Jerinić: Doboj ne želi sudbinu Mostara, tražimo pojašnjenja političke odluke CIK-a

Srna
Jerinić: Doboj ne želi sudbinu Mostara, tražimo pojašnjenja političke odluke CIK-a

DOBOJ- Dobojski gradonačelnik Boris Jerinić i politički subjekti koji su podržali njegovu kandidaturu na proteklim lokalnim izborima danas su na sastanku sa predstavnicima Gradske izborne komisije (GIK) predočili zahtjev da se organizuje sastanak sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH radi razmatranja okolnosti neutvrđivanja izbornih rezultata za Doboj.

Jerinić, koji je bio kandidat SNSD-a za dobojskog gradonačelnika, rekao je da na sastanku sa CIK-om žele da dobiju pojašnjenja u vezi sa odlukom o nepotvrđivanju izbora i eventualne rokove za rješenje aktuelne situacije, s obzirom na to da je prouzrokovala političku nestabilnost i neizvjesnost u Doboju, te dovodi u pitanje započeti razvoj grada.

- Smatramo i dalje da je odluka CIK-a politička motivisana, da nije argumentovana i nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH - izjavio je Jerinić i istakao da ovaj grad ne želi da ima sudbinu grada Mostara.

Jerinić kaže da od CIK-a želi da dobije i zvaničan odgovor na "priče po kuloarima" da će se izbori u Doboju ponoviti 28. februara, kao i da se analizira situacija sa fiktivnim političkim subjektima koji su nastupili na izborima.

On je ponovio da koalicija i predsjednici političkih partija koji su podržali njegovu kandidaturu za gradonačelnika i listu nosi više od 30.000 glasova, dok ljudi za koje kaže da su kršili Izborni zakon BiH i traže da se izbori ponište i ponove nemaju ni 3.000 glasova.

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je novinarima da je na današnjem sastanku ponovo analiziran izborni dan, kao i prigovori pojedinih političkih subjekata koji su CIK-u podnijeli zahtjev da se zbog, kako oni navode, uočenih izbornih nepravilnosti, ponove lokalni izbori u ovom gradu.

- Činjenica je i što smo znali da su politički subjekti koji su se žalili na izborni dan već pripremali scenario čiji je cilj bio da se prekinu izbori u Doboju, da u periodu od devet do 11 časova obustave glasanje. Normalno, GIK to nije dozvolio ulažući velike napore - izjavio je Paleksić.

On kaže da su sve napravilnosti na izborni dan, uključujući i posmatrače, kojih je na biračkim mjestima u prosjeku bilo po devet, dostavljeni u izvještaju CIK-u.

 -Oni su (politički subjekti koji su se žalili CIK-u) povukli članove svojih biračkih odbora, što nisu smjeli, mi smo ih popunili sa rezervom i izbore završili. Šta se dešavalo prilikom utvrđivanja glasova, da li je bilo nekih nepravilnosti, to mi ne znamo. Uzeli smo izjave od predsjednika biračkih odbora, gdje su nam potvrdili šta se dešavalo - izjavio je Paleksić.

Paleksić je istakao da sve te uočene nepravilnosti ne mogu uticati na izborne rezultate za gradonačelnika, te podsjetio da je prvoplasirani kandidat za gradonačelnika osvojio 35.000 glasova, dok drugi ima 5.000, pa rezultati ne mogu biti ugroženi.

Dodaje da je na CIK-u da utvrdi nepravilnosti i poručio da na svaku odluku postoji mogućnost žalbe.

- Žao mi je što je CIK pod velikim pritiskom i žao mi je ukoliko se njihova odluka ne bude zasnivala na pravu - izjavio je Paleksić.

CIK BiH je 16. decembra, odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora, potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH za 64 skupštine opština u FBiH i 55 u Republici Srpskoj, 119 načelnika opština u FBiH, 14 gradskih skupština u FBiH, pet skupština gradova u Srpskoj, 21 gradonačelnika, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Rezultati izbora za Srebrenicu i Doboj nisu utvrđeni jer se vode postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovornosti izborne administracije u ovoj opštini, odnosno gradu.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana