Слаба вајда од бројних апела надлежних служби: Ватрогасци свакодневно гасе пожаре на отвореном

Александра Тодоровић
Слаба вајда од бројних апела надлежних служби: Ватрогасци свакодневно гасе пожаре на отвореном

Ватрогасци су протеклих дана имали пуне руке посла због учесталих интервенција на подручју града, насталих усљед неконтролисаног ширења ватре изазване паљењем ниског растиња током крчења њива и дворишта.

Из Ватрогасне бригаде Бањалука апелују на становнике да не пале ниско растиње јер то може довести до пожара већих размјера, гдје могу бити угрожени људски животи и имовина. Током прошле седмице су свакодневно добијали позиве за гашење пожара на отвореном, а у четвртак су имали чак 12 интервенција због пожара ниског растиња и шуме на више локација широм града. Како наводе из Ватрогасне бригаде, ниско растиње горјело је у Крминама, Пискавици, Дракулићу, Јошиковој води, Буквалеку, улицама Радована Вулина, Браће Милетић и у Шарговачкој, док је у Агином Селу избио шумски пожар. Брзом интервенцијом ватрогасаца сви пожари су угашени.

Из Полицијске управе (ПУ) Бањалука наводе да је, на подручју које покривају, од почетка године па до 1. марта евидентирано укупно 39 пожара, док је у истом периоду прошле године било 48 пожара.

- На подручју Бањалуке забиљежено је 17 пожара, шест у Лакташима, три на подручју Прњавора, два у Челинцу, четири на подручју Котор Вароша, те седам у Кнежеву - казали су у ПУ Бањалука.

Додали су да се у 18 случајева ради о пожарима на стамбеним и помоћним објектима, док је у 21 ријеч о пожарима суве траве и ниског растиња, букове шуме и борића, који су се проширили и захватили помоћне објекте и воћњаке и тиме причинили материјалну штету.

- У пожарима је смртно страдало једно лице - рекли су из ПУ Бањалука.

Апелују на становнике да приликом обављања прољећних радова на имањима спаљивање корова и другог запаљивог материјала обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

- Сва лица која пале ватру на отвореном дужна су да је држе под надзором, те угасе остатке несагорених материја, како би се спријечило евентуално разношење и појава ватрене стихије, а посебно у близини шумских комплекса и засада - истакли су из полиције.

Из полиције напомињу да ће у наредном периоду у оквиру овлашћења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар.

Казне

Законом о заштити од пожара, као једна од обавезних мјера заштите, забрањено је свако паљење без претходног обавјештавања ватрогасаца.

- За физичка лица која пале коров и пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења пожара, прописана је новчана казна од 100 до 1.000 КМ - кажу из Полицијске управе Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана