a da u drugom stepenu od toga ništa ne ostane.

- Veoma mi je žao što je Haški sud ispao ovoliko neozbiljan. Ta instiucija je, po meni, ranije bila šansa da dođemo do nekih saznanja o dešavanjima u tim ratovima, ali ta saznanja naravno moraju da budu o svim stranama - ukazala je ona.

Ona smatra da je, poslije pravosnažne presude Gotovini i Markaču, Haški tribunal “zaista izgubio kredibilitet” i mnogućnost da bude jedno od sredstava pomirenja u regionu.

Marković: Legalizovano najveće etničko čišćenje

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je odlukom Haškog tribunala legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svjetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije “Oluja”.

- Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije “Oluja” - dodao je on.

SNS: Odluka politička, ne pravna

Srpska napredna stranka ocijenila je u saopštenju da su odlukom Tribunala legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji “Oluja” 1995.

- Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava “Oluje”, najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata - ističe se u saopštenju SNS-a.

Marković: Neprincipijelnost suda u slučaju hrvatskih generala

Beogradski istoričar Predrag Marković ocijenio je da oslobađanje hrvatsih generala Ante Gotovine i Mladena Markača pred Haškim sudom predstavlja strašan šok i pokazuje potpuni nedostatak principijelnosti ovog suda.

On je napomenuo da je Haški tribunal zbog komandne odgovornosti okrivio svakog srpskog političara, dok se u slučaju ova dva hrvatska generala pokazao neprincipijelnim, kao što je bio i u slučaju lidera OVK Ramuša Haradinaja.

- To je vrlo loše i izazvaće veliko razočarenje Srba u EU i u međunarodni poredak. Haški sud je izgubio svaki legitimitet nepristrasne organizacije zato što nisu mogli da odole političkim pritiscima - rekao je Marković.

Marković je rekao da je Hrvatska nagrađena za to što je otjerala dio svog stanovništva, a nije pretrpila bilo kakvu sanckiju za učešće u ratu u BiH.

- Ova presuda je samo poslednji komadić u tom nagrađivanju Hrvatske za isto ono za šta je Srbija tako strašno kažnjena - rekao je Marković.

Tadić: Težak udarac međunarodnoj pravdi

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da oslobađajuća haška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču predstavlja duboki i teški uradac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana.

On je istakao da Srbija ne smije da odustane od politike pomirenja te apelovao da se građani Hrvatske uzdrže od trijumfalizma, jer to ne doprinosi politici pomirenja.

- Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija. Postavlja se pitanje u kojoj meri su pod pritiskom politike, a u kojoj meri vrše svoju nadležnost i misiju - rekao je Tadić za beogradske medije.

Tadić je rekao da ovakva presuda ne umiruje, nego, naprotiv proizvodi vrlo teška osjećanja.

Navodeći da je Srbija učinila mnogo prethodnih godina na pomirenju dvije zemlje i približavanju dva društva, Tadić je izrazio bojazan da sve to može na neki način biti poništeno upravo kao posljedica ovakve presude.

On je naveo da danas u Srbiji mnogi postavljaju pitanje da li će i Srbi optuženi za ratne zločine biti u budućnosti oslobođeni, a ako ne da li je Haški tribunal institucija koja objektivno sudi.

Tadić je poručio da Srbija ne smije da odustane od prava i pravde, da zagovara i dokazuje istinu o dešavanjima devedesetih.

Petković: U Savjetu bezbjednosti preispitati rad Haškog tribunala

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima obaveza Srbije je da u Savjetu bezbjednosti najodlučnije pokrene pitanje rada Haškog tribunala i jasno stavi do znanja da to nije sud, nego politički kazamat za kažnjavanje Srba, rekao je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

- Sve maske Haškog tribunala su pale i ostalo je samo nakazno lice otvorenog ruganja pravdi - istakao je Petković.

On je rekao da sramna odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generalne Antu Gotovinu i Mladena Markača predstavlja potpuni moralni i pravni slom ovog suda.

- Haški sud je, zapravo, ustanovio novo pravilo da se Srbi mogu nekažnjeno ubijati - rekao je Petković i dodao da Haški sud ulazi u istoriju beščašća kao surovo lovište rezervisano samo za tamničenje Srba.

On smatra da su Gotovina i Markač oslobođeni samo zato što su njihove žrtve bili Srbi.

Budaj: Uvođenje inovacije “rat bez zločina”

Direktor jevrejske nevladine organizacije “Margelov institut” iz Zagreba Alen Budaj izjavio je da je nakon oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača cijeli svijet svjedok uvođenja inovacije “rat bez zločina”, te da i ovaj primjer potvrđuje “praksu” da Hrvati, baš kao i Amerikanci, “nikada ne mogu počiniti zločine”.

- Hrvatska slavi, Srbi su preneraženi oslobađajućom presudom hrvatskim generalima, a čitav svijet je svjedok uvođenja inovacije “rat bez zločina” - rekao je Budaj.

On je naglasio da je već ustaljena “praksa” da Hrvati, baš kao i Amerikanci, “nikada ne mogu počiniti zločine”.

- To su morale potvrditi i vođe hrvatskih Srba koje su pozvane na proslavu “Oluje” ove godine, kako bi se pripremio teren za oslobađajuću presudu koju su Hrvati izlobirali. Bilo kako bilo - ostaje činjenica da su ljudi ubijeni i protjerani iz svojih opljačkanih i spaljenih kuća, a da niko za to neće nikada odgovarati. Američki recept, zar ne? - konstatovao je Budaj.

Antonijević: Loša poruka regionu

Predsjednik Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Milan Antonijević izjavio je da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču šalje lošu poruku cijelom regionu i zanemaruje veliki broj žrtava.

Antonijević je rekao da presuda ne odgovara stvarnom stanju na terenu i da niko ne može da opovrgne činjenicu da Srba, koji su vijekovima živjeli u Hrvatskoj, tamo više nema.

- Ako je Hag rekao da nema osnova za diskriminatorsku politiku, to je pogrešna premisa i zanemaruje sve one koji su proterani iz Hrvatske - rekao je Antonijević.

Vukadinović: Presuda brutalna i cinična

Politički analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da je današnja oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iznenađenje čak i za one koji nemaju nikakve iluzije o karakteru i prirodi Haškog tribunala i o dvostrukim standardima te institucije.

- Ova presuda je brutalna i cinična, i predstavlja šamar u lice pravdi, ali pre svega Srbiji i srpskim žrtvama. I u Oluji i mimo nje - rekao je on.

Budimir: Hag, Hrvatska i SAD u zajedničkom zločinačkom poduhvatu

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču znači da su Hag, Hrvatska i SAD bili zajedno u udruženom zločinačkom poduhvatu, ocijenio je predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

On je ocijenio da je presuda pokazatelj da je djelovanje Haškog tribunala do sada bilo samo bacanje “prašine u oči” i zavaravanje i Srba i međunarodne zajednice.

- Ne treba nas čuditi kako je Hag djelovao da je tako na kraju i zavšio. To znači da su zajedno bili u udruženom zločinačkom poduhvatu i Hag i Hrvatska i Amerika. Eto naše vjere u Hag - rekao je Budimir.

Linta: Politička odluka

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta izjavio je da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču politička odluka.

- Smatramo da je sud donio političku odluku. Stao je na hrvatsko stanovište da je rat 1990-tih bio oslobodilački, a da su Srbi bili agresori - rekao je Linta.

Ističući da je stav Koalicije vrlo jasan - da je hrvatska strana izvršila etničko čišćenje srpskog stanovništva, ne samo sa područja Krajine nego i sa područja hrvatskih gradova, Linta je naglasio da je Koalicija iznenađena ovakvom odlukom Haškog suda.

Pupovac: Ko je odgovoran za zločine prema Srbima?

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) iz Hrvatske Milorad Pupovac rekao je da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača “dobra za Gotovinu i Markača i sve one koji su vjerovali u njihovu nevinost”, ali da ostaje pitanje ko je odgovoran za zločine počinjene za vrijeme i nakon hrvatskih vojnih akcija.

- Ostaje pitanje ko je odgovoran za uništavanje civilnih naselja i progone stanovništva i kako će ova presuda uticati na odnose u regiji, na dalji povratak izbjeglica i suđenja za ratne zločine -rekao je Pupovac.

On smatra da zločini koji su počinjeni prema Srbima treba da budu sankcionisani.
- Ako za te zločine nisu odgovorni Gotovina i Markač, za nas ostaje pitanje ko je odgovoran - dodao je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru.

Šifer: Neizbrisiva mrlja u radu Haškog tribunala

Italijansko-francuski filozof i esejista Danijel Salvatore Šifer smatra da je današnja oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača sramotna i da će zauvijek ostati neizbrisiva mrlja u radu Haškog tribunala koji je sada potpuno diskreditovan u etičkom i pravnom smislu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koji je politički sud (osnovale su ga najviše instance UN-a, na čelu s SAD-om) gdje pravda igra tek relativnu ulogu i često

Šifer ističe da zločini, za koje su generali bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora, ostaju nekažnjeni, prenosi francuski list “L Puan” na svojoj internet stranici.

On ocjenjuje  zločini za koje su bili optuženi Gotovina i Markač sigurno nisu bili tek beznačajna afera, dodajući da je tokom akcije „Oluja” prisilno raseljeno i  90.000 srpskih civila iz Krajine, regije u sjeverozapadnoj Bosni,   koja je, kako je rekao,  direktno  povezana sa vrlo nacionalističkom Hrvatskom.

- To je, ni manje ni više, najgnusnije i najveće etničko čišćenje u ratovima na Balkanu - smatra Šifer.

On dodaje da je na hiljade srpskih civila - žena, djece i staraca -  brutalno  protjerano iz zemlje svojih predaka i dodaje da je sreo  kolonu  iscrpljenih i gladnih ljudi koji su se na svojim oronulim traktorima ili automobilima kretali u koloni između Novog Sada i Beograda.

- Sjećam se...to je bio jedan od rijetkih trenutaka u mom životu kao odraslog muškarca kada mi se iz grla oteo jecaj koji nisam mogao da potisnem, pogotovo kada sam saznao da su neki od novopečenih siromaha rješenje potražili u samoubistvu, najčešće vješanjem - nastavlja Šifer u svom članku.

Šifer je današnju presudu povezao sa skorim ulaskom Hrvatske u EU, nazivajući je “lošom pravosudnom komedijom koju sa zaprepašćujućom pristranošću izvodi Haški sud”.

- Naša humanistička svijest o pravdi i istini može biti samo ogorčena, šokirana, ako ne i revoltirana - zaključuje Šifer.

Josipović i Milanović: Zločina bilo, ali oni su nevini

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je radostan zbog odluke u Hagu, i dodao da je bio uvjeren da su Gotovina i Markač nevini.
Hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da je poslije oslobađanja Gotovine i Markača Hrvatskoj pao kamen sa srca.

- Ipak, ovo ne znači da rat nije bio krvav, i da nije bilo je grešaka. Grešaka je bilo i za to je odgovorna hrvatska država, svima o koje smo se ogriješili Hrvatska će se odužiti - rekao je Milanović.

Mišetić: Gotovina zahvaljuje svima

Advokat Luka Mišetić prenio je poruku hrvatskog generala Ante Gotovine kojom se zahvaljuje svima koji su omogućili današnji dan, kada ga je Žalbeno vijeće Haškog suda oslobodilo svake odgovornosti.

Puhovski: Svi će sad zaboraviti na zločine

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski ocijenio je da će euforija, nastala poslije današnjeg oslobađanja u Hagu generala dovesti do prestanka istraživanja i procesuiranja zločina iz 1995.

Nobilo: Tužilaštvo sve bacilo na kartu prekomjernog granatiranja

Najpoznatiji hrvatski advokat i jedan od najuglednijih pravnika s prostora Balkana Anto Nobilo rekao je da je tužilaštvo sve bacilo na kartu takozvanog prekomjernog granatiranja.

- Prekomjerno granatiranje im je, naime, bilo veza između Brijunskog zasjedanja, gdje je bio politički i vojni vrh Hrvatske, te događaja na terenu. Ova optužnica je bila napravljena za Franju Tuđmana i Gojka Šuška. Međutim, to prekomjerno granatiranje je bilo, zaista, najslabija karika u toj optužnici, jer toga praktički nije bilo. Kad se to izmaklo, srušila se cijela presuda. Jer, optužnica nije ni optužila generale Gotovinu i Markača po komandnoj odgovornosti da su bili odgovorni za konkretna ubistva, paljenja, pljačke i slično. Zato je ovo logičan slijed događaja – istakao je on.

Nobilo dodaje da presuda ne konstatuje da Srbi u Hrvatskoj nisu ubijani.

- To ne znači da te ljude neko nije ubio, da oni nisu opljačkani, da im kuće nisu spaljenje... Odlična je vijest za Hrvatsku da generali nisu krivični odgovorni, ali Hrvatska kao odgovorna država, država vladavine prava, buduća evropska država, neće smjeti stati na ovome. Ona mora otkrivati i procesuirati sve koji su počinili zločine, te, isto tako, obeštetiti narod koji je oštećen u “Oluji” i nakon nje - ocijenio je Nobilo.

Na pitanje da li presuda Gotovini i Markaču može uticati na slučaj “Jadranko Prlić i drugi” za “udruženi zločinački poduhvat” sa bivšim vrhom Hrvatske u BiH, Nobilo odgovara negativno.

- Ne, ovo ne može uticati na presudu u slučaju “Prlić i drugi”. To je druga situacija, sasvim druga priča... To će biti šok za Hrvatsku! Hrvatska uvijek pretjeruje. U prošlosti se puno miješala u BiH, a sada se puno distancirala. Mislim da će ta presuda biti vrlo loša za Hrvatsku. Utvrdiće se da je Hrvatska bila agresor u BiH - zaključuje Nobilo.

Hrvatska za odbranu generala platila 27 miliona evra

Hrvatska je iz budžeta za odbranu hrvatskih generala pred Haškim tribunalom u proteklih šest godina izdvojila više od 27 miliona evra.

Prema podacima iz Vlade Hrvatske, za troškove odbrane hrvatskih generala od 2006. do 2012. godine iz budžeta je plaćeno ukupno 207.911.177,83 kuna ili 27,2 miliona evra.

Hrvatski portali prenose da je ovo samo dio sredstava kojim su plaćeni istraživački timovi trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, dok se za sada nepoznati ostatak uplaćivao iz “Fondacije za istinu o Domovinskom ratu”.

Portal navodi da je do prije nekoliko mjeseci podatak o ukupnoj sumi koju su poreski obveznici platili za obranu generala predstavljao “jednu od najčuvanijih tajni izvršne hrvatske politike, prvenstveno one HDZ-ove”, pa je nakon brojnih novinarskih zahtjeva sa ovog pitanja morala biti skinuta oznaka tajnosti.

Tako je iz hrvatskog budžeta 2006. godine plaćeno 8,7 miliona kuna ili 1,16 miliona evra, a 2007. godine 8,6 miliona kuna, odnosno 1,15 miliona evra.

Kada je 2008. godine počela glavna rasprava, advokatima je isplaćeno 43.910.900 kuna ili oko 5,85 miliona evra, a godinu dana kasnije 46.547.595 kuna ili 6,21 miliona evra.

Iz budžeta Hrvatske u 2010. godini je za odbranu generala utrošeno 48.304.783 kuna ili oko 6,44 miliona evra, a 2011, kada je generalima izrečena prvostepena presuda, 28.828.977 kuna ili 3,84 miliona evra.

Ove godine za istu namjenu u hrvatskom budžetu je planirano 22.997.633 kuna ili 3,1 miliona evra.

Portali prenosi da se ovaj novac, osim na istraživačke timove generala u Hagu, dijelom trošio i za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, podignutu 1999. godine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, te putne troškove članova porodica hrvatskih generala.

Euforija širom Hrvatske

Građani okupljeni na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji sa oduševljenjem su propratili oslobađanje Ante Gotovine i Mladena Markača.

Jelačićevim trgom odzvanjaju povici “Ante, Ante”, od kako je Žalbeno vijeće počelo da obara tačke optužnice, a okupljeni, najvećim dijelom veterani, mašu zastavama.

TV komentatori koji su pratili događaj nisu mogli skinuti osmijeh s lica dok je sud obrazlagao odluke, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine, odnosno propuštanja da se oni procesuiraju.

“Jutarnji list” je jutro u haškoj sudnici pratio uz naslov “Posljednje poglavlje rata”, a zatim je naveo da je “Srušena cijela presuda”, kao i da je “Hrvatska nevina”.

“Večernji” navodi da je u pitanju “Pobjeda istine”, dok Indedž.hr uz isticanje “Erupcije oduševljenja širom Hrvatske” navodi da su Gotovina i Markač slobodni ljudi.

Iz časa u čas: Izricanje presude

9:42 - Ante Gotovina i Mladen Markač će se u Hrvatsku vratiti avionom Vlade te države.

9:35 - Poništavam presude za progon, deportaciju, ubistvo i nečovječno postupanje, te za pljačku javne i privatne imovine, okrutno postupanje kao kršenje zakona ratovanja, te donosim oslobađajuću presudu po tačkama 1,2,4, 5,6,7,8 i 9 - optuženicima- rekao je sudija Meron.

- Nalažem da se optuženici Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu! - rekao je Meron!

9:33 - Mladen Markač nije pridonio krivičnim djelima specijalne policije, niti je na njih mogao uticati - rekao je Meron.

9:31 - Raspravno veće je utvrdilo da je Gotovina znao za krivična djela koja su počinjena. Ta krivična djela trebalo je istražiti, što je Gotovina, prema Raspravnom vijeću, propustio učiniti.

9:30 - Žalbeno vijeće neće Gotovini izreći osuđujuću presudu na temelju alternativnih oblika odgovornosti - rekao je Meron.

9:26 - Ne može se zaključiti da su ljudi koji su sudjelovali u legitimnim artiljerijskim napadima imali namjeru sudjelovati u prisilnom preseljenju srpskog stanovništva - rekao je Meron.

9:23 - Žalbeno vijeće neće izricati presude u alternativim vidovima odgovornostima - rekao je Meron.

9:22 - Žalbeno vijeće smatra da generali Gotovina i Markač nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata.

9:21 - Žalbeno vijeće je poništilo odluku Pretresnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata - rekao je Meron.

9:18 - Djelomično se poništava odluka Pretresnog vijeća da je granatiranje četiri grada bilo protivpravno, na čemu se bazira teorija udruženog zločinačkog poduhvata. Žalbeno vijeće smatra da ne postoji razumno Pretresno vijeće koje bi moglo zaključiti da postojanje unutar zločinačkog poduhvata da uklanjanje Srba predstavlja jedno razumno tumačenje.

9:16 - Nekoliko hiljada hrvatskih predstavnika udružanje veterana i građana od kojih su mnogi nakon sinoćnje mise u zagrebačkoj katedrali za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača sudjelovali u bdijenju, okupilo se jutros na Trgu bana Josipa Jelačića gdje prate prenos izricanja pravomoćne presude generalima u Hagu.

9:11 - Žalbeno vijeće smatra da je Pretresno vijeće pogriješilo u iznošenju granice od 200 metara. Pretresno vijeće nema nikakav dokaz koji bi sugerisao granicu pgreške od 200 metara. Nema nikakvog razloga da se radi o toj granici - rekao je sudac Meron.

9:10 - Osporava se da je postojao udruženi zločinački poduhvat - rekao je sudac Meron.

9:05 - Danas će Žalbeno vijeće izreći svoju presudu. Neću pročitati tekst presude, osim dispozitiva, već ću pročitati glavne zaključke Žalbenog vijeća - rekao je sudac Meron.

8:40 - Kombi u kojem se nalaze generali Gotovina i Markač krenuo je oko 8:35 časova iz zatvora u ševeningenu prema sudnici u Haagu, javlja HRT. Advokati generala već su u sudnici, kao i supruga Mladena Markača.

Suđenje prate brojni strani mediji.

Oni su već osuđeni za progone, deportacije, nečovječno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela Srba za vrijeme i poslije “Oluje”

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske “trojke”, general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vrijeme “Oluje” bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Dokumentaciono informativni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u “Oluji”, od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 djece.

U “Oluji” je s prostora Srpske Krajine protjerano oko 220.000 ljudi.

Suđenje za “Oluju” počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Gotovinu je Haški tribunal optužio 200. godine, u bjekstvu je bio do decembra 2005. kada je uhapšen u Španiji i “smješten” u pritvor Tribunala u Ševeningenu.

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se dobrovoljno predali Tribunalu, potom i pušteni na privremenu slobodu do početka suđenja.

Izvođenje dokaza na suđenju završeno je 11. juna 2010. godine, završne riječi strane su održale krajem avgusta, odnosno početkom septembra 2010., a tokom 303 radna dana iskaz je dao 81 svjedok optužbe, dok je u odbranu optuženih generala svjedočilo 57 osoba.

Prema prvostepenoj presudi iz aprila 2001., Gotovina, koji je zapovjedao “Olujom”, i Markač kao komandant specijalne policije bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Cilj je, prema navodu optužnice, bilo protjerivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine - Gotovina i Markač proglašeni su tada krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana djela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995. godine.

General Gotovina je, prema toj presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini i ništa nije učinio da spriječi i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

Gotovina i Markač su na prvostepenu presudu uložili žalbe.

Njihove odbrane podnijele su tokom prošle i ove godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom dijelu postupka uvede oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vrijeme "Oluje", američka diplomatska biljleška objavljena na Vikiliksu i ekspertski izvještaji američkih oficira.

Čitanjem nepravosnažne presude i određivanjem rasporeda istupanja odbrana konferencija Žalbenog vijeća je počela 14. maja ove godine.

Žalbeno vijeće je 21. jula zatražilo od Tužilaštva da razradi svoje teze o krivici po alternativnim oblicima odgovornosti Gotovine i Markača.

Vijeće je 2. oktobra ove godine odbilo da razmatra nove dokaze koje je tokom žalbenog postupka predlagala odbrana optuženih hrvatskih generala.

Odbrane su u avgustu ove godine posebnim aktom osporavale i nadležnost Žalbenog vijeća za razmatranje pitanja alternativne krivice dvojice generala, jer je riječ o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka.

Haško tužilaštvo je poručilo tada da prvostepena presuda kojom su osuđeni kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata daje osnova za proglašenje njihove krivice i kao pomagača u tom poduhvatu, kao i za proglašenje njihove krivice po komandnoj odgovornosti za zločine koji su uslijedili tokom dva mjeseca nakon "Oluje".

Odbrana je tvrdila suprotno, odnosno da nepravosnažna presuda ne daje nikakav osnov Žalbenom vijeću da donese osuđujuću presudu.

U očekivanju presude generalima u Hagu, hrvatski predstavnici veteranskih udruženja pozvali su sve građane da im se priključe na skupu podrške Gotovini i Markaču sinoć u Zagrebu.

Na dan izricanja presude, planirani su skupovi na centralnom Trgu bana Jelačića i na trgovima u više hrvatskih gradova.

Predsjednik udruženja specijalne policije ozvaničio je da na skupu neće biti govornika, jer političarima ne žele da prave platformu za samopromociju.

Pozvao je sve građane da svojim dolaskom pokažu jedinstvo kakvo je pokazano i 1991. i upozorio da jedinstvo veteranskih udruženja “ne dolazi u pitanje”.

Klem je hrvatskim političarima poručio da se ne trebaju bojati hrvatskih veterana već “svoje savijesti”, ali i da se trebaju zapitati da li su izdali hrvatske nacionalne interese.

Sve tri televizijske stanice uključiće se u direktan prenos iz Haga, a osim njih i portali daju ankete građana koji skoro bez izuzetka smatraju da generali moraju biti oslobođeni.

Doprinos atmosferi očekivanja presude daju i TV stanice koje kao i pojedini mediji daju opširne tekstove vezane uz proces.

Presuda hrvatskim generalima izaziva pažnju i medija u regionu - među “najhrabrijima” u prognozama je sarajevska “Slobodna Bosna” koja saznaje: Gotovini i Markaču po 18 godina.

Konačna presuda može se kretati od oslobađajuće presude u kojoj bi se utvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat do potvrde prvostepene presude kojom su Gotovina i Markač osuđeni za ratne zločine počinjene za vreme i nakon “Oluje” u okviru udruženog poduhvata.

A sve to prema planu osmišljenom na sastanku hrvatskog državnog i vojnog vrha predvođenog predsednikom Franjom Tuđmanom na Brionima 31. jula 1995. godine, nekoliko dana prije početka “Oluje”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana