Kuvalja: Komisije uvode red u oblast sporta

Srna
Kuvalja: Komisije uvode red u oblast sporta

BANjALUKA - Forum za sport Gradskog odbora SPS Banjaluka i ministar porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović predstavili su danas mjere za razvoj i unapređenje sporta u Banjaluci i Republici Srpskoj na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama partije.

U fokusu je svakako bio novi Zakon o sportu, koji treba da stupi na snagu od 1. januara 2021. godine, kao i rješenja za organizaciju i podršku sportu na nivou grada.

 Bivši biciklista, a danas uspješni organizator sportskih događaja među kojima se izdvaja biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" Vladimir Kuvalja ponudio je rješenja za napredak sporta u najvećem gradu Srpske, naglasivši da bi formiranje Sekretarijata za sport ili stručnih komisija pri gradskom odjeljenju za sport jednom zauvijek uvelo red u ovu oblast, a svi klubovi, savezi i organizatori sportskih događaja bili mnogo zadovoljniji nego danas.

 - Kroz godine iskustva uočio sam mnogo problema i nepravednosti prilikom kategorizacije klubova, pa sam odlučio da se angažujem i ponudim plan za koji tvrdim da bi bio mnogo pravedniji. Imao sam sastanke sa predstavnicima Savezaza sport Beograda, Vojvodine, te ministrom sporta Srbije Vanjom Udovičićem, a njihova iskustva značajno su mi pomogla da kreiram ovaj plan. Ključ je formiranje komisija koje bi sačinjavala stručna lica, treneri, vrhunski sportisti, sportski menadžeri i organizatori sportskih događaja - rekao je Kuvalja, koji je i predsjednik Foruma za sport Gradskog odbora SPS-a.

Komisije bi imale zaduženja da izvrše kategorizaciju klubova, sportista, te sportskih i rekreativnih događaja po kvalitetu. - Stručni saradnici bi bili birani ispred strukovnih saveza i klubova koji su registrovani na teritoriji grada Banjaluka i na taj način bi svi imali jasan uvid u pravljenje kategorizacija i finansiranja, jer bi njihovi predstavnici bili uključeni u rad ovog sekretarijata ili komisije - naglasio je Kuvalja.

 U fokusu rada Ministarstva porodice, omaldine i sporta u Vladi Republike Srpske u narednom periodu biće poboljšanje infrastrukture, kao i rad sa djecom i školski sport, rekla je Davidovićeva.

Dodala je da zbog nedostatka finasija infrastruktura do sada nije bila primarni problem, ali da se to mora promijeniti kako bi sportisti imali optimalne uslove za napredovanje.

Ona je podsjetila da je novi Zakon o sportu, koji je Srpska dobila poslije 18 godina osnova za brži razvoj ove izuzetno važne grane.

- Svi manje-više znaju da je zakon usvojen i da njegova primjena počinje 1. januara 2021. godine, ali je potrebno da znamo šta nam on omogućava. Jasno smo definisali način na koji se radi sa djecom u sportu, uveli smo obavezne sistematske preglede, kategorisali sport i propisima stvorili uslove za razvoj zdrave baze kao temelja svakog zdravog društva. Posebnu pažnju smo posvetili edukaciji kadrova koji rade sa djecom, a predviđeni su jasno definisani uslovi odnosno nivo stručne spreme sa kojom sportski stručnjak može da obučava mlade sportiste do njihove 14. godine - rekla je Davidovićeva.

Zdravlje mladih sportista je jedan od najvažnijih segmenata pa su zato uvedeni obavezni sistematski pregledi jednom godišnje za sportiste do 18 godina, profesionalne sportiste i sportiste sa invaliditetom.

- Te preglede finansiraće ministarstvo. Stvorili smo mogućnost za dalje napredovanje sistema školskog sporta kako bismo uključili što veći broj učenika - naglasila je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana