SP, NDP, SNP: Uvjereni u istorijski rezultat

PR
SP, NDP, SNP: Uvjereni u istorijski rezultat

BANjALUKA - Koalicija Socijalističke partije Petar Đokić, Narodnog demokratskog pokreta i Srpskog narodnog pokreta u prethodnih mjesec dana održala je u prepunim salama predizborne skupove od Novog Grada do Trebinja.

- Nova snaga i energija vidljive su na svakom koraku, o čemu svjedoči činjenica da mnogi naši članovi i simpatizeri nisu mogli da uđu u sale jer su nam gotovo sve bile male - rekao je predsjednik Socijalističke partije i nosilac kandidatske liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici šest Petar Đokić.

Đokić je istakao da narod voli sabornost, a socijalisti su to najbolje pokazali okupljajući koaliciju sa NDP-om i SNP-om i šaljući poruku da su mir, jedinstvo i ekonomski napredak vrijednosti koje su prioritet ovih partija.

- Potkozarje, Krajina, Posavina, Semberija, Podrinje, sarajevsko-romanijska regija, Hercegovina. Sve ove regije čine našu Republiku Srpsku jakom. Ljudi su svuda isti. Žele mir, stabilnost, žele da žive od svog rada. To je oduvijek politika socijalista i izuzetno mi je drago da narod to vidi i podržava - naglasio je Đokić.

Jedna od posljednjih predizbornih tribina, koja je okupila više od 1.000 ljudi, održana je u Brčkom, gdje su sugrađani predsjednika Petra Đokića jasno pokazali da cijene i poštuju njegov trud i zasluge socijalista za napredak ovog grada. Đokić je istakao da je na njegovu inicijativu, ali uz razumijevanje i saradnju koalicionih partnera omogućio distriktu da više od 15 godina dobija električnu energiju iz Republike Srpske po najpovoljnijim cijenama.

- Na taj način Brčko distriktu je donirano 30 miliona maraka i to je najveća donacija stanovnicima distrikta - rekao je Đokić i dodao da je ponosan na tu vrstu politike koja je promovisala odgovornost i solidarnost.

Ciljevi Socijalističke partije su jasni, na prvom mjestu su mir i jedinstvo, kao pretpostavka za jačanje ekonomije i socijalne uloge Republike Srpske. Predsjednik Đokić je istakao da je samo u Hercegovini do sada ugovorena izgradnja novih energetskih objekata u vrijednosti od 2,2 milijarde KM, koji će promijeniti život građanima, ne samo u ovoj regiji, već u cijeloj Srpskoj i BiH.

- Srpska je spremna za nove investicije, energetika je samo jedna oblast na kojoj se može i mora bazirati razvoj i u kojoj naša “Elektroprivreda” treba da bude glavni oslonac - rekao je Đokić ističući da su građani prepoznali odgovornu ulogu i predan rad socijalista na svim pozicijama i da to nagrađuju svojim prisustvom na predizbornim skupovima.

Predizborna kampanja je po pravilu period prepun aktivnosti za svaku političku partiju.

- Mi kao partija smo se konsolidovali još u decembru prošle godine, kada je održan veliki, deveti Kongres Socijalističke partije. Već tada smo vidjeli da imamo veliku podršku i da su odbori širom Republike Srpske spremni i voljni da implementrijaju našu programsku platformu. Ovih prethodnih 30 dana kampanje nas je uvjerilo da smo bili u pravu - kaže izvršni sekretar SP-a Nikola Vukčević.

Socijalisti su predizbornu kampanju počeli u Bijeljini. Tamošnji Gradski odbor partije pokazao je veliku snagu, građani su masovno dali podršku idejama i politikama za koje se Socijalistička partija u Republici Srpskoj zalaže skoro tri decenije.

Uslijedile su tribine na kojima su predstavljeni kandidati u svih devet izbornih jedinica za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i poslanički kandidati za Predstavnički dom Parlamenta BiH u tri izborne jedinice. Potpredsjednik Socijalističke partije i nosilac kandidatske liste koalicije SP-NDP-SNP za Predstavnički dom parlamenta BiH u izbornoj jedinici jedan Davor Strika kaže da je Socijalistička partija u prethodne dvije godine napravila veliki zaokret, podmladila članstvo i ambiciozno ušla u predizborne aktivnosti.

- U prethodnom periodu pristupila su nam četiri poslanika u Narodnoj skupštini, koji su našu ideju i platformu prepoznali kao dobru bazu za nastavak političkog djelovanja. To nam daje za pravo da budemo uvjereni u istorijski izborni rezultat. U prilog tome ide i posjećenost naših tribina širom Srpske. Naišli smo na veliko odobravanje naših programskih ciljeva koji se zasnivaju na jakoj i stabilnoj ekonomiji i stvaranju adekvatnog ambijenta za privlačenje još više investicija. Sve to vodi ka većoj minimalnoj i prosječnoj plati i penziji, većim socijalnim davanjima, boljoj demografskoj i pronatalitetnoj slici. Jednostavno, boljoj Srpskoj - rekao je Strika.

Pune sale znak velike podrške

Predizborna tribina u Derventi je pokazala da socijalisti žele ovaj grad sa još više radnih mjesta i razvijenijom privredom i infrastrukturom.

- Ostajemo pri tome da se brinemo o svim slojevima našeg društva. Da budu veće plate, veće penzije, veća zaposlenost i socijalna davanja i sve drugo - poručeno je iz Dervente.

Izvjesno je da će u ovom gradu socijalisti popraviti izborni rezultat u odnosu na prošle izbore, kao i da će doprinijeti regionalnom razvoju izborne jedinice.

- Iduće godine trebalo bi da počne izgradnja petlje - priključka na autoput, jer je to pokretač razvoja našeg grada i regiona - istakao je predsjednik Gradskog odbora SP-a Derventa i nosilac kandidatske liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici četiri Slaven Gojković.

Dačić pozvao građane Srpske da glasaju za SP

Podrška Socijalističke partije Srbije socijalistima Srpske je čvrsta i nesporna decenijama. Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je građane Republike Srpske i BiH da na opštim izborima u nedjelju, 2. oktobra, glasaju za Socijalističku partiju iz Srpske, ističući da će kandidati ove partije biti najbolji mogući predstavnici srpskog naroda i svih građana.

Dačić je, poslije sastanka sa liderom Socijalističke partije Petrom Đokićem i nosiocima izbornih lista SP u svih devet jedinica za Narodnu skupštinu Srpske i tri za Parlamentarnu skupštinu BiH, poručio svima koji poštuju ono što je radio SPS za srpski narod, rad Slobodana Miloševića i njega lično, treba da glasaju za Socijalističku partiju na izborima 2. oktobra. Ističući da je od bilo kojih izbora važniji opstanak Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, Dačić je podsjetio da je SPS bio jedan od ključnih faktora za potpisivanje Dejtonskog sporazuma koji je omogućio stvaranje Republike Srpske.

- Danas je najbitnije da bude sačuvano jedinstvo u Republici Srpskoj, da nezavisno od stranačkih razlika svima bude prioritet budućnost Republike Srpske i niko ne bi smeo da radi protiv interesa Srpske i srpskog naroda u BiH - rekao je Dačić.

Prvi socijalista Srpske Petar Đokić poručio je da je zajednička ocjena da je Republika Srpska nepotrošiva vrijednost srpskog naroda, koji će se o njoj brinuti i u budućnosti, kao i do sada i da će ideja socijalista biti ideja koja će oplemenjivati život i u Srbiji i Srpskoj.

- Želimo da izbori 2. oktobra budu fer i demokratski, da na slobodan način svi građani Republike Srpske i BiH iskažu svoju političku volju i da poslije toga nastavimo na miran način da radimo i sarađujemo - rekao je Đokić.

Cvijanovićeva i Dodik najbolje rješenje

Podrška kandidaturi Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske i Željki Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH znači ostanak na pravom putu, putu održavanja stabilnosti i razvoja Republike Srpske, stav je rukovodstva Socijalističke partije.

Republiku Srpsku u okviru državne zajednice BiH treba da nastave da vode ozbiljni političari poput Milorada Dodika i Željke Cvijanović, koji znaju i mogu da donose prave odluke, da pregovaraju kada je to neophodno, a sve u najboljem interesu građana i očuvanja Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Socijalistička partija ostaje lojalan i pouzdan partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata da bi se Republika Srpska razvijala, ekonomski jačala, a njene institucije zaštitile od nelegitimnih stranaca čije odluke nemaju utemeljenje u međunarodnim pravnim aktima na čijoj osnovi počiva današnja dejtonska BiH, ali i Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana