Јеринић: Добој не жели судбину Мостара, тражимо појашњења политичке одлуке ЦИК-а

Срна
Јеринић: Добој не жели судбину Мостара, тражимо појашњења политичке одлуке ЦИК-а

ДОБОЈ- Добојски градоначелник Борис Јеринић и политички субјекти који су подржали његову кандидатуру на протеклим локалним изборима данас су на састанку са представницима Градске изборне комисије (ГИК) предочили захтјев да се организује састанак са Централном изборном комисијом (ЦИК) БиХ ради разматрања околности неутврђивања изборних резултата за Добој.

Јеринић, који је био кандидат СНСД-а за добојског градоначелника, рекао је да на састанку са ЦИК-ом желе да добију појашњења у вези са одлуком о непотврђивању избора и евентуалне рокове за рјешење актуелне ситуације, с обзиром на то да је проузроковала политичку нестабилност и неизвјесност у Добоју, те доводи у питање започети развој града.

- Сматрамо и даље да је одлука ЦИК-а политичка мотивисана, да није аргументована и није заснована на Изборном закону БиХ - изјавио је Јеринић и истакао да овај град не жели да има судбину града Мостара.

Јеринић каже да од ЦИК-а жели да добије и званичан одговор на "приче по кулоарима" да ће се избори у Добоју поновити 28. фебруара, као и да се анализира ситуација са фиктивним политичким субјектима који су наступили на изборима.

Он је поновио да коалиција и предсједници политичких партија који су подржали његову кандидатуру за градоначелника и листу носи више од 30.000 гласова, док људи за које каже да су кршили Изборни закон БиХ и траже да се избори пониште и понове немају ни 3.000 гласова.

Предсједник ГИК-а Ненад Палексић рекао је новинарима да је на данашњем састанку поново анализиран изборни дан, као и приговори појединих политичких субјеката који су ЦИК-у поднијели захтјев да се због, како они наводе, уочених изборних неправилности, понове локални избори у овом граду.

- Чињеница је и што смо знали да су политички субјекти који су се жалили на изборни дан већ припремали сценарио чији је циљ био да се прекину избори у Добоју, да у периоду од девет до 11 часова обуставе гласање. Нормално, ГИК то није дозволио улажући велике напоре - изјавио је Палексић.

Он каже да су све направилности на изборни дан, укључујући и посматраче, којих је на бирачким мјестима у просјеку било по девет, достављени у извјештају ЦИК-у.

 -Они су (политички субјекти који су се жалили ЦИК-у) повукли чланове својих бирачких одбора, што нису смјели, ми смо их попунили са резервом и изборе завршили. Шта се дешавало приликом утврђивања гласова, да ли је било неких неправилности, то ми не знамо. Узели смо изјаве од предсједника бирачких одбора, гдје су нам потврдили шта се дешавало - изјавио је Палексић.

Палексић је истакао да све те уочене неправилности не могу утицати на изборне резултате за градоначелника, те подсјетио да је првопласирани кандидат за градоначелника освојио 35.000 гласова, док други има 5.000, па резултати не могу бити угрожени.

Додаје да је на ЦИК-у да утврди неправилности и поручио да на сваку одлуку постоји могућност жалбе.

- Жао ми је што је ЦИК под великим притиском и жао ми је уколико се њихова одлука не буде заснивала на праву - изјавио је Палексић.

ЦИК БиХ је 16. децембра, одлуком о потврђивању и објави резултата локалних избора, потврдио резултате локалних избора у БиХ за 64 скупштине општина у ФБиХ и 55 у Републици Српској, 119 начелника општина у ФБиХ, 14 градских скупштина у ФБиХ, пет скупштина градова у Српској, 21 градоначелника, те за Скупштину Брчко дистрикта.

Резултати избора за Сребреницу и Добој нису утврђени јер се воде поступци које је покренуо ЦИК о утврђивању повреда изборног процеса и евентуалне одговорности изборне администрације у овој општини, односно граду.

Представници добојских одбора ПДП-а, ДНС-а, СДС-а, Народног покрета "Бањалука зове" и СП-а су 17. новембра, због, како наводе, уочених изборних неправилности, потписали заједнички захтјев о понављању локалних избора у овом граду, који је достављен ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана