Готовина и Маркач стигли у Загреб ФОТО

Агенеције, Фото: ХРТ
Готовина и Маркач стигли у Загреб ФОТО

Загреб - Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач који су јутрос у Хашком трибуналу ослобођени свих тачака оптужнице налазе се на загребачком тргу гдје их је дочекало више хиљада људи, преносе агенције

Окупљеним грађанима генерал Aнте Готовина је поручио да се треба окренути будућности, а генерал Младен Маркач захвалио се свима.

Готовина и Маркач су на аеродром Плесо стигли око 16:05 часова, а на изласку из авиона дочекали су их хрватски премијер Иво Милановић, предсједник Сабора Јосип Леко, те генерали Дамир Крстичевић, Иван Чермак, министри, око хиљаду грађана и велики број новинара.

Готовина је изјавио раније у загребачкој Зрачној луци да није очекивао ослобађајућу пресуду Хашког суда те да се осјећа сјајно.

- Не - одговорио је кратко Готовина на питање новинара да ли је очекивао ослобађајућу пресуду.

Упитан како се осјећа кратко је одговорио - “Сјајно!”

У 18 часова биће одржана миса захвалница, након чега ће се Готовина и Маркач упутити на свечану вечеру код хрватског предсједника Иве Јосиповића.

По генерале у Хаг је владиним авионом отишао хрватски министар бранитеља Фред Матић и министар одбране Анте Котромановић са супругом и сином генерала Готовине.

На Тргу бана Јелачића већ се окупило више од 80 хиљада грађана.

Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач ослобођени су свих тачака оптужнице и пуштају се тренутно на слободу, објавио је судија Теодор Мерон у судници Хашког суда на данашњем изрицању правосудне пресуде за злочине над српским цивилима током акције “Олуја”.

Авион Владе Хрватске одлетио је из Загреба по генерале око 12:40 часова.

Авион је око 14:30 часова кренуо из Ротердама, те се очекује да ће нешто прије 16 часова бити у Загребу!

Жалбено вијеће Хашког трибунала поништило је одлуку Претресног вијећа о постојању удруженог злочиначког подухвата, а сматра и да генерали Готовина и Маркач нису били чланови удруженог злочиначког подухвата.

Вијеће сматра и да одлазак цивила током артиљеријских напада не може да се окарактерише као депортација.

Готовина и Маркач су тако ослобођени за прогон, депортацију, убиства, непоступање, злочине против човјечности, пљачку јавне и приватне имовине, кршење закона и обичаја ратовања, те им се изриче ослобађајућа пресуда по свим тачкама оптужнице (1,2,4,5,6,7,8,9) осим треће тачке.

А та трећа тачка односи се на то да је Готовина знао за кривична дјела која су почињена и да је та дела требало да истражи, што је Готовина, према Расправном вијећу, пропустио учинити.

Коначном пресудом Хашког суда утврђено је да одлазак цивила послије легалних напада не може бити сматрано депортацијом.

Готовина и Маркач који су наредили нападе у Книнској крајини, стога, нису имали намјеру да депортују становништво.

Додик: Показало се шта је међународна правда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу пред Хашким трибуналом показала каква је међународна правда.

- Трибунал, који је прије извјесног времена донио одлуку о кривици о удруженом злочиначком подухвату на бази чињеница, у жалбеном поступку их ослобађа одговорности, што говори да је то политички, а не суд правде. То је суд скројен да би свалио кривицу на Србе и ми се не смијемо помирити са том чињеницом - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник је поновио да је одлука Трибунала политичка, јер би осудом о удруженом злочиначком подухвату била угрожена референца Хрватске у погледу њеног приступања ЕУ.

- Суд би требао да се бави правдом, а ово је неправда. Хашки трибунал сам себе минимизира, јер је само прије неколико мјесеци донио сасвим другу одлуку, а данас је поништава. Немогуће је у првостепеној одлуци толико промашити - оцијенио је предсједник Српске.

Он је нагласио да је то слика међународног права и странаца који сједе у БиХ и годинама покушавају да одрже причу о кривици Срба и Републике Српске, те праве проблеме да би одржали своје високе плате.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу понижавајућа за жртве, Србе и све оне који су вјеровали у међународну правду.

Додик је истакао да је одлука Хашког трибунала невјероватна и срамна и да говори о томе да суд има политичку основу за доношење одлука.

- Невјероватно је било да се ово деси, имајући у виду да је овај суд прије неколико мјесеци донио првостепену пресуду која је говорила о кривици, а да сада буде ослобађајућа. Могло се очекивати да буде пар година мање или нешто друго, али свакако нико није могао да очекује да могу да добију ослобађајућу пресуду - рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је поновио да је одлука била политичка, јер би осудом о удруженом злочиначком подухвату била угрожена референца Хрватске у погледу њеног приступања ЕУ.

Додик је истакао да ова понижавајућа одлука за жртве и правду урушава повјерење у такав суд и говори о селективном приступу.

- Војислава Шешеља лидера СРС држе десет година у Хагу, не могу да му пресуде и он није имао никакву командну одговорност, а људима који су директно командовали за злочине, дају се ослобађајуће пресуде - нагласио је Додик.

Он је додао да се због тога не може вјеровати таквим институцијама, нити ранијим ни будућим пресудама овог суда, који себе штити тиме што забрањује било какаве оцјене о њему самом.

Џомбић: Легализација највећег етничког чишћења

Ослобађајућом пресудом Анти Готовини и Младену Маркачу Хашки трибунал данас је легализовао највеће етничко чишћење на овим просторима након Другог свјетског рата, истакао је предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић.

- Ово је шамар свима нама, шамар правди и безобзирна увреда и понижење за све српске жртве хрватских ратних операција. Ово је фалсификовање историје, јер како објаснити породицама око 20.000 убијених и 230.000 протјераних Срба да то што су протјерани са својих вјековних огњишта и што су убијани у избјегличким колонама, није злочин - рекао је Џомбић.

Премијер Српске запитао је каква је то порука свим Србима који су се вратили или који желе да се врате на своја огњишта, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Нажалост, и Срби у Републици Српској и БиХ већ су пролазили кроз овакав сценарио након судских одлука по питању Насера Орића, Јована Дивјака, те изостанка подизања оптужнице против Атифа Дудаковића - подсјетио је премијер Српске.

Он сматра да не треба већи доказ од овога да међународна заједница већ дуже не жели да на Балкану има исте аршине за све.

- Увјерен сам да ће због тога, кад тад, бити суочена са посљедицама - поручио је Џомбић.

Плавшић: Скандалозна ослобађајућа пресуда

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић оцијенила је као сувише страшну и скандалозну ослобађајућу пресуду Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

- Сувише је страшно да би се могло уопште коментарисати. Када се сјетим оног ужаса, колона, избјеглица страхота једна. Та ми се слика стално  мота по глави. Скандал - рекла је Плавшићева, која је одслужила казну Хашког трибунала од 11 година затвора.

Она је оцијенила да, иако се знало  да је Хашки трибунал намијењен Србима, овакво нешто, ипак није могло очекивати.

- Пресуда је била 24 године (за Готовину), а сада ослобађајућа. Ту нешто није  како треба. Не само што није праведно, него нешто није у реду. Апелациони суд је сасвим анулирао судије који су донијели прву пресуду - рекла је Плавшићева.

Босић: Ослобађајућа пресуда понижавајућа за српски народ

Председник Српске демократске странке Младен Босић сматра да је ослобађајућа пресуда за хрватске генерале Aнту Готовину и Младена Маркача била очекивана, али да је понижавајућа за српски народ.

- Они који су основали Суд на неки начин су “опрали” Хрватску од одговорности у рату с обзиром на то да ова земља ускоро улази у ЕУ. Пресуда је поражавајућа за српски народ. Овом одлуком, суд је поново одговорност за рат пребацио на леђа Срба као што је и раније радио - навео је Босић.

Кошарац: Нико нема права да ликује над срамном одлуком

Нико у БиХ нема права да ликује над срамном одлуком Хашког трибунала да хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача пусти на слободу, рекао је руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац.

Коментаришући изјаву предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да је “испуњен срећом и поносом” због ослобађајуће пресуде, Кошарац је рекао новинарима у Сарајеву да Човић може да има изражене емоције према хрватским генералима, али да нико нема права да ликује.

Човић је изјавио да је свјестан да било каква пресуда Хашког трибунала изазива потпуно различите осјећаје и коментаре код представника три народа у региону и БиХ, али да је он пресретан као Хрват што су, како је рекао, најпоноснији синови хрватског народа Маркач и Готовина ослобођени сваке одговорности.

Бањалука: Парастос жртвама "Олује"

Парастос жртвама хрватске акције "Олуја" у недјељу, 18. новембра, биће служен у Цркви Свете Тројице у Бањалуци поводом пресуде Хашког трибунала којом су ослобођени хрватски генерали Aнте Готовина и Младен Маркач, саопштено је из бањалучког Представништва Документационо-информативни центар "Веритас".

Парастос ће бити служен са почетком у 11.00 часова послије литургије у овом храму.

- Позивамо сва избјегличка удружења и све грађане који саосјећају са избјеглим и прогнаним Крајишницима да присуствују парастосу. Жеља нам је да прислужимо свијеће и да се још једном помолимо за жртве "Олује" које су овом пресудом убијене по други пут - саопштено је из "Веритаса", који је организовао одржавање парастоса.

У саопштењу се наводе да овај центар жели да парастосом покаже да је суђење генералима, који су били оптужени за ратне злочине над Србима у акцији "Олуја", била само фарса које је требало да скине одговорност са свјетских моћника који су и довели до грађанског рата и егзодуса српског становништва са подручја Хрватске.

У недјељу, 18. новембра, ће у Цркви Светог Марка у Београду Његово преосвештенство викарни епископ хвостански Aтанасије /Ракита/ са свештенством служити парастос за убијене у хрватској акцији "Олуја".

Бањалука - Паљење свијећа жртвама "Олује"

Око стотину грађана Бањалуке окупило се на Тргу Крајине и запалило свијеће у знак помена жртвама акције "Олуја".

Грађани су се окупили спонтано, у знак револта на ослобађајућу пресуду Хашког трибунала хрватским генералима Aнту Готовини и Младену Маркачу.

Жалбено вијеће Хашког трибунала ослободило је данас хрватске генерале Aнту Готовину и Младена Маркача, који су пред овим судом у априлу 2011. године првостепеном пресудом осуђени на 24, односно 18 година затвора за ратне злочине починјене над Србима 1995. године током војне операције "Олуја".

У агресији хрватских оружаних снага на сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, која је названа "Олуја", са својих вјековних огњишта протјерано је око 230.000 крајишких Срба.

Према евиденцији "Веритаса", у војној акцији и послије ње, погинуло је и нестало 1.922 Срба, од којих су 1.192 били цивили, а око половине је било старије од 60 година.

БОРС: Посрнуће правде и морала

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу представља посрнуће правде, правне праксе и морала, и њом су легализовани масовни злочини и прогон који је хрватска војска током “Олује” починила над српским цивилима, поручили су из Борачке организације Републике Српске.

- Очекивано или неочекивано догодила се брука, посрнуће правде, права и морала. Мимо свих очекивања и логике здравог разума и мимо сваке правде догодила се још једна, ко зна која по реду, правосудна хашка брука и срамота. Догодило се и људско и морално посрнуће - оцијенили су из Борачке организације Српске.

БОРС истиче да је добро познато да је акција за коју су данас ослобођени одговорности Готовина и Маркач, а раније и Иван Чермак, била злочиначки чин, да је Србе у Хрватској свела на националну мањину, те да је Србима још онемогућен повратак на њихова имања и успостављање нормалног живота у Хрватској.

- Истовремено, пресуда је показала шта то значи када иза генерала или осумњичених стоје држава, њене институције, интелектуални, политички и финансијски кругови као што је то у овом случају било са Хрватском - саопштено је из Борачке организације.

Из Борачке организације оцјењују да овакав приступ Хрватске треба да буде поука Републици Српској и свим њеним институцијама какав однос треба имати према људима из војног и политичког врха којима се суди у Хагу и Сарајеву.

- Република Српска мора промјенити свој однос наспрам ове проблематике, јер је Дејтонским мировним споразумом од свјетских сила наша борба потврђена и призната као легитимна. То нам даје за право да свим својим политичким, материјалним и институционалним капацитетима јаче стојимо иза оних који су стварали Републику Српску, а данас су оптужени или им се суди - поручили су из Борачке организације.

Павић: Хитно донијети правилник о заштити наших људи

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да Влада Републике Српске хитно треба да донесе правилник о заштити Срба пред Хашким трибуналом и да од сада све пресуде овог суда треба сматрати политичким, а не правним актима.

- Ослобађајућа пресуда Анти Готовини уједно је и путоказ за ЕУ, јер је очигледно да ЕУ није хтјела геноцидну државу у свом крилу и зато је ослобађајућа пресуда и донесена - рекао је Павић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској су увијек прихватане пресуде свих судова, али Српска сада треба добро размислити како амнестирати своје људе које је осуђивао Хашки трибунал у којем, да је то прави суд а не политички, данашња пресуда не би била могућа.

- Док су нас проглашавали и кривима и гонили нас због помагања хашким оптуженицима, цијела хрватска држава се ставила у функцију одбране Готовине и других, а то се сматрало легалним - подсјетио је Павић.

Он је истакао да су данас пале све маске и да је јасно да је Хашки трибунал основан да суди Србима.

- Срби су још прије рата означени као кривци и требало је то провести. Очито је да на правни начин то нису могли, јер нема те правде на свијету која би могла амнестирати Готовину. Зато је основан политички суд у Хагу којем може стати све под капу, па и ослобађајућа пресуда - оцијенио је Павић.

Симић: Неприхватљива одлука

Правни експерт из Републике Српске Крстан Симић изјавио је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу несхватљива и неприхватљива.

- Нисам пратио данашње суђење и не знам који су агрументи Трибунала - да ли су то ваљани разлози или још једна потврда да је Трибунал политички суд - рекао је Симић.

Он је истакао да је дубоко изненађен и разочаран, имајући у виду да командна одговорност подразумијева да је један елемент одговорности спречавање извршења ратних злочина.

- Нема никакве сумње да су Иван Чермак и Готовина морали знати за злочине почињене током акције “Олуја” и да нису ништа предузели да се ти злочини спријече - рекао је Симић.

Ђокић: Хашки трибунал је политички суд

Предсједник Социјалистичке партије и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је оваквом пресудом Хашки трибунал потврдио да је политички суд.

- Ово је срамна пресуда и очито је да је овај суд формиран само да би судио Србима. Нема разлога да се сада не тражи да Радован Караџић и Ратко Младић буду пуштени из притвора, као и сви српски генерали - оцијенио је Ђокић.

Јеремић: Лично ћу нанети штету Хашком трибуналу

Предсједник Генералне скупштине Уједињених Нација Вук Јеремић оштро је данас реаговао на ослобађајућу пресуду хрватским генералима, и најавио је да ће он лично “нанијети штету” Хашком трибуналу.

- Све што сам одувек мислио о “хасској правди”, након данашњег дана нема више разлога да се формулише политички коректним језиком - написао је Јеремић на свом личном профилу на друштвеној мрежи Твитер.

Послије прве реакције на Твитеру, грађани су позвали Јеремића да поднесе оставку на функцију, а он је одговорио да ће другачије реаговати, а трибунал је назвао “међународним криминалцима”.

- Не, нећу поднети оставку, већ ћу овим међународним криминалцима нанети штету коју нису очекивали да ће им се десити - написао је Јеремић.

Он је у оцјени пристрасности Еулекса поменуо и случај трговине органима на Косову.

- Нека прст на чело ставе они који су пристали да Еулекс истражује трговину органима на Косову. Закључиће господа да смо их сами себи вадили - навео је Јеремић.

Некадашњи шеф српске дипломатије написао је и да неће више да коментарише ослобађање генерала и из тактичких разлога.

- А сада треба бити паметан и потиснути горчину. И зато више нећу рећи ниједну реч, јер их пажљиво прате. Нећу да им дам прилику да се спреме - написао је он.

Николић: Донесена политичка одлука

Ослобађајућом пресудом хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу Хашки трибунал је сада сасвим јасно донио политичку, а не правну одлуку, рекао је предсједник Србије Томислав Николић, преносе агенције.

- Данашња одлука Хашког трибунала неће допринети стабилизацији ситуације у региону, отвориће старе ране, а Србе у Хрватској, мали број њих који је остао тамо да живи, ставити у позицију криваца над којима и даље свако може некажњено да проводи своју жправду - оцијенио је предсједник Србије.

Он је подсјетио да је хрватском операцијом “Олуја” протјерано више од 220.000 Срба и убијено на хиљаде ненаоружаних мушкараца, жена и дјеце, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

- Ко је за то крив? Данашњом одлуком Хашког трибунала Хрватска може легитимно да слави највећи погром у свету после Другог светског рата. Држава која не дозвољава ни породицама несталих Срба да утврде где се налазе тела њихових најмилијих - нагласио је Николић.

Према његовим ријечима, ако је до сада било разлога да се верује онима који су тврдили да је Хашки трибунал неутралан, правичан и нешто више, Србији и српском народу најновијом одлуком о ослобађању ратних злочинаца то је демантовано.

- Српски народ је у новијој историји био жртва геноцида, најсуровијих злочина, прогона и мучења, а Срби жигосани као злочинци који треба да се стиде и ћуте. То је парадокс који више не сме да се понови - поручио је предсједник Србије.

Дачић: Хашки трибунал није суд

Предсједник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да ослобађајућа пресуда Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача потврђује тврдње да Хашки трибунал није суд, већ да испуњава политичке задатке.

- То потврђује тврдње оних који кажу да Хашки трибунал није суд, већ да испуњава унапред задате политичке задатке - рекао је Дачић.

Селаковић: Хашки суд се руга правди

Министар правде Србије Никола Селаковић оцијенио је данас да је Хашки трибунал ослобађајућим пресудама за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача написао својеврсну ругалицу правди, жртавма злочина, читавом српском народу и међународном кривичном праву.

Министар је рекао да је другостепено вијеће Хашког трибунала легализовало страховите злочине и дало примјер пристрасног

Одлучивања пошто је ослободило предводнике највећег злочиначког подухвата послије Другог свјетског рата.

Према његовим ријечима, пресуда Трибунала је показатељ политичког, а никако правног дјеловања.

- Деловање Хашког трибунала у тренутку када се Србија бори за

стварање независног, објективног и праведног правосуђа опомиње да је неправда најболније осећање, које је овог пута задесило сваког разумог човека - рекао је Селаковић.

Вукчевић: Одлука је скандалозна

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић сматра да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу скандалозна.

Вукчевић, који је и први из јавног живота Србије реаговао на одлуку у Хагу, истакао је да она показује да је озбиљно угрожен принцип кажњивости ратних злочина.

- Ради се о једном од највећих ратних злочина на простору бивше Југославије, о убиствима, протеривањима и угрожености више стотина хиљада људи, а да за то нико није одговарао - рекао је Вукчевић.

Према његовим ријечима, правно је несхватљиво да је при једнако утвђеном чињеничком стању првостепено судско вијеће оптуженима изрекло високе казне, а да је другостепено вијеће донијело дијаметрално супротну одлуку.

Стефановић: Пресуда понижавајућа за српски народ

Предсједник Скупштине Србије Небојша Стефановић оцијенио је данас да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача “више политичка него правна”.

- Ова пресуда је понижавајућа за српски народ и за све жртве, јер је реч о стравичном злоццину и једном од највећих геноцида почињених након Другог светског рата. Након овакве пресуде поставља се питање ко је одговоран за српске жртве - рекао је Стефановић.

Штрбац: Пресуда је срамотна

Директор Документационо-информациони центар “Веритас” Саво Штрбац изјаво је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима у Хагу срамотна и да су Крајишници њоме више него шокирани.

Штрбац је на конференцији за новинаре навео да пресуда Хашког трибунала више личи на политички памфлет или декларацију неке политичке организације, него на пресуду суда УН.

Према његовим ријечима, пресуда је и резултат јаке дипломатске активности Хрватске коју је најављивала и бивша премијерка Јадранка Косор, наводећи да је ангажована чак и једна лобистичка организација.

Штрбац је додао да сада предстоје још два процеса који се воде у смлислу доказивања геноцидности акције “Олуја”, а то су тужба Хрватске и контратужба Србије, као и процес који Крајишници воде пред америчким Федералним судом у Чикагу.

- Послије овакве пресуде императив Србије је да не одустаје по било коју цијену од те тужбе - сматра Штрбац.

Директор “Веритаса” је подсјетио да је Хрватска пред уласком у ЕУ и да пресуда није ослободила само генерале, него и државу Хрватску, која би, како је оцијенио, у супротном, морала Србима да врати оно што им је отела у материјалном смислу, а могуће и неку врсту политичке аутономије.

Љајић: Сарадња са Трибуналом се своди на технички ниво

Влада Србије скинула је са дневног реда све тачке које се односе на доставу документације Хашком трибуналу, што не значи да обуставља сарадњу са тим судом, али је своди на технички нивоу, изјавио је шеф Националног тима за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

Он је рекао да је Влада Србије изразила огорченост због пресуде којом се хрватски генерали Анте Готовина и Младан Маркач ослобађају по свим тачкама оптужнице, истакавши да таква пресуда наноси бол жртавама и њиховим породицама.

Љајић је навео да је Влада одлучила да нико од државних органа не учествује на конференцији коју Хашки трибунал организује 22. новембра у Београду.

Он је истакао да је такву одлуку донио и бивши шеф Трибунала Фаусто Покар, који је издвојио своје мишљење у пресуди хрватским генералима.

Љајић је оцијенио да је након данашње пресуде Хашки трибунал “изгубио сваки кредибилитет”.

- Ово данас је само доказ селективне правде која је гора од сваке неправде - рекао је Љајић новинарима у београдском Медија центру и додао да су људи у акцији “Олуја” убијени и протјерани, а да за то нико није одговоран.

- Ова одлука Апелационог већа нас враћа три корака уназад и перцепција Трибунала у нашој јавности биће још гора - закључио је Љајић.

Симић: Пресуда може дестабилизовати односе у региону

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу пред Хашким трибуналом је скандалозно, што може повећати еврофобију у Србији и дестабилизовати односе у региону, рекао је професор београдског Факултета политичких наука Предраг Симић.

- Та одлука је у Загребу прихваћена са великим одушевљењем, али са друге стране, она дестабилизује односе у региону и може деловати на отварање нових кризних жаришта. Фактички се овим шаље порука да су једини и искључиви кривци за све Срби и да свако ко се буде нашао насупрот њих може рачунати на помоћ Запада - констатовао је Симић.

Он је оцијенио да је тешко коментарисати пресуду, која је скандалозна и супротна било каквом схватању права и правде, јер она аболира Хрватску и ослобађа је кривице за грађански рат и етничко чишћење више од 200.000 Срба.

- Мислим да ће то у Србији додатно продубити неповјерење према међународним институцијама и ЕУ. То сигурно није добра вест ни за Србију, ни за Хрватску, као ни за регион и Европу, која ће се суочити са још већим неповерњем и скепсом на овим просторима - нагласио је он.

Ова пресуда, каже Симић, може врло вјероватно да има импликације и на процес који Хрватска и Србија воде пред Међународним судом правде за геноцид.

Петронијевић: Потврђена теза о различитим стандардима за Србе

Адвокат Горан Петронијевић, један од бранилаца Радована Караџића, оцијенио је да би Караџић и остали Срби требало да буду ослобођени пред Хашким трибуналом ако би се примјењивали исти стандарди као у случају хрватских генерала, али да сумња да ће се то десити.

- Таква логика није прихватљива пред Хашким трибуналом. Да је то суд који поштује стандарде, онда би то имало логику, али ово није такав случај. Те логике до сада никада није било и не верујем да ће је и даље бити - рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да је ослобађање Анте Готовине и Младена Маркача показало да су Срби дефинитивно дискриминисани пред Хашким трибуналом и да се по ко зна који пут потврдила теза да пред овим судом важе различити стандарди – једни за Србе, а други за остале.

- Ти различити стандарди важе и када су у питању Срби као окривљени и Срби као жртве - рекао је Петронијевић.

Коментаришући ослобађајућу пресуду Готовини и Маркачу, као и саму акцију “Олуја”, Петронијевић је упитао да ли је могуће да је “више од 2.000 Срба само себе убило и да је више од 200.000 Срба само себе раселило?”

- Долазимо до парадоксалног закључка који се граничи са нездраворазумским. Убијати и расељавати Србе – није кажњиво - рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, ову пресуду треба гледати кроз призму различитих стандарда, односно ако није било злочиначког подухвата на другој страни, то значи да ће га, према логици Трибунала, бити сигурно на српској страни.

Петронијевић је навео да српска страна одавно указује на то да Хашки трибунал има различите стандарде када су у питању и Срби као жртве и Срби као окривљени у односу на друге.

Он је подсјетио да је Теодор Мерон, предсједавајући судија Жалбеног вијећа, исти онај судија који је хрватском генералу Тихомиру Блашкићу смањио казну затвора са 42 на девет година, а српском генералу Веселину Шљиванчанину повећао са пет на 17 година затвора.

Петронијевић је рекао да једва чека да види издвојена мишљења два члана петочланог Жалбеног вијећа, судија Агијуса и Покара, наводећи да то показује да и у Хагу постоје људи који не размишљају логиком NATO-a.

Стојановић: Хашки суд показао неозбиљност

Историчарка Дубравка Стојановић оцијенила је данас да ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу показује неозбиљност Хашког трибунала који је након такве другостепене одлуке изгубио сваку могућност да буде средство помирења у региону.

Стојановићева је рекла да не зна како се може објаснити та одлука и какав уопште утисак оставља суд који прво донесе веома озбиљну пресуду о злочиначком подухвату и на 24 године осуди Готовину, а да у другом степену од тога ништа не остане.

- Веома ми је жао што је Хашки суд испао оволико неозбиљан. Та инстиуција је, по мени, раније била шанса да дођемо до неких сазнања о дешавањима у тим ратовима, али та сазнања наравно морају да буду о свим странама - указала је она.

Она сматра да је, послије правоснажне пресуде Готовини и Маркачу, Хашки трибунал “заиста изгубио кредибилитет” и многућност да буде једно од средстава помирења у региону.

Марковић: Легализовано највеће етничко чишћење

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да је одлуком Хашког трибунала легализовано највеће етничко чишћење које је од Другог свјетског рата почињено у Европи, током акције “Олуја”.

- Том пресудом Хашки суд је поново убио све оне који су зверски убијени током и после акције “Олуја” - додао је он.

СНС: Одлука политичка, не правна

Српска напредна странка оцијенила је у саопштењу да су одлуком Трибунала легализовани страшни злочини почињени над српским народом у акцији “Олуја” 1995.

- Ова одлука показала је да се у Хашком трибуналу, ипак, чешће доносе политичке, а не правне одлуке. Разочарани смо због оваквог односа међународних институција према српском народу, занемаривања чињеница и непоштовања жртава “Олује”, највећег злочина у савременој Европи после Другог светског рата - истиче се у саопштењу СНС-а.

Марковић: Непринципијелност суда у случају хрватских генерала

Београдски историчар Предраг Марковић оцијенио је да ослобађање хрватсих генерала Анте Готовине и Младена Маркача пред Хашким судом представља страшан шок и показује потпуни недостатак принципијелности овог суда.

Он је напоменуо да је Хашки трибунал због командне одговорности окривио сваког српског политичара, док се у случају ова два хрватска генерала показао непринципијелним, као што је био и у случају лидера ОВК Рамуша Харадинаја.

- То је врло лоше и изазваће велико разочарење Срба у ЕУ и у међународни поредак. Хашки суд је изгубио сваки легитимитет непристрасне организације зато што нису могли да одоле политичким притисцима - рекао је Марковић.

Марковић је рекао да је Хрватска награђена за то што је отјерала дио свог становништва, а није претрпила било какву санцкију за учешће у рату у БиХ.

- Ова пресуда је само последњи комадић у том награђивању Хрватске за исто оно за шта је Србија тако страшно кажњена - рекао је Марковић.

Тадић: Тежак ударац међународној правди

Бивши предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је да ослобађајућа хашка пресуда хрватским генералима Aнти Готовини и Младену Маркачу представља дубоки и тешки урадац међународној правди и производи тешке посљедице на простору западног Балкана.

Он је истакао да Србија не смије да одустане од политике помиренја те апеловао да се грађани Хрватске уздрже од тријумфализма, јер то не доприноси политици помирења.

- Постављају се бројна питања о објективности суда која са собом носе опасне интерпретације улоге међународних институција. Поставља се питање у којој мери су под притиском политике, а у којој мери врше своју надлежност и мисију - рекао је Тадић за београдске медије.

Тадић је рекао да оваква пресуда не умирује, него, напротив производи врло тешка осјећања.

Наводећи да је Србија учинила много претходних година на помирењу двије земље и приближавању два друштва, Тадић је изразио бојазан да све то може на неки начин бити поништено управо као посљедица овакве пресуде.

Он је навео да данас у Србији многи постављају питање да ли ће и Срби оптужени за ратне злочине бити у будућности ослобођени, а ако не да ли је Хашки трибунал институција која објективно суди.

Тадић је поручио да Србија не смије да одустане од права и правде, да заговара и доказује истину о дешавањима деведесетих.

Петковић: У Савјету безбједности преиспитати рад Хашког трибунала

Након ослобађајуће пресуде хрватским генералима обавеза Србије је да у Савјету безбједности најодлучније покрене питање рада Хашког трибунала и јасно стави до знања да то није суд, него политички казамат за кажњавање Срба, рекао је портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић.

- Све маске Хашког трибунала су пале и остало је само наказно лице отвореног ругања правди - истакао је Петковић.

Он је рекао да срамна одлука Хашког трибунала да ослободи хрватске генералне Анту Готовину и Младена Маркача представља потпуни морални и правни слом овог суда.

- Хашки суд је, заправо, установио ново правило да се Срби могу некажњено убијати - рекао је Петковић и додао да Хашки суд улази у историју бешчашћа као сурово ловиште резервисано само за тамничење Срба.

Он сматра да су Готовина и Маркач ослобођени само зато што су њихове жртве били Срби.

Будај: Увођење иновације “рат без злочина”

Директор јеврејске невладине организације “Маргелов институт” из Загреба Ален Будај изјавио је да је након ослобађајуће пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача цијели свијет свједок увођења иновације “рат без злочина”, те да и овај примјер потврђује “праксу” да Хрвати, баш као и Американци, “никада не могу починити злочине”.

- Хрватска слави, Срби су пренеражени ослобађајућом пресудом хрватским генералима, а читав свијет је свједок увођења иновације “рат без злочина” - рекао је Будај.

Он је нагласио да је већ устаљена “пракса” да Хрвати, баш као и Американци, “никада не могу починити злочине”.

- То су морале потврдити и вође хрватских Срба које су позване на прославу “Олује” ове године, како би се припремио терен за ослобађајућу пресуду коју су Хрвати излобирали. Било како било - остаје чињеница да су људи убијени и протјерани из својих опљачканих и спаљених кућа, а да нико за то неће никада одговарати. Амерички рецепт, зар не? - констатовао је Будај.

Антонијевић: Лоша порука региону

Предсједник Комитета правника за људска права - ЈУКОМ Милан Антонијевић изјавио је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу шаље лошу поруку цијелом региону и занемарује велики број жртава.

Антонијевић је рекао да пресуда не одговара стварном стању на терену и да нико не може да оповргне чињеницу да Срба, који су вијековима живјели у Хрватској, тамо више нема.

- Ако је Хаг рекао да нема основа за дискриминаторску политику, то је погрешна премиса и занемарује све оне који су протерани из Хрватске - рекао је Антонијевић.

Вукадиновић: Пресуда брутална и цинична

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић пак сматра да је данашња ослобађајућа пресуда хрватским генералима изненађење чак и за оне који немају никакве илузије о карактеру и природи Хашког трибунала и о двоструким стандардима те институције.

- Ова пресуда је брутална и цинична, и представља шамар у лице правди, али пре свега Србији и српским жртвама. И у Олуји и мимо ње - рекао је он.

Будимир: Хаг, Хрватска и СAД у заједничком злочиначком подухвату

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу значи да су Хаг, Хрватска и САД били заједно у удруженом злочиначком подухвату, оцијенио је предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он је оцијенио да је пресуда показатељ да је дјеловање Хашког трибунала до сада било само бацање “прашине у очи” и заваравање и Срба и међународне заједнице.

- Не треба нас чудити како је Хаг дјеловао да је тако на крају и завшио. То значи да су заједно били у удруженом злочиначком подухвату и Хаг и Хрватска и Америка. Ето наше вјере у Хаг - рекао је Будимир.

Линта: Политичка одлука

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта изјавио је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу политичка одлука.

- Сматрамо да је суд донио политичку одлуку. Стао је на хрватско становиште да је рат 1990-тих био ослободилачки, а да су Срби били агресори - рекао је Линта.

Истичући да је став Коалиције врло јасан - да је хрватска страна извршила етничко чишћење српског становништва, не само са подручја Крајине него и са подручја хрватских градова, Линта је нагласио да је Коалиција изненађена оваквом одлуком Хашког суда.

Пуповац: Ко је одговоран за злочине према Србима?

Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) из Хрватске Милорад Пуповац рекао је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача “добра за Готовину и Маркача и све оне који су вјеровали у њихову невиност”, али да остаје питање ко је одговоран за злочине почињене за вријеме и након хрватских војних акција.

- Остаје питање ко је одговоран за уништавање цивилних насеља и прогоне становништва и како ће ова пресуда утицати на односе у регији, на даљи повратак избјеглица и суђења за ратне злочине -рекао је Пуповац.

Он сматра да злочини који су почињени према Србима треба да буду санкционисани.
- Ако за те злочине нису одговорни Готовина и Маркач, за нас остаје питање ко је одговоран - додао је Пуповац, који је и посланик у хрватском Сабору.

Шифер: Неизбрисива мрља у раду Хашког трибунала

Италијанско-француски филозоф и есејиста Данијел Салваторе Шифер сматра да је данашња ослобађајућа пресуда за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача срамотна и да ће заувијек остати неизбрисива мрља у раду Хашког трибунала који је сада потпуно дискредитован у етичком и правном смислу.

Међународни кривични суд за бившу Југославију, који је политички суд (основале су га највише инстанце УН-а, на челу с САД-ом) гдје правда игра тек релативну улогу и често

Шифер истиче да злочини, за које су генерали били осуђени на 24 и 18 година затвора, остају некажњени, преноси француски лист “Л Пуан” на својој интернет страници.

Он оцјењује  злочини за које су били оптужени Готовина и Маркач сигурно нису били тек безначајна афера, додајући да је током акције „Олуја” присилно расељено и  90.000 српских цивила из Крајине, регије у сјеверозападној Босни,   која је, како је рекао,  директно  повезана са врло националистичком Хрватском.

- То је, ни мање ни више, најгнусније и највеће етничко чишћење у ратовима на Балкану - сматра Шифер.

Он додаје да је на хиљаде српских цивила - жена, дјеце и стараца -  брутално  протјерано из земље својих предака и додаје да је срео  колону  исцрпљених и гладних људи који су се на својим оронулим тракторима или аутомобилима кретали у колони између Новог Сада и Београда.

- Сјећам се...то је био један од ријетких тренутака у мом животу као одраслог мушкарца када ми се из грла отео јецај који нисам могао да потиснем, поготово када сам сазнао да су неки од новопечених сиромаха рјешење потражили у самоубиству, најчешће вјешањем - наставља Шифер у свом чланку.

Шифер је данашњу пресуду повезао са скорим уласком Хрватске у ЕУ, називајући је “лошом правосудном комедијом коју са запрепашћујућом пристраношћу изводи Хашки суд”.

- Наша хуманистичка свијест о правди и истини може бити само огорчена, шокирана, ако не и револтирана - закључује Шифер.

Јосиповић и Милановић: Злочина било, али они су невини

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да је радостан због одлуке у Хагу, и додао да је био увјерен да су Готовина и Маркач невини.
Хрватски премијер Зоран Милановић каже да је послије ослобађања Готовине и Маркача Хрватској пао камен са срца.

- Ипак, ово не значи да рат није био крвав, и да није било је грешака. Грешака је било и за то је одговорна хрватска држава, свима о које смо се огријешили Хрватска ће се одужити - рекао је Милановић.

Мишетић: Готовина захваљује свима

Aдвокат Лука Мишетић пренио је поруку хрватског генерала Анте Готовине којом се захваљује свима који су омогућили данашњи дан, када га је Жалбено вијеће Хашког суда ослободило сваке одговорности.

Пуховски: Сви ће сад заборавити на злочине

Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски оцијенио је да ће еуфорија, настала послије данашњег ослобађања у Хагу генерала довести до престанка истраживања и процесуирања злочина из 1995.

Нобило: Тужилаштво све бацило на карту прекомјерног гранатирања

Најпознатији хрватски адвокат и један од најугледнијих правника с простора Балкана Aнто Нобило рекао је да је тужилаштво све бацило на карту такозваног прекомјерног гранатирања.

- Прекомјерно гранатирање им је, наиме, било веза између Бријунског засједања, гдје је био политички и војни врх Хрватске, те догађаја на терену. Ова оптужница је била направљена за Фрању Туђмана и Гојка Шушка. Међутим, то прекомјерно гранатирање је било, заиста, најслабија карика у тој оптужници, јер тога практички није било. Кад се то измакло, срушила се цијела пресуда. Јер, оптужница није ни оптужила генерале Готовину и Маркача по командној одговорности да су били одговорни за конкретна убиства, паљења, пљачке и слично. Зато је ово логичан слијед догађаја – истакао је он.

Нобило додаје да пресуда не констатује да Срби у Хрватској нису убијани.

- То не значи да те људе неко није убио, да они нису опљачкани, да им куће нису спаљење... Одлична је вијест за Хрватску да генерали нису кривични одговорни, али Хрватска као одговорна држава, држава владавине права, будућа европска држава, неће смјети стати на овоме. Она мора откривати и процесуирати све који су починили злочине, те, исто тако, обештетити народ који је оштећен у “Олуји” и након ње - оцијенио је Нобило.

На питање да ли пресуда Готовини и Маркачу може утицати на случај “Јадранко Прлић и други” за “удружени злочиначки подухват” са бившим врхом Хрватске у БиХ, Нобило одговара негативно.

- Не, ово не може утицати на пресуду у случају “Прлић и други”. То је друга ситуација, сасвим друга прича... То ће бити шок за Хрватску! Хрватска увијек претјерује. У прошлости се пуно мијешала у БиХ, а сада се пуно дистанцирала. Мислим да ће та пресуда бити врло лоша за Хрватску. Утврдиће се да је Хрватска била агресор у БиХ - закључује Нобило.

Хрватска за одбрану генерала платила 27 милиона евра

Хрватска је из буџета за одбрану хрватских генерала пред Хашким трибуналом у протеклих шест година издвојила више од 27 милиона евра.

Према подацима из Владе Хрватске, за трошкове одбране хрватских генерала од 2006. до 2012. године из буџета је плаћено укупно 207.911.177,83 куна или 27,2 милиона евра.

Хрватски портали преносе да је ово само дио средстава којим су плаћени истраживачки тимови тројице хрватских генерала Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака, док се за сада непознати остатак уплаћивао из “Фондације за истину о Домовинском рату”.

Портал наводи да је до прије неколико мјесеци податак о укупној суми коју су порески обвезници платили за обрану генерала представљао “једну од најчуванијих тајни извршне хрватске политике, првенствено оне ХДЗ-ове”, па је након бројних новинарских захтјева са овог питања морала бити скинута ознака тајности.

Тако је из хрватског буџета 2006. године плаћено 8,7 милиона куна или 1,16 милиона евра, а 2007. године 8,6 милиона куна, односно 1,15 милиона евра.

Када је 2008. године почела главна расправа, адвокатима је исплаћено 43.910.900 куна или око 5,85 милиона евра, а годину дана касније 46.547.595 куна или 6,21 милиона евра.

Из буџета Хрватске у 2010. години је за одбрану генерала утрошено 48.304.783 куна или око 6,44 милиона евра, а 2011, када је генералима изречена првостепена пресуда, 28.828.977 куна или 3,84 милиона евра.

Ове године за исту намјену у хрватском буџету је планирано 22.997.633 куна или 3,1 милиона евра.

Портали преноси да се овај новац, осим на истраживачке тимове генерала у Хагу, дијелом трошио и за хрватску тужбу против Србије за геноцид, подигнуту 1999. године пред Међународним судом правде у Хагу, те путне трошкове чланова породица хрватских генерала.

Еуфорија широм Хрватске

Грађани окупљени на трговима широм Хрватске, као и хрватски медији са одушевљењем су пропратили ослобађање Анте Готовине и Младена Маркача.

Јелачићевим тргом одзвањају повици “Анте, Анте”, од како је Жалбено вијеће почело да обара тачке оптужнице, а окупљени, највећим дијелом ветерани, машу заставама.

ТВ коментатори који су пратили догађај нису могли скинути осмијех с лица док је суд образлагао одлуке, истичући да су пале тезе о злочиначком подухвату и одговорности за злочине, односно пропуштања да се они процесуирају.

“Јутарњи лист” је јутро у хашкој судници пратио уз наслов “Посљедње поглавље рата”, а затим је навео да је “Срушена цијела пресуда”, као и да је “Хрватска невина”.

“Вечерњи” наводи да је у питању “Побједа истине”, док Индеџ.хр уз истицање “Ерупције одушевљења широм Хрватске” наводи да су Готовина и Маркач слободни људи.

Из часа у час: Изрицање пресуде

9:42 - Анте Готовина и Младен Маркач ће се у Хрватску вратити авионом Владе те државе.

9:35 - Поништавам пресуде за прогон, депортацију, убиство и нечовјечно поступање, те за пљачку јавне и приватне имовине, окрутно поступање као кршење закона ратовања, те доносим ослобађајућу пресуду по тачкама 1,2,4, 5,6,7,8 и 9 - оптуженицима- рекао је судија Мерон.

- Налажем да се оптуженици Анте Готовина и Младен Маркач одмах пусте на слободу! - рекао је Мерон!

9:33 - Младен Маркач није придонио кривичним дјелима специјалне полиције, нити је на њих могао утицати - рекао је Мерон.

9:31 - Расправно веће је утврдило да је Готовина знао за кривична дјела која су почињена. Та кривична дјела требало је истражити, што је Готовина, према Расправном вијећу, пропустио учинити.

9:30 - Жалбено вијеће неће Готовини изрећи осуђујућу пресуду на темељу алтернативних облика одговорности - рекао је Мерон.

9:26 - Не може се закључити да су људи који су судјеловали у легитимним артиљеријским нападима имали намјеру судјеловати у присилном пресељењу српског становништва - рекао је Мерон.

9:23 - Жалбено вијеће неће изрицати пресуде у алтернативим видовима одговорностима - рекао је Мерон.

9:22 - Жалбено вијеће сматра да генерали Готовина и Маркач нису били чланови удруженог злочиначког потхвата.

9:21 - Жалбено вијеће је поништило одлуку Претресног вијећа о постојању удруженог злочиначког подухвата - рекао је Мерон.

9:18 - Дјеломично се поништава одлука Претресног вијећа да је гранатирање четири града било противправно, на чему се базира теорија удруженог злочиначког подухвата. Жалбено вијеће сматра да не постоји разумно Претресно вијеће које би могло закључити да постојање унутар злочиначког подухвата да уклањање Срба представља једно разумно тумачење.

9:16 - Неколико хиљада хрватских представника удружање ветерана и грађана од којих су многи након синоћње мисе у загребачкој катедрали за генерале Анту Готовину и Младена Маркача судјеловали у бдијењу, окупило се јутрос на Тргу бана Јосипа Јелачића гдје прате пренос изрицања правомоћне пресуде генералима у Хагу.

9:11 - Жалбено вијеће сматра да је Претресно вијеће погријешило у изношењу границе од 200 метара. Претресно вијеће нема никакав доказ који би сугерисао границу пгрешке од 200 метара. Нема никаквог разлога да се ради о тој граници - рекао је судац Мерон.

9:10 - Оспорава се да је постојао удружени злочиначки подухват - рекао је судац Мерон.

9:05 - Данас ће Жалбено вијеће изрећи своју пресуду. Нећу прочитати текст пресуде, осим диспозитива, већ ћу прочитати главне закључке Жалбеног вијећа - рекао је судац Мерон.

8:40 - Комби у којем се налазе генерали Готовина и Маркач кренуо је око 8:35 часова из затвора у шевенингену према судници у Хаагу, јавља ХРТ. Aдвокати генерала већ су у судници, као и супруга Младена Маркача.

Суђење прате бројни страни медији.

Они су већ осуђени за прогоне, депортације, нечовjечно поступање, убиства, пљачку јавне и приватне имовине и безобзирно разарање градова и села Срба за вријеме и послије “Олује”

Готовина је у првостепеном поступку пред Хашким судом 15. априла 2011. године осуђен на 24 године затвора, Маркач на 18 година, а преостали члан хрватске “тројке”, генерал Иван Чермак, ослобођен је кривице и Тужилаштво на ту одлуку није уложило жалбу.

Готовина је у вријеме “Олује” био командант Зборног подручја Сплит, а Маркач Специјалне полиције.

Документационо информативни центар “Веритас” у својој евиденцији има имена 1.960 погинулих и несталих Срба у “Олуји”, од којих 1.205 цивила - 522 жене и 12 дјеце.

У “Олуји” је с простора Српске Крајине протјерано око 220.000 људи.

Суђење за “Олују” почело је 11. марта 2008. због ратних злочина из августа 1995. године.

Готовину је Хашки трибунал оптужио 200. године, у бјекству је био до децембра 2005. када је ухапшен у Шпанији и “смјештен” у притвор Трибунала у Шевенингену.

Оптужница против Чермака и Маркача подигнута је 2004. и они су се добровољно предали Трибуналу, потом и пуштени на привремену слободу до почетка суђења.

Извођење доказа на суђењу завршено је 11. јуна 2010. године, завршне ријечи стране су одржале крајем августа, односно почетком септембра 2010., а током 303 радна дана исказ је дао 81 свједок оптужбе, док је у одбрану оптужених генерала свједочило 57 особа.

Према првостепеној пресуди из априла 2001., Готовина, који је заповједао “Олујом”, и Маркач као командант специјалне полиције били су чланови удруженог злочиначког подухвата који је предводио тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман.

Циљ је, према наводу оптужнице, било протјеривање спрског становништва из Книнске крајине - Готовина и Маркач проглашени су тада кривим за прогон, депортацију, пљачку, убиства, безобзирно уништавање, нехумана дјела и окрутни третман српског становништва у Крајини од почетка августа до краја септембра 1995. године.

Генерал Готовина је, према тој пресуди, наредио незаконито гранатирање Книна и других градова у Крајини и ништа није учинио да спријечи и казни злочине својих подређених над српским становништвом.

Готовина и Маркач су на првостепену пресуду уложили жалбе.

Њихове одбране поднијеле су током прошле и ове године неколико захтјева да се у жалбеном дијелу поступка уведе око 30 нових доказа, међу којима су били и записници сједница Врховног савјета одбране које су се одржавале у Београду за вријеме "Олује", америчка дипломатска биљлешка објављена на Викиликсу и експертски извјештаји америчких официра.

Читањем неправоснажне пресуде и одређивањем распореда иступања одбрана конференција Жалбеног вијећа је почела 14. маја ове године.

Жалбено вијеће је 21. јула затражило од Тужилаштва да разради своје тезе о кривици по алтернативним облицима одговорности Готовине и Маркача.

Вијеће је 2. октобра ове године одбило да разматра нове доказе које је током жалбеног поступка предлагала одбрана оптужених хрватских генерала.

Одбране су у августу ове године посебним актом оспоравале и надлежност Жалбеног вијећа за разматрање питања алтернативне кривице двојице генерала, јер је ријеч о питању које није предмет жалбеног поступка.

Хашко тужилаштво је поручило тада да првостепена пресуда којом су осуђени као чланови удруженог злочиначког подухвата даје основа за проглашење њихове кривице и као помагача у том подухвату, као и за проглашење њихове кривице по командној одговорности за злочине који су услиједили током два мјесеца након "Олује".

Одбрана је тврдила супротно, односно да неправоснажна пресуда не даје никакав основ Жалбеном вијећу да донесе осуђујућу пресуду.

У очекивању пресуде генералима у Хагу, хрватски представници ветеранских удружења позвали су све грађане да им се прикључе на скупу подршке Готовини и Маркачу синоћ у Загребу.

На дан изрицања пресуде, планирани су скупови на централном Тргу бана Јелачића и на трговима у више хрватских градова.

Предсједник удружења специјалне полиције озваничио је да на скупу неће бити говорника, јер политичарима не желе да праве платформу за самопромоцију.

Позвао је све грађане да својим доласком покажу јединство какво је показано и 1991. и упозорио да јединство ветеранских удружења “не долази у питање”.

Клем је хрватским политичарима поручио да се не требају бојати хрватских ветерана већ “своје савијести”, али и да се требају запитати да ли су издали хрватске националне интересе.

Све три телевизијске станице укључиће се у директан пренос из Хага, а осим њих и портали дају анкете грађана који скоро без изузетка сматрају да генерали морају бити ослобођени.

Допринос атмосфери очекивања пресуде дају и ТВ станице које као и поједини медији дају опширне текстове везане уз процес.

Пресуда хрватским генералима изазива пажњу и медија у региону - међу “најхрабријима” у прогнозама је сарајевска “Слободна Босна” која сазнаје: Готовини и Маркачу по 18 година.

Коначна пресуда може се кретати од ослобађајуће пресуде у којој би се утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват до потврде првостепене пресуде којом су Готовина и Маркач осуђени за ратне злочине почињене за време и након “Олује” у оквиру удруженог подухвата.

А све то према плану осмишљеном на састанку хрватског државног и војног врха предвођеног председником Фрањом Туђманом на Брионима 31. јула 1995. године, неколико дана прије почетка “Олује”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана