Требиње и Неум замијенили Макарску и Дубровник

Данијела Бајић
Требиње и Неум замијенили Макарску и Дубровник

БАЊАЛУКА - Макарску ривијеру и друге приморске градове у Хрватској, гдје су годинама током сезоне на једнодневни излет одлазили становници из цијеле Српске, овог љета замијенила су домаћа занимљива мјеста, попут Требиња и Неума.

У туристичким агенцијама у Српској које су стицајем околности једнодневне излете, које су раније организовале у Хрватској, окренуле ка домаћим дестинацијама, кажу да имају пуне руке посла.

Највеће интересовање када су у питању једнодневни излети, истичу, влада за Неум па се тако тражи мјесто више у аутобусу. У туристичкој агенцији “Вуковић”, која годинама организује једнодневни излет у Макарску, кажу да сваке недјеље најмање један аутобус пун путника оде за Неум.

- Интересовање, како за једнодневни, тако и вишедневни излет у Неуму је велико, али проблем су тамошњи капацитети. Међу путницима има и дјеце. Цијена једнодневног излета у Неум је 39 марака, а путнике примамо у Приједору и Бањалуци. Дезинфекција у аутобусима је редовна, док путници морају да носе маске - казала је руководилац пословнице у Приједору Бојана Вуковић.

Додала је да се до Неума путује шест и по сати, због чега се на пут креће у два часа ујутро, а повратак је у 18 часова. Осим Неума, Вуковићева каже да у понуди имају и једнодневне излете у Мостар, Сарајево, Мартин Брод, на водопад Кравице и друге занимљиве дестинације у БиХ.

Менаџер у фирми “Марка турс” Миленко Марковић каже да је прву туру путника на дан из Бањалуке у Неум одвезао прошле суботе, те да није било мјеста за све заинтересоване.

- Сигурно смо десетак људи одбили јер није било мјеста у аутобусу. Путници су презадовољни, стварно нам је било лијепо. Ако нас послужи вријеме и здравље, у суботу поново идемо у Неум, а за викенд планирамо и једнодневни излет у Требиње - казао је Марковић и додао да је цијена путовања за Неум 35 марака за одрасле, а за дјецу до 12 година 20 КМ, док пут до Требиња наплаћују 30 марака, а за дјецу 25.

Марковић је нагласио да у наредном периоду планирају да прошире понуду једнодневних излета на дестинације као што су Тара и Јахорина.

Једнодневне излете широм БиХ овог љета организују и туристичке агенције на подручју Херцеговине. Власник требињске туристичке агенције “Френд травел” Предраг Турнић рекао је да на једнодневне излете ове године, умјесто Дубровника и приморских градова у Црној Гори, становнике воде у обилазак херцеговачких љепота.

- Од Неума смо одмах одустали јер је, поред гужве, и пут јако лош. Зато смо се овог љета одлучили на излете по Херцеговини и задовољан сам интересовањем. Међу нашим путницима има становника из свих крајева Српске који су одлучили да туристички ваучер искористе у Требињу, гдје остану по неколико дана - казао је Турнић и додао да једнодневне излете свакодневно организују, а у понуди су одлазак у Град сунца, обилазак манастира Херцеговине, вожња кајаком на Требишњици и многи други садржаји.

Бањалучанка Александра Мишић каже да је са мајком и дјецом посредством једне локалне агенције планирала одлазак на један дан у Неум.

- Сваке године идемо на море, некад се дешавало да до Макарске у сезони скокнемо и два пута. С обзиром на околности, ове године смо одлучили да бар на дан одемо на море, највише због дјеце. Стицајем околности можемо само у Неум, који нам и није баш тако близу, али шта да се ради - рекла је Мишићева.

Ваучери

Становници Српске који још нису искористили туристички ваучер на располагању тренутно имају 28 агенција и 83 угоститеља из свих крајева Републике који нуде услуге смјештаја. Евиденција угоститељских објеката и туристичких агенција свакодневно се ажурира и доступна је на интернет страници Министарства трговине и туризма РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана