Trebinje i Neum zamijenili Makarsku i Dubrovnik

Danijela Bajić
Trebinje i Neum zamijenili Makarsku i Dubrovnik

BANjALUKA - Makarsku rivijeru i druge primorske gradove u Hrvatskoj, gdje su godinama tokom sezone na jednodnevni izlet odlazili stanovnici iz cijele Srpske, ovog ljeta zamijenila su domaća zanimljiva mjesta, poput Trebinja i Neuma.

U turističkim agencijama u Srpskoj koje su sticajem okolnosti jednodnevne izlete, koje su ranije organizovale u Hrvatskoj, okrenule ka domaćim destinacijama, kažu da imaju pune ruke posla.

Najveće interesovanje kada su u pitanju jednodnevni izleti, ističu, vlada za Neum pa se tako traži mjesto više u autobusu. U turističkoj agenciji “Vuković”, koja godinama organizuje jednodnevni izlet u Makarsku, kažu da svake nedjelje najmanje jedan autobus pun putnika ode za Neum.

- Interesovanje, kako za jednodnevni, tako i višednevni izlet u Neumu je veliko, ali problem su tamošnji kapaciteti. Među putnicima ima i djece. Cijena jednodnevnog izleta u Neum je 39 maraka, a putnike primamo u Prijedoru i Banjaluci. Dezinfekcija u autobusima je redovna, dok putnici moraju da nose maske - kazala je rukovodilac poslovnice u Prijedoru Bojana Vuković.

Dodala je da se do Neuma putuje šest i po sati, zbog čega se na put kreće u dva časa ujutro, a povratak je u 18 časova. Osim Neuma, Vukovićeva kaže da u ponudi imaju i jednodnevne izlete u Mostar, Sarajevo, Martin Brod, na vodopad Kravice i druge zanimljive destinacije u BiH.

Menadžer u firmi “Marka turs” Milenko Marković kaže da je prvu turu putnika na dan iz Banjaluke u Neum odvezao prošle subote, te da nije bilo mjesta za sve zainteresovane.

- Sigurno smo desetak ljudi odbili jer nije bilo mjesta u autobusu. Putnici su prezadovoljni, stvarno nam je bilo lijepo. Ako nas posluži vrijeme i zdravlje, u subotu ponovo idemo u Neum, a za vikend planiramo i jednodnevni izlet u Trebinje - kazao je Marković i dodao da je cijena putovanja za Neum 35 maraka za odrasle, a za djecu do 12 godina 20 KM, dok put do Trebinja naplaćuju 30 maraka, a za djecu 25.

Marković je naglasio da u narednom periodu planiraju da prošire ponudu jednodnevnih izleta na destinacije kao što su Tara i Jahorina.

Jednodnevne izlete širom BiH ovog ljeta organizuju i turističke agencije na području Hercegovine. Vlasnik trebinjske turističke agencije “Frend travel” Predrag Turnić rekao je da na jednodnevne izlete ove godine, umjesto Dubrovnika i primorskih gradova u Crnoj Gori, stanovnike vode u obilazak hercegovačkih ljepota.

- Od Neuma smo odmah odustali jer je, pored gužve, i put jako loš. Zato smo se ovog ljeta odlučili na izlete po Hercegovini i zadovoljan sam interesovanjem. Među našim putnicima ima stanovnika iz svih krajeva Srpske koji su odlučili da turistički vaučer iskoriste u Trebinju, gdje ostanu po nekoliko dana - kazao je Turnić i dodao da jednodnevne izlete svakodnevno organizuju, a u ponudi su odlazak u Grad sunca, obilazak manastira Hercegovine, vožnja kajakom na Trebišnjici i mnogi drugi sadržaji.

Banjalučanka Aleksandra Mišić kaže da je sa majkom i djecom posredstvom jedne lokalne agencije planirala odlazak na jedan dan u Neum.

- Svake godine idemo na more, nekad se dešavalo da do Makarske u sezoni skoknemo i dva puta. S obzirom na okolnosti, ove godine smo odlučili da bar na dan odemo na more, najviše zbog djece. Sticajem okolnosti možemo samo u Neum, koji nam i nije baš tako blizu, ali šta da se radi - rekla je Mišićeva.

Vaučeri

Stanovnici Srpske koji još nisu iskoristili turistički vaučer na raspolaganju trenutno imaju 28 agencija i 83 ugostitelja iz svih krajeva Republike koji nude usluge smještaja. Evidencija ugostiteljskih objekata i turističkih agencija svakodnevno se ažurira i dostupna je na internet stranici Ministarstva trgovine i turizma RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana