Ko će i kako raditi tokom praznika: Za dežurne službe nema predaha

Katarina Šaponja
Ko će i kako raditi tokom praznika: Za dežurne službe nema predaha

BANjALUKA - Dok većina sugrađana bude praznovala, radnici Službe hitne pomoći, pekari i trgovci u dragstorima radiće bez ograničenja, dok će u Domu zdravlja biti organizovana dežurstva.

Kao i ostale službe za hitne intervencije, vatrogasci će priskočiti u pomoć ukoliko bude potrebe. Taksisti neće povećavati početnu cijenu prevoza, a njihovo radno vrijeme takođe ostaje nepromijenjeno.

Iz Gradske uprave saopštili su da su u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske neradni dani povodom republičkog praznika - Međunarodnog praznika rada 1. i 2. maj, te 9. maj.

- Za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće 3. maj (pravoslavni Veliki petak), 5. maj (dan Vaskrsa) i 6. maj (Vaskršnji ponedjeljak) - naveli su iz ove lokalne uprave.

Dodali su da u dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Na Međunarodni praznik rada, u srijedu 1. maja, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada, u vremenu od sedam do 13 časova, imaju mogućnost da rade  prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom.

U skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada  1. i 9. maja rade non stop pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama.

Od osam do 21.00  mogu da rade trgovine na malo pogrebnom opremom.

Navedeni subjekti mogu da rade i 2. maja, a uz njih drugog dana republičkog praznika na području grada Banjaluke u periodu od osam do 16 časova mogu da rade i pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, te trgovački centri u vremenu od osam do 22 časa.

Poslodavci su radnicima, koji budu radili u dane predstojećih praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu.

Za vrijeme prvomajskih praznika, radiće dežurna apoteka „Prvi maj“.

Iz Dom zdravlja kažu da će služba porodične medicine - dežurni timovi u Poliklinici i u Platonovoj ulici, raditi u dvije smjene, od sedam do 20 časova.

- Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu - dežurni stomatolog radiće u stomatološkoj ambulanti u Službi hitne medicinske pomoći 24 časa - kažu iz ove ustanove i dodaju da će specijalističke pedijatrijske ambulante raditi 1, 2, 3, 6. i 9. maja, a dežurni pedijatri radiće od sedam do 15 časova, u pedijatrijskim ambulantama u Poliklinici.

Ističu da se poslijepodnevnim i večernjim časovima djeca zbrinjavaju u ambulantama porodične medicine u Poliklinici i u Platonovoj ulici, a nakon 20 časova pacijente će zbrinjavati Služba hitne pomoći.

- Odjeljenje za hematološku i biohemijsku dijagnostiku radiće 1, 2, 3, 6. i 9. maja, od sedam do 20 časova, pružaće usluge u centralnoj laboratoriji u objektu Poliklinike, dok će laboratorijske usluge od 20 časova pacijenti dobijati u Službi hitne medicinske pomoći - pojasnili su iz lokalne uprave.

Ugostiteljski objekti radiće u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banjaluke.

Šoping mol “Delta planet” neće raditi 1. maja, 5. maja i 9. maja, dok će 3. maja raditi skraćeno do 17 časova.

Gradska uprava

Za vrijeme prvomajskih i vaskršnjih praznika,te Dana pobjede nad fašizmom, Gradska uprava neće raditi 1,2, 3, 6. i 9. maja.

Iz Odjeljenja za opštu upravu napominju da će za eventualne hitne slučajeve smrti lica čija je tijela potrebno hitno prevesti van teritorije BiH, biti organizovano telefonsko dežurstvo matičara u petak 3. maja, kao i u ponedjeljak 6. maja. Matičari se mogu kontaktirati u navedene dane u terminu od osam do 13 časova – putem telefona broj: 066/641-388

Izletišta

Da bi građani u lijepom i uređenom ambijentu tradicionalno proslavili 1. maj, Međunarodni praznika rada, iz Turističke organizacije Banjaluka ranije su najavili da će nadležne gradske službe intenzivnije sređivati izletišta. Istakli su da se i zbog Vaskrsa očekuje i veći broj posjetilaca.

Javni gradski i prigradski prevoz 

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava putnike, da će autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada Banje Luke, u periodu od 1. do 9. maja saobraćati po sljedećem redu vožnje:

  • 1, 2, 5, 6. i 9. maj – kao nedjeljom,
  • 3. i 4. maj – kao subotom i
  • 7. i 8. maj – kao radnim danom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana