Klokić: Izborni proces bi u svakoj zemlji trebalo da bude ogledalo demokratije

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ministar evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić poručio je da bi izborni proces u svakoj zemlji trebalo da bude ogledalo demokratije u kojem se birači opredjeljuju jedino na osnovu programa koje im predstavljaju kandidati, a nikako prema preporuci ili savjetu nekoga sa strane, ma ko to bio.

Klokić je, reagujući na izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johan Satlera o izbornom procesu u BiH, rekao da nije ni očekivao da ovaj proces prođe bez uplitanja onih koji ne bi trebalo da se petljaju u unutrašnje procese Republike Srpske.

- Smatram zaista zabrinjavajućim to što se u periodu kad je kampanja praktično iza nas, tri dana pred izbore, pojavi jedna ovakva izjava Satlera - rekao je Srni Klokić.

On je naveo da je najmučniji dio uplitanja Satlera to što on pokušava da sve to stavi pod veo reformi i navodnog širenja demokratičnosti.

- Nemojmo se igrati tih igara. Nemojmo se više, gospodine Satleru, igrati bilo kakvih igara, jer ovi izbori su za nas ozbiljna stvar. I pored svih pokušaja ometanja i nepromišljenosti određenih figura, ja sam optimista i zaista želim da vjerujem da će doći vrijeme kada će izborni proces biti isključivo unutrašnja stvar BiH, bez miješanja stranog faktora - rekao je Klokić.

Na kraju krajeva, dodao je on, zar to nisu principi i vrijednosti koje Zapad njeguje u svojim zemljama, te upitao zašto BiH nema pravo na isto.

- Gospodine Satleru, kod nas se u narodu kaže: "Svoj ti pos'o" - rekao je Klokić.

Satler je u izjavi za Nezavisne novine pozvao građane BiH da izađu na izbore 2. oktobra, uprkos tome što, kako kaže, nije zadovoljan reformama koje političari nisu sproveli, iako su obećali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana