Геотермалне воде поетнцијал за гријање

Андреа Симанић
Геотермалне воде поетнцијал за гријање

На основу испитивања, која су рађена претходних 30 година постоје показатељи да на територији града Бањалука постоје геотермални ресурси, али се још увијек не може дати оцјена о количини воде и њеној температури на већим дубинама, која би била искоришћена за гријање станова.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић.

- Неопходно је наставити истраживања да бисмо добили прецизне податке о капацитетима овог ресурса, те да ли има реалних основа за његову експлоатацију - објаснио је Шајић.

Како он наводи, градска управа дугорочно тежи ка одрживом развоју, што је дефинисано Стратегијом развоја града Бањалука за период 2007-2015. године, Локалним еколошким акционим планом и Одрживим енергетским акционим планом.

- Сматрамо да је пројекат истраживања и коришћења термалних вода усклађен са поменутим стратешким документима и знатно доприноси њиховој реализацији. Скупштина града је у претходном периоду разматрала и прихватила информацију о састанку одржаном још 2010. године између представника града и компаније "MANNVIT" са Исланда у вези са истраживањем термалних вода у сврху топлификације града - истакао је Шајић.

Он је додао да је подржана намјера те компаније да се приступи истражној фази пројекта експлоатације термалних вода на подручју Бањалуке.

- Ова компанија је затражила од Владе РС концесију за истраживање ресурса термалних вода, за које град не би имао никаква финансијска улагања, а о томе ће се изјаснити Скупштина града на сљедећој сједници 25. октобра - рекао је Шајић.

Хидролог са Природно-математичког факултета у Бањалуци Чедомир Црногорац истиче да су приче да Бањалука лежи на термалним водама само произвољне тврдње, јер да је заиста тако, град би се одавно гријао на тај начин.

- Свакако неопходно је да се уради хидрогеолошка проспекција. Требало би направити бушотине на подручју града и на тај начин би се дошло до евентуалних геотермалних извора. Међутим, таква истраживања су јако скупа и неизвјесна и могла би да трају и двије до три године - рекао је Црногорац.

Према његовим ријечима једини геотермални извор на подручју града је у Српским топлицама, са топлотом воде од 36 степени Целзијуса.

- Вода такве температуре може да се користи само у одређене рекреативне сврхе, као што је базен, који и постоји на тој локацији. Aли ова вода нема потребних капацитета да би могла да служи за пластенике, загријавање објеката... неку ширу експлоатацију - нагласио је Црногорац.

Бање

- У околини Бањалуке постоји извор термалне воде у Лакташима, гдје се обавља и топлификација бањских објеката, односно хотела "Сан". Такође, и у Слатини постоји извор термоминералне воде, који се користи само у рекреативне сврхе и сврхе лијечења - рекао је Црногорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана