Slaba vajda od brojnih apela nadležnih službi: Vatrogasci svakodnevno gase požare na otvorenom

Aleksandra Todorović
Slaba vajda od brojnih apela nadležnih službi: Vatrogasci svakodnevno gase požare na otvorenom

Vatrogasci su proteklih dana imali pune ruke posla zbog učestalih intervencija na području grada, nastalih usljed nekontrolisanog širenja vatre izazvane paljenjem niskog rastinja tokom krčenja njiva i dvorišta.

Iz Vatrogasne brigade Banjaluka apeluju na stanovnike da ne pale nisko rastinje jer to može dovesti do požara većih razmjera, gdje mogu biti ugroženi ljudski životi i imovina. Tokom prošle sedmice su svakodnevno dobijali pozive za gašenje požara na otvorenom, a u četvrtak su imali čak 12 intervencija zbog požara niskog rastinja i šume na više lokacija širom grada. Kako navode iz Vatrogasne brigade, nisko rastinje gorjelo je u Krminama, Piskavici, Drakuliću, Jošikovoj vodi, Bukvaleku, ulicama Radovana Vulina, Braće Miletić i u Šargovačkoj, dok je u Aginom Selu izbio šumski požar. Brzom intervencijom vatrogasaca svi požari su ugašeni.

Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka navode da je, na području koje pokrivaju, od početka godine pa do 1. marta evidentirano ukupno 39 požara, dok je u istom periodu prošle godine bilo 48 požara.

- Na području Banjaluke zabilježeno je 17 požara, šest u Laktašima, tri na području Prnjavora, dva u Čelincu, četiri na području Kotor Varoša, te sedam u Kneževu - kazali su u PU Banjaluka.

Dodali su da se u 18 slučajeva radi o požarima na stambenim i pomoćnim objektima, dok je u 21 riječ o požarima suve trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake i time pričinili materijalnu štetu.

- U požarima je smrtno stradalo jedno lice - rekli su iz PU Banjaluka.

Apeluju na stanovnike da prilikom obavljanja proljećnih radova na imanjima spaljivanje korova i drugog zapaljivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

- Sva lica koja pale vatru na otvorenom dužna su da je drže pod nadzorom, te ugase ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo eventualno raznošenje i pojava vatrene stihije, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada - istakli su iz policije.

Iz policije napominju da će u narednom periodu u okviru ovlašćenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar.

Kazne

Zakonom o zaštiti od požara, kao jedna od obaveznih mjera zaštite, zabranjeno je svako paljenje bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca.

- Za fizička lica koja pale korov i poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja požara, propisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM - kažu iz Policijske uprave Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana