Куваља: Комисије уводе ред у област спорта

Срна
Куваља: Комисије уводе ред у област спорта

БАЊАЛУКА - Форум за спорт Градског одбора СПС Бањалука и министар породице омладине и спорта у Влади Републике Српске Соња Давидовић представили су данас мјере за развој и унапређење спорта у Бањалуци и Републици Српској на конференцији за новинаре која је одржана у просторијама партије.

У фокусу је свакако био нови Закон о спорту, који треба да ступи на снагу од 1. јануара 2021. године, као и рјешења за организацију и подршку спорту на нивоу града.

 Бивши бициклиста, а данас успјешни организатор спортских догађаја међу којима се издваја бициклистичка трка "Београд - Бањалука" Владимир Куваља понудио је рјешења за напредак спорта у највећем граду Српске, нагласивши да би формирање Секретаријата за спорт или стручних комисија при градском одјељењу за спорт једном заувијек увело ред у ову област, а сви клубови, савези и организатори спортских догађаја били много задовољнији него данас.

 - Кроз године искуства уочио сам много проблема и неправедности приликом категоризације клубова, па сам одлучио да се ангажујем и понудим план за који тврдим да би био много праведнији. Имао сам састанке са представницима Савезаза спорт Београда, Војводине, те министром спорта Србије Вањом Удовичићем, а њихова искуства значајно су ми помогла да креирам овај план. Кључ је формирање комисија које би сачињавала стручна лица, тренери, врхунски спортисти, спортски менаџери и организатори спортских догађаја - рекао је Куваља, који је и предсједник Форума за спорт Градског одбора СПС-а.

Комисије би имале задужења да изврше категоризацију клубова, спортиста, те спортских и рекреативних догађаја по квалитету. - Стручни сарадници би били бирани испред струковних савеза и клубова који су регистровани на територији града Бањалука и на тај начин би сви имали јасан увид у прављење категоризација и финансирања, јер би њихови представници били укључени у рад овог секретаријата или комисије - нагласио је Куваља.

 У фокусу рада Министарства породице, омалдине и спорта у Влади Републике Српске у наредном периоду биће побољшање инфраструктуре, као и рад са дјецом и школски спорт, рекла је Давидовићева.

Додала је да због недостатка финасија инфраструктура до сада није била примарни проблем, али да се то мора промијенити како би спортисти имали оптималне услове за напредовање.

Она је подсјетила да је нови Закон о спорту, који је Српска добила послије 18 година основа за бржи развој ове изузетно важне гране.

- Сви мање-више знају да је закон усвојен и да његова примјена почиње 1. јануара 2021. године, али је потребно да знамо шта нам он омогућава. Јасно смо дефинисали начин на који се ради са дјецом у спорту, увели смо обавезне систематске прегледе, категорисали спорт и прописима створили услове за развој здраве базе као темеља сваког здравог друштва. Посебну пажњу смо посветили едукацији кадрова који раде са дјецом, а предвиђени су јасно дефинисани услови односно ниво стручне спреме са којом спортски стручњак може да обучава младе спортисте до њихове 14. године - рекла је Давидовићева.

Здравље младих спортиста је један од најважнијих сегмената па су зато уведени обавезни систематски прегледи једном годишње за спортисте до 18 година, професионалне спортисте и спортисте са инвалидитетом.

- Те прегледе финансираће министарство. Створили смо могућност за даље напредовање система школског спорта како бисмо укључили што већи број ученика - нагласила је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана