Mirko Šarović za “Glas Srpske”: Neću se zaklanjati iza lažnog srbovanja

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Dražan Pozderović

Pad režima je potpuno siguran i to više niko ne dovodi u pitanje. Srpska od 3. oktobra kreće putem razvoja i napretka. To svi vide i to nam potvrđuje atmosfera među građanima i relevantna istraživanja.

Tvrdi to za “Glas Srpske” kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović ističući da se ljudima “ogadio” režim te da su siti lažnih priča, proizvodnje konflikata i tenzija, ogromne korupcije, a istovremenog nazadovanja u svim oblastima i nebrige za građane.

- Spisak neslavnih rekorda ove vlasti je i mnogo duži i to se više ne može kriti. Ljudi su pobijedili strah, spremni su reći “ne” bahatosti i preuzeti odgovornost za normalniji i bolji život - istakao je Šarović.

GLAS: Da li je kampanja bila fer i poštena?

ŠAROVIĆ: U okolnostima gdje s jedne strane imate vlast koja raspolaže svim javnim resursima i koristi ih u predizborne svrhe, kupuje medije, ucjenjuje radnim mjestima i čime sve ne, a s druge strane opoziciju koja nema nijednu polugu moći, teško se može govoriti o fer kampanji. Na našoj strani je iskrena želja za promjenom i ta iskrenost i čisto srce nas, ipak, čine mnogo jačim. Reći narodu da nećete imati šta da jedete ako ne glasate za njih, ili da nećete dati humanitarnu pomoć za popravku kuća nakon zemljotresa, što smo čuli na tribinama vlasti, uvreda je za svakog čovjeka. To prelazi granicu podnošljivosti i pokazuje koliko se vlast pogubila u ogromnom strahu od pada i zato imamo sve prljaviju kampanju vladajućih. Mi nemamo potrebu da se služimo takvim stvarima i bombardujemo nevjerovatnim pričama, ili čak izmišljenim dokumentima. Opozicija dosljedno vodi pozitivnu kampanju, orijentisanu na planove i rezultate. Govorim šta možemo bolje i šta ćemo uraditi nakon 2. oktobra da popravimo ovo teško stanje.

GLAS: Često ste isticali da aktuelna vlast vodi politiku krize jer joj odgovara. Ako pobijedite, kakvu ćete politiku voditi? U čemu će se razlikovati od ove koje se četiri godine držao Milorad Dodik?

ŠAROVIĆ: Neću proizvoditi krize, nego ću stvarati uslove za napredak, Srpskoj neću zatvarati vrata nego otvarati, i za međunarodnu diplomatiju i za dovođenje investitora, a time i gradnju puteva, fabrika… Za razliku od proteklih godina, Srpska neće biti “crna tačka”, nego poželjno mjesto za ulaganje, saradnju i život. Neću bježati sa sjednica i puštati da druga dva člana Predsjedništva BiH, iz druga dva naroda, mimo mene donose odluke štetne za Srpsku. Neću se zaklanjati iza lažnog srbovanja, nego ću svoj patriotizam pokazati i dokazati radom i zalaganjem za Srpsku, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

GLAS: Na čemu ćete insistirati ako budete član Predsjedništva BiH?

ŠAROVIĆ: Ekonomija je za mene čarobna riječ i gotovo sve što budem radio biće usmjereno na ekonomski napredak. Republika Srpska je najjača ako se razvijamo, gradimo, otvaramo poslove za našu djecu i tada nam niko neće moći ništa. Sposoban sam, mogu i znam da otvorim svaka vrata svuda u svijetu. Od Moskve, preko Brisela i Vašingtona i to od mene možete očekivati. Da otvaram RS, da je promovišem, donosim nove investicije i perspektive… A prvenstveno da kroz stalni dijalog sa svima čuvam mir i osiguravam stabilnost. Sadržajnija i kvalitetnija saradnja sa Srbijom, posebno u razvojnim ciljevima i projektima ne samo dvije zemlje nego i regiona, biće u vrhu mojih prioriteta.

GLAS: Šta kažete na tvrdnje vlasti da ste izdajnici i da se Srpskoj ne piše dobro ako SNSD i njegovi koalicioni partneri ne osvoje vlast na nivou BiH?

ŠAROVIĆ: To valjda kaže i u tu mantru nas godinama ubjeđuje čovjek čiji će mandat ostati upamćen po blokadama i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Onaj koji je tako važno pitanje - nacionalnog interesa, koristio za hrvatski Pelješki most dok Hrvatska gradi odlagalište za nuklearni otpad na našoj granici?! Onaj koji ugošćuje hrvatskog predsjednika nakon što je onaj proslavio ubijanje Srba? Koji je predao jasenovačku građu, javno se podsmijava pomoći matice Srbije? Koji je popljačkao i rasprodao javne resurse, opustošio je, raselio, izolovao i zadužio za rekordnih šest milijardi maraka? Onaj koji je na vlast došao na tenkovima SFOR-a i koji je potpisao da na Manjači imamo vojnike koji se pripremaju direktno za NATO brigadu?! O tom “patrioti” govorimo? O dometu njegovog stvarnog patriotizma najbolje govori izjava jednog od druga dva člana Predsjedništva “da urami ANP koji je potpisao, da je sa njim bilo najlakše i da sa funkcije odlazi politički poražen i frustriran”. Ako njima nećemo vjerovati, evo pitam - šta je Dodik uradio za Srpsku kao član Predsjedništva BiH? Osim što se sklanjao dok su se odluke donosile mimo njega?! Mirko Šarović nema potrebu da objašnjava patriotizam jer nikada nije donio nijednu odluku niti pristao na bilo šta što je na štetu RS. Tako će biti uvijek.

Put ka EU

GLAS: Iznijeli ste i jednu zanimljivu tvrdnju - da možete BiH za osam godina uvesti u EU. Na čemu to temeljite?

ŠAROVIĆ: Dovoljno je da krenete od toga da ova vlast za četiri godine nije ništa uradila na ispunjavanju uslova za približavanje članstvu u EU. Njihov nerad i neefikasnost jedini su razlog neuspjeha na evropskom putu. Samo ozbiljan rad i jasan prioritet ka EU donosi rezultat i na tome temeljim tvrdnju o bržem napretku ka EU integracijama, što će biti jedan od mojih glavnih ciljeva.

Pročitajte još: 

Željka Cvijanović za “Glas”: Srpsku ne mogu čuvati amateri i strašljivci
Jelena Trivić za “Glas Srpske”: Puls građana otkucava trijumf
Milorad Dodik za “Glas Srpske”: Pobjeđujemo jer narod zna da smo patriote

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana