Прелиминарни резултати анализа: Врбас загадиле фекалије из септичких јама

Александар Стојановић
Прелиминарни резултати анализа: Врбас загадиле фекалије из септичких јама

БАЊАЛУКА - Течност која се излила у Врбас на новоизграђеном насипу у близини новог моста у Бањалуци су фекалије које су се слиле из виших предјела насеља Кочићев вијенац, гдје мјештани већ дужи низ година немају ријешено питање канализације, показали су прелиминарни резултати аналаза које је обавио Институт за јавно здравство Републике Српске, сазнаје „Глас Српске”.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман казао је да су у питању прелиминарни резултати, те да ће се конкретнији и коначни подаци знати за неколико дана.

- Јавили су нам се и мјештани горњих дјелова Кочићевог вијенца, изнад „Космоса”, који су нам казали да немају ријешено питање канализације, те да у двориштима постоје септичке јаме одакле отпадне воде иду даље у поток који води до Врбаса – казао је Кецман.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кочићев вијенац Дарко Сабљић казао је да тај проблем постоји већ неколико деценија, те да је прије пет година урађена пројектна документација како би проблем био отклоњен.

- Међутим, вриједност пројекта је 3,5 милиона КМ и тренутно нема средстава за реализацију. У питању је пројекат „Трла – Мочиле” и наш приједлог је да се он реализације фазно, кроз неколико година – казао је Сабљић.

Напомиње да већ неколико година аплицирају према Граду Бањалука са тим приједлогом.

- Надамо се да ће у неком периоду почети његова реализација – истакао је Сабљић.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар наглашава да тај проблем не постоји само у том насељу и да је потребно изградити градски централни систем пречишћавања отпадних вода.

- Наша идеја је да централно постројење буде у Делибашином селу, али потребно је направити већи број мањих система који би водили до тог главног система. То је огроман пројекат, а вриједност само прве фазе била би око 50 милиона евра – казао је Билчар.

На тек изграђеном насипу на обали Врбаса, у понедељак у послијеподневним часовима појавила се црна течност.

Инспекција је одмах изашла на терен и узела узорке, а у протеклим данима обављена је и контрола пословних субјеката који раде у близини новог насипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана