Geotermalne vode poetncijal za grijanje

Andrea Simanić
Geotermalne vode poetncijal za grijanje

Na osnovu ispitivanja, koja su rađena prethodnih 30 godina postoje pokazatelji da na teritoriji grada Banjaluka postoje geotermalni resursi, ali se još uvijek ne može dati ocjena o količini vode i njenoj temperaturi na većim dubinama, koja bi bila iskorišćena za grijanje stanova.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

- Neophodno je nastaviti istraživanja da bismo dobili precizne podatke o kapacitetima ovog resursa, te da li ima realnih osnova za njegovu eksploataciju - objasnio je Šajić.

Kako on navodi, gradska uprava dugoročno teži ka održivom razvoju, što je definisano Strategijom razvoja grada Banjaluka za period 2007-2015. godine, Lokalnim ekološkim akcionim planom i Održivim energetskim akcionim planom.

- Smatramo da je projekat istraživanja i korišćenja termalnih voda usklađen sa pomenutim strateškim dokumentima i znatno doprinosi njihovoj realizaciji. Skupština grada je u prethodnom periodu razmatrala i prihvatila informaciju o sastanku održanom još 2010. godine između predstavnika grada i kompanije "MANNVIT" sa Islanda u vezi sa istraživanjem termalnih voda u svrhu toplifikacije grada - istakao je Šajić.

On je dodao da je podržana namjera te kompanije da se pristupi istražnoj fazi projekta eksploatacije termalnih voda na području Banjaluke.

- Ova kompanija je zatražila od Vlade RS koncesiju za istraživanje resursa termalnih voda, za koje grad ne bi imao nikakva finansijska ulaganja, a o tome će se izjasniti Skupština grada na sljedećoj sjednici 25. oktobra - rekao je Šajić.

Hidrolog sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Čedomir Crnogorac ističe da su priče da Banjaluka leži na termalnim vodama samo proizvoljne tvrdnje, jer da je zaista tako, grad bi se odavno grijao na taj način.

- Svakako neophodno je da se uradi hidrogeološka prospekcija. Trebalo bi napraviti bušotine na području grada i na taj način bi se došlo do eventualnih geotermalnih izvora. Međutim, takva istraživanja su jako skupa i neizvjesna i mogla bi da traju i dvije do tri godine - rekao je Crnogorac.

Prema njegovim riječima jedini geotermalni izvor na području grada je u Srpskim toplicama, sa toplotom vode od 36 stepeni Celzijusa.

- Voda takve temperature može da se koristi samo u određene rekreativne svrhe, kao što je bazen, koji i postoji na toj lokaciji. Ali ova voda nema potrebnih kapaciteta da bi mogla da služi za plastenike, zagrijavanje objekata... neku širu eksploataciju - naglasio je Crnogorac.

Banje

- U okolini Banjaluke postoji izvor termalne vode u Laktašima, gdje se obavlja i toplifikacija banjskih objekata, odnosno hotela "San". Takođe, i u Slatini postoji izvor termomineralne vode, koji se koristi samo u rekreativne svrhe i svrhe liječenja - rekao je Crnogorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana