Preliminarni rezultati analiza: Vrbas zagadile fekalije iz septičkih jama

Aleksandar Stojanović
Preliminarni rezultati analiza: Vrbas zagadile fekalije iz septičkih jama

BANjALUKA - Tečnost koja se izlila u Vrbas na novoizgrađenom nasipu u blizini novog mosta u Banjaluci su fekalije koje su se slile iz viših predjela naselja Kočićev vijenac, gdje mještani već duži niz godina nemaju riješeno pitanje kanalizacije, pokazali su preliminarni rezultati analaza koje je obavio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, saznaje „Glas Srpske”.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman kazao je da su u pitanju preliminarni rezultati, te da će se konkretniji i konačni podaci znati za nekoliko dana.

- Javili su nam se i mještani gornjih djelova Kočićevog vijenca, iznad „Kosmosa”, koji su nam kazali da nemaju riješeno pitanje kanalizacije, te da u dvorištima postoje septičke jame odakle otpadne vode idu dalje u potok koji vodi do Vrbasa – kazao je Kecman.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kočićev vijenac Darko Sabljić kazao je da taj problem postoji već nekoliko decenija, te da je prije pet godina urađena projektna dokumentacija kako bi problem bio otklonjen.

- Međutim, vrijednost projekta je 3,5 miliona KM i trenutno nema sredstava za realizaciju. U pitanju je projekat „Trla – Močile” i naš prijedlog je da se on realizacije fazno, kroz nekoliko godina – kazao je Sabljić.

Napominje da već nekoliko godina apliciraju prema Gradu Banjaluka sa tim prijedlogom.

- Nadamo se da će u nekom periodu početi njegova realizacija – istakao je Sabljić.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar naglašava da taj problem ne postoji samo u tom naselju i da je potrebno izgraditi gradski centralni sistem prečišćavanja otpadnih voda.

- Naša ideja je da centralno postrojenje bude u Delibašinom selu, ali potrebno je napraviti veći broj manjih sistema koji bi vodili do tog glavnog sistema. To je ogroman projekat, a vrijednost samo prve faze bila bi oko 50 miliona evra – kazao je Bilčar.

Na tek izgrađenom nasipu na obali Vrbasa, u ponedeljak u poslijepodnevnim časovima pojavila se crna tečnost.

Inspekcija je odmah izašla na teren i uzela uzorke, a u proteklim danima obavljena je i kontrola poslovnih subjekata koji rade u blizini novog nasipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana